KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Više od stotinu direktora i poslovođa samo na karlovačkom području 1976. godine osuđeno je za (ne)djela u privredi

Više od stotinu direktora i poslovođa samo na karlovačkom području 1976. godine osuđeno je za (ne)djela u privredi

Brojke su zaista šokantno velike, no direktori nisu bili zaštićeni od pravne države.

Privredni kriminal nažalost je nezaobilazna stvar u ovim krajevima. Iako su mnogi pred prve demokratske izbore i referendum za osamostaljenje Hrvatske isticali upravo obračun s "balkanskim" običajima i okretanje modernom i zapadnom društvenom sistemu, ali i načinu življenja i poslovanja, već je u prvim godinama demokracije i samostalnosti krenula pretvoreno-privatizacijska pljačka od koje se do danas nismo oporavili.

Što se, pak, tiče osude odgovornih za privredni kriminal, usporedbe je teško povlačiti. Jedni će tako biti bliže stavu da smo ipak napredovali, jer podaci o broju optuženih i osuđenih na širem karlovačkom području samo tijekom 1976. godine zaista su šokantno veliki, a oni drugi, pak, reći će da je ranije pravna država barem kada su u pitanju "sitne ribe" funkcionirala neusporedivo bolje nego danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Krađa", Karlovački tjednik, 14. travnja 1977. godine

U izvještajima svih karlovačkih pravosudnih sustava i organa gonjenja za prošlu godinu posebno je mjesto dato privrednom kriminalu i privrednim prijestupima, bolje rečeno govori se o porastu ove društvene opasnosti.

Okružno javno tužilaštvo upozorava da do složenijih krivičnih djela privrednog kriminala dolazi najčešće u organizacijama udruženog rada gdje su nedovoljno razvijeni samoupravni odnosi i nema dobro organizirane kontrole poslovanja.

Kod privrednih prijestupa, Okružno javno tužilaštvo iznosi podatak da je u prošloj godini bilo optuženo 55 direktora OOUR-a i OUR-a, 7 komercijalnih direktora, 39 direktora i šefova računovodstava, 40 poslovođa... Izrečene su 103 kazne pravnim osobama u iznosu od 1,3 milijuna dinara i 142 kazne odgovornim osobama u iznosu 228 tisuća dinara.

Sve ove konstatacije nedvojbeno obvezuju na široku akciju. Pravosudni organi trebat će voditi primjereniju kaznenu politiku, a kada je riječ o djelima u povratu trebat će izricati više zaštitnih mjera kako bi se onima koji su jednom ili više puta posegli za društvenom imovinom oduzela mogućnost da to učine ponovno.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!