KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Nakon ratnog izdanja pa sedam godine stanke, Karlovac je svoj stalni tjednik dobio u srpnju 1953. - prva tema bila je obnova Starog grada

Nakon ratnog izdanja pa sedam godine stanke, Karlovac je svoj stalni tjednik dobio u srpnju 1953. - prva tema bila je obnova Starog grada

Stari grad Dubovac rušili su i Talijani - za potrebe filma o junačkom osvajanju Karlovca.

Najdugovječniji lokalni list, Karlovački tjednik, ima zapravo dva svoja početna datuma. Ove godine obilježeno je 80 godina od izlaska prvog broja Tjednika, 26. veljače 1944. godine u slovenskom mjestu Adlešiči, kada je tiskan kao glasilo Okružnog narodnooslobodilačkog odbora Karlovca. Prva tiraža iznosila je 700 primjeraka, što je za ono vrijeme bilo izuzetno puno, a kako se vremena mijenjaju došli smo u godine kada je brojka od 700 primjeraka nekog lista i danas postala iznimno velika.

No, povijest Karlovačkog tjednika ipak nije bila kontinuirana, jer list je u svojoj prvoj inkarnaciji poživio tek do kraja Drugog svjetskog rata nakon čega je prestao izlaziti, a uz povremene kraće pokušaje Karlovac je bio bez gradskog lista punih sedam godina. Točnije, sve do ponovnog pokretanja "Karlovačkog tjednika" čiji je prvi broj izašao upravo negdje ovih vrućih ljetnih dana - 3. srpnja 1953. godine, dakle prije ravno 71 godinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedna od središnjih tema prvog broja bila je obnova Starog grada Dubovca, koja je bila u punom jeku...

"Obnavlja se Dubovac: Ove i sljedeće godine bit će završeni radovi na vanjskom uređenju gradine", Karlovački tjednik, broj 1, 3. srpnja 1953. godine


Gradina Dubovac spominje se u historiji mnogo prije Karlovca, a prvi pisani dokumenti govore da je Dubovac postojao već u XIII. stoljeću. Prošlost ovog grada bila je bogata i burna, kao što su bile i prilike u doba proteklih sedam stoljeća. Mijenjali su se i gospodari ove utvrde kraj Kupe, a prezime Sudar spominje se kao prezime prvog vlasnika. Dalje kroz stoljeća ređaju se imena raznih feudalaca pa i porodica Frankopana i Zrinskih. Dubovac je 1763. bio barutana, 1809. skladište oružja, a kasnije opet barutana. Prilikom popravka 1837. godine, grof Nižan skinuo je s gradine drveni krov i postavio kruništa. Utvrda, grad, barutana, tamnica, sve to se izmijenjivalo iz godine u godinu unutar drevnih zidina.

Zub vremena učinio je svoje. Zidine su bile sve derutnije. Ionako već prilično ruševinu građevinu talijanska soldateska još je više nagrizla. Poslije upada u Karlovac, talijanske jedinice "na juriš" zauzimaju prazan Dubovac, zidine tuku granatama, a sve to insceniraju da bi mogli snimiti film o "junačkoj borbi i osvajanju Karlovca". O popravku Dubovca nitko nije vodio računa.

Prošle godine počeli su radovi na obnavljanju ove sredovječne građevine pod nadzorom Konzervatorskog zavoda Hrvatske. Obnovljeni Dubovac poprimit će po završetku radova onakav izgled kakav je imao u svojim prvim danima.

Od početka radova do danas već je mnogo učinjeno. Obnovljena je glavna četverouglasta kula, u kojoj će biti smješten dio Gradskog muzeja s predmetima iz prošlosti ove gradine i ostavštinama Dubovačke općine. Predviđa se da će do kraja godine biti dovršen dobar dio vanjskih radova na ostalim zidinama, a osim njih krovom će biti pokrivene i dvije okrugle kule, dok će treća, najoštećenija kula, biti obnovljena sljedeće godine. Osim toga, naredne godine počet će radovi na unutrašnjem uređenju dubovačkog starog grada, a na brdu će biti uređen park.

Radove na restauriranju Dubovca izvodi Gradsko građevno poduzeće Građevinar, a znatnu pomoć pružila su karlovačka poduzeća pa i obrtnici dobrovoljnim radom, materijalom i novčanim prilozima, kao i sami građani svojim prilozima u sabirnim akcijama.

Već ove godine Dubovac je postao pristupačniji za brojne mještane. Na glavnoj kuli uređen je vidikovac, odakle se pruža lijep pogled na Karlovac i okolicu, što također privlači nedjeljom i praznikom brojne šetače. 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!