KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

U vrućem karlovačkom ljetu prije 100 godina zbrajali su se školski uspjesi i neuspjesi - odlikaša i ponavljača bio je gotovo jednak broj

U vrućem karlovačkom ljetu prije 100 godina zbrajali su se školski uspjesi i neuspjesi - odlikaša i ponavljača bio je gotovo jednak broj

Maturanti su imali stopostotni uspjeh u polaganju "ispita zrelosti".

Prelistavajući lokalni tisak iz prošlog stoljeća naišli smo i na zanimljivu vijest staru ravno 100 godina, a koja govori o uspjesu učenika i učenica tadašnje Kraljevske učiteljske škole u Karlovcu.

Iz današnje perspektive zanimljiva je i razlika u ocjenjivanju, nema širine od pet ocjenskih razreda, već su, pojednostavljeno, učenici mogli biti odlični, proći razred, ići na popravni ili pasti - kratko i jasno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zanimljivo je da je broj odlikaša i broj ponavljača gotovo isti, no onih koji su uspješno prošli školsku godinu ipak je znatno više, a kada su u pitanju ondašnji maturanti onda se može reći da su imali i stopostotni uspjeh.

"Svršetak školske godine", Hrvatska Sloboda, 4. srpnja 1924. godine


U ovdašnjoj Kraljevskoj učiteljskoj školi završena je ova školska godina 30. lipnja. Rezultat napretka je ovaj: od 125 učenica i učenika dobilo je prvi red s odlikom 13, prvi red 74, dopuštenje za ponovni ispit poslije dva mjeseca 26, a upućeno je na ponavljanje razreda 12.

Ispit zrelosti održan je između 13. i 26. lipnja; ispitu je pristupilo 22 kandidatkinje i kandidata, od kojih je jedan eksternista. Zrelima s odlikom proglašeno je 6, a zrelima 16.

Ispitu je predsjedao g. Adolf Vuković, ravnatelj Kraljevskih učiteljskih škola, na radu kod odjeljenja ministarstva prosvjete u Zagrebu.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!