KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Krvavi travanj 1923. godine - Kako su ubojstvo i pokušaj ubojstva u istoj noći uznemirili Karlovčane prije ravno 100 godina

Krvavi travanj 1923. godine - Kako su ubojstvo i pokušaj ubojstva u istoj noći uznemirili Karlovčane prije ravno 100 godina

Nismo uspjeli pronaći podatak koliko su česti zločini bili prije ravno stotinu godina, no čini se da su to bili prilično nezgodni dani.

Poplava medija i utrka za što bržim informacijama ima i svoje dobre i svoje loše strane. Jedna od tih loših svakako je stvaranje u realnosti potpuno pogrešnog dojma da je danas više zločina i da u oni teži nego ranije. 

Primjerice, na području današnje Republike Hrvatske, tadašnje Socijalističke republike Hrvatske, godina s neslavnim rekordom je 1987. kada je zabilježeno ogromnih 120 ubojstava. Za usporedbu, u 2021. godini bilo ih je "tek" 30. Dakako, i jedno je ubojstvo - jedno previše, no ovi podaci ponajbolje pokazuju koliko je neutemeljena moralna panika koja se stvara oko svakog pojedinog zločina i vapaji "da nikada nije bilo tako".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nismo uspjeli pronaći podatak koliko su česti zločini bili prije ravno stotinu godina, no sudeći po izvještajima lista Hrvatska sloboda, koje ipak treba uzeti s trunkom sumnje (prema ovom listu u Karlovcu su gotovo svakodnevno pucnjave, ali u njima nitko ne stradava), bilo je poprilično nezgodno. 

Posebno se to odnosi na jednu noć u travnju kada se dogodilo jedno ubojstvo i jedan pokušaj ubojstva...

Hrvatska sloboda (Karlovac), 27. travnja 1923. godine

Dragutin Majer, gostioničar u Karlovcu, umoren je u noći od 23. na 24. ovog mjeseca. Pokojnik bio je već godinama uzet (šlagiran) te je morao noćiti u prizemlju u gostioni. Dne 24. ov.mj. ujutro došla je njegova supruga iz prvoga kata u gostionu i opazila gdje Majer leži na podu. O dogodjaju je smjesta obaviješteno redarstvo, koje je odmah povelo istragu.

Iste noći teško je ozlijedio Dragutin Grahovac, inače poznata besposlica, metkom iz revolvera g. Leona Lattingera. Pucao je on na njega pet puta, ali je na svu sreću četiri puta promašio, a jedan ga je metak pogodio u desno bedro i ozljedio žilu kucavicu zbog česa postoji pogibelj da g. Lattinger teško nastrada. Redarstvo je zametnulo izvidni postupak, ali nije okrivljenog pritvorilo čime je dana mogućnost da raznim makinacijama onemogući uspješnu istragu.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!