KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Štafeta se posljednji puta trčala 1987., veliki slet održan 1988., a 1989. posljednji put se lokalno obilježavao Dan Mladosti

Štafeta se posljednji puta trčala 1987., veliki slet održan 1988., a 1989. posljednji put se lokalno obilježavao Dan Mladosti

Teško je i zamisliti da danas netko trči štafetu u čast Kolinde, Milanovića ili Plenkovića.

Za one koji su "pregazili" pola stoljeća životnog vijeka pa i dio onih mlađih s boljim sjećanjem, mjesec svibanj bio je obilježen i Štafetom mladosti i Danom mladosti. Iako je, posebno u osamdesetim godinama, Jugoslavija bila daleko od najrigidnijih komunističkih sistema na planeti, pretvaranje velikog vođe u božanstvo po uzoru na zemlje tipa Sjeverne Koreje ostalo je aktualno čak i debelo nakon Titove smrti. 

Onima mlađima, pak, uz sve manjkavosti života u današnjem sistemu teško je vjerojatno i zamisliti situaciju u kojoj cijela država danas slavi Kolindin, Milanovićev ili Plenkovićev rođendan, a o tome da trče štafetu kroz cijelu zemlju njima u čast da ne govorimo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Štafeta mladosti nakon Titove smrti održala se sve do 1987. godine, 1988. godine održana je velika sletska priredba na sam Dan mladosti, ali bez štafete, a 1989. godine po posljednji puta Dan mladosti obilježen je manjim lokalnim događanjima pa je tako bilo i u Karlovcu.

"Maj mladosti", Karlovački tjednik, 25. svibnja 1989.

Različitim kulturnim, zabavnim i sportskim aktivnostima mladi karlovačke regije obilježavaju ovogodišnji Dan mladosti, koji se, zapravo, protegao na cijeli maj. Kruna svih događanja u karlovačkoj općini zbit će se, ipak, 25. maja, dakle danas.

U Domu JNA svečani program počinje u 9 sati. Nastupit će zbor OŠ "Ivo Lola Ribar", grupa "Snovi", na programu su i dvije baletne točke i jedna mlada karlovačka rock grupa. Tom prilikom oko 700 mladih bit će primljeno u Savez socijalističke omladine. U predvorju Doma JNA priređena je i prigodna izložba o radu omladinske organizacije, izviđačima, Crvenom križu, esperantistima, Muzičkoj omladini i omladinskom glasilu "Tok". 

Popodne u 18 sati Marta Mikić, predsjednica Skupštine općine Karlovac, otvorit će Centar za tehničku kulturu u prostorijama Narodne tehnike u Ulici Mile Mraovića Simića 15 (Grabrik).

Navečer se mladi mogu zabaviti u Omladinskom domu "Bratstvo-jedinstvo" uz svirku grupe Twist. Ulaz je slobodan.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!