KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije 40 godina osvojena je posljednja karlovačka olimpijska medalja - Lane s Korane torpediralo je Nijemce u vrućoj Pasadeni

Prije 40 godina osvojena je posljednja karlovačka olimpijska medalja - Lane s Korane torpediralo je Nijemce u vrućoj Pasadeni

Dakako, čisto emotivno, "svojim" medaljama osjećamo i zlata Valnera Frankovića i Vladimira Šujstera na OI u Atlanti 1996. godine.

Četrdeset je godina prošlo otkako je grad na četiri rijeke dobio svoju posljednju olimpijsku medalju. Jugoslavenski nogometaši 1984. godine u Los Angelesu osvojili su brončano odličje, a među najistaknutijim reprezentativcima bio je Karlovčanin Boro Cvetković, Lane s Korane, legendarni nogometaš Dinama i Crvene Zvezde koji će za sebe i danas reći da je "iz Vrazove"!

Cvetković je pritom podijelio i titulu za najboljeg strijelca olimpijskog turnira sa 5 golova, koliko su postigli i Stjepan Deverić te Francuz Daniel Xuereb. Bio je strijelac u prvom susretu protiv Kameruna za konačnih 2:1, a posebno je zablistao u četvrtfinalu u kojem su jugoslavenski nogometaši svladali Njemačku s čak 5:2 uz tri pogotka Cvetkovića. Peti pogodak postigao je u polufinalu u kojem je Jugoslavija izgubila od Francuske sa 4:2 nakon produžetka - nakon toga, ipak je stigla bronca zahvaljujući pobjedi nad Italijom 2:1. U njoj Karlovčanin nije sudjelovao, jer je protiv Francuza zaradio i crveni karton, ali ostaje svejedno jedan od najzaslužnijih za osvojenu broncu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Valja napomenuti da je Cvetković posljednji Karlovčanin s olimpijskom medaljom, ali da smo se, nesumnjivo, jednako veselili i 1996. godine kada su zlato na Olimpijskim igrama osvojili Labinjanin Valner Franković i Samoborac Vladimir Šujster s rukometnom reprezentacijom. Oni su, naime, do zlata stigli kao dugogodišnji igrači Karlovačke pivovare i u punom smislu osjećali smo ih našima.

"Medalja nakon 24 godine!", Sportske novosti, 13. kolovoza 1984.


Na stadionu Rose Bowl u Pasadeni, jugoslavenski nogometaši su u borbi za brončanu medalju pobijedili Italiju sa 2:1. Enzo Bearzot, trener aktualnog prvak svijeta, eto, ostao je bez olimpijskog odličja. 

Dugo je vjerovao da je Italija nadomak brončanoj medalji, ali kad je četa hrabrih Jugoslavena uspjela u 10 zadnjih minuta sačuvati gol na kojem je stajao Ivan Pudar, pristupio je Ivanu Toplaku. Nije to bilo sao kurtoazno stiskanje ruke. Naprotiv, Bearzot je našeg trenera potapšao po ramenu, kazao mu nekoliko riječi, nasmiješio se i rukom mahnuo na pozdrav. 

Poveli su Talijani pogotkom Vignole iz kaznenog udarca, prekrasnim pogotkom izjednačio je Baljić, a pobjedu Jugoslaviji donio je Deverić u 80. minuti. 

Sjeverna Amerika, pak, dobila je sinoć rekord u broju promatrača jedne nogometne utakmice - čak 100.374 plaćenih ulaznica gledalo je utakmicu.

Naši nogometaši Boro Cvetković i Stjepan Deverić su zajedno s Francuzom Xuerebom najefikasniji sudionici olimpijskog nogometnog turnira sa po pet golova. Pehar FIFA za fair play dobila je Francuska, dok je Jugoslavija osvojila neslavni epitet najnediscipliranije momčadi na 23. Olimpijskim igrama. Tri isključena igrača i hrpa kartona, s tim se zaista nitko ne može "podičiti" osim nas.

Izdvojeno


Reci što misliš!