KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Danas pomalo zaboravljena, prva sindikalna prvosvibanjska biciklijada održana je u predvečerje rata 1991. godine - vozilo se na Martinšćak!

Danas pomalo zaboravljena, prva sindikalna prvosvibanjska biciklijada održana je u predvečerje rata 1991. godine - vozilo se na Martinšćak!

Malo koja biciklijada stekla je takvu popularnost kao ona sindikalna do Grduna, koja je doživjela 26 izdanja dok je nije prekinula pandemija koronavirusa.

Tradicija bicikliranja i biciklijada u Karlovcu, dakako, puno je dulja od onoga na što se osvrćemo u samom tekstu. Idealne površine za vožnju bicikla, Karlovac je oduvijek imao svoje mnogobrojne bicikliste pa i česte biciklijade, što u manjim, a što u većim grupama. 

Ipak, biciklijade su posebno popularne postale tek u devedesetima, iako je jedna masovnija, primjerice, održana i uz Dane piva 1989. godine. No, malo koja je stekla takvu popularnost kao sindikalna prvosvibanjska biciklijada koja je, najvećim dijelom zaslugom sindikalnog povjerenika Nikole Badovinca doživjela punih 26 izdanja i postala jedna od najmasovnijih biciklijada u državi s više od 2000 sudionika. Uspješno je prošla i kroz dio ratnih godina, uz tek jednu odgodu 1995. godine kada je baš na dan biciklijade počela akcija Bljesak, što je uzrokovalo i osvetnički napad agresora na Karlovac - no i ta je biciklijada održana u kasnijem terminu! Tradiciju je, napokon, prekinula pandemija koronavirusa na dvije godine, a onda i posve nerazumljiva inertnost današnjeg sindikata. Ove godine tradicija će se nastaviti zahvaljujući Gradu Karlovcu kojem ovom prilikom treba čestitati na toj odluci, iako bi prvosvibanjska biciklijada po nekakvoj logici trebala biti sindikalna. No, glavno je da je ima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U današnjem KAretrovizoru, pak, prisjećamo se prve sindikalne biciklijade, koja je na neki način "izolirana" od ove tradicije, jer održana je u samo predvečerje rata 1991. godine. Odredište je bio Martinšćak, a izvještaji govore da su se svi sudionici jako dobro zabavili, baš kao što je to godinama bio slučaj na Grdunu i kao što će, sigurni smo, sutra biti slučaj na Korani. 

Sretan vam Praznik rada!

"Svibanjska biciklijada", Karlovački tjednik, 9. svibnja 1991.

U srijedu 1. svibnja održana je biciklijada pod nazivom "Martinšćak 7-77" u organizaciji HPD Martinšćak, Saveza samostalnih sindikata, Saveza za rekreaciju i Radio Karlovca. Organizatori su dobro obavili posao i stazu od sportske dvorane do brijega Martinšćak prošlo je bez većih poteškoća oko 300 biciklista. 

Posebno treba pohvaliti prometnu jedinicu Policijske uprave Karlovac koja je regulaciju prometa i osiguranje obavila veoma profesionalno. Pokrovitelj biciklijade Transcommerce osigurao je osvježavajuća pića i sendviče za sudionike, kao i nagrade za mnoge zabavne igre. Izabrana je miss biciklijade, najmlađi i najstariji sudionik, najljepši i najluđi bicikl. Kolači su se jeli bez ruku, a nagrađen je i najbrži pivopija. Bio je to jedan uspješno organiziran izlet kakvih bi trebalo biti i više.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!