KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Napeti karlovački srpanj 1884. godine obilježili su bezobrazni napadi vojnih časnika na gradske stražare

Napeti karlovački srpanj 1884. godine obilježili su bezobrazni napadi vojnih časnika na gradske stražare

"Ćuške" su padale na sve strane!

Trinaesti srpnja kao rođendan grada Karlovca u prošlosti se dugo obilježavao uglavnom na velike obljetnice. Tako je 1929. godine svečano obilježena 350. godišnjica Karlovca, a potom je, vjerojatno dijelom i zbog "nepoćudnosti" austro-ugarske prošlosti tijekom dviju Jugoslavija, bio uglavnom ignoriran sve do 1979. i 400. obljetnice koja je proslavljena brojnim događanjima i ulaganjima. 

Dan grada Karlovca 13. srpnja postao je službeno 1990. godine, kada je i održana prva organizirana proslava (izvan velikih obljetnica) i danas je to već ustaljena tradicija kojoj, dakako, nema prigovora. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U najstarijem dostupnom lokalnom listu, Svjetlu iz 1884. godine, 13. srpnja, pak, nema spomena o osnivanju grada, možda i zbog napetih odnosa građana i vojnih vlasti koji su obilježili to ljeto, kako s oprezom, ali ipak otvoreno piše i Svjetlo.

"Častnička etiketa", Svjetlo, 13. srpnja 1884. godine


Veoma žalimo da moramo pod tim naslovom donieti viest, koja služi na sramotu cielom častničkom sboru ovdje u Karlovcu. Mi bi bili morali drzovitost nekog častnika već prije na vidjelo iznieti kad je naime jedan poručnik bučeć i larmajuć po ulicah u noći bio opomenut po gradskom stražaru, a taj istog zato ćušnuo, podbodren od nekakovog poštanskog vježbenika imenom V. G. koj mu je doviknuo "Hau im eine nieder - da im Boga njihovoga".

Mi prem smo bili čvrsto o tom osvjedočeni, da je to istina, ipak smo tu stvar zamučali, obazirući se na to da ima medju svakom žitku ima kukolja te da nećemo zato cielom častničtvu sramotu nanašat.

Ali pošto se je taj čin prošlu noć opetovao, da je naime opet jedan častnik (poručnik) na opomenu stražara broj 9 imenom Grundmann, što je noćni mir narušavao, istoga nemilice ćušnuo. Jer smo pako čvrsto osvjedočeni da je to po vojničku čast velika sramota te da ovakov častnik nije vriedan da nosi ono uzvišeno zvanje, koje mora prednjačiti svakomu stališu, mi to s toga najstrožije osudjujemo, a od slavnog vojničkog zapovjedničtva nadamo se da će pravednim sudom i postupkom prama tom častniku najstrožije postupati, a time vojničku čast uzčuvati, a gradu Karlovcu zadovoljštinu dati.

Mi molimo slavno častničtvo da nam oprosti što smo ovoj viesti dali prostora u našem listu, ali drugačije nije bilo moguće, jer čovjek, koj se u častničkom stališu tako daleko zaboravi te svoju ruku položi na čovjeka koji svoju službu vrši, nije vriedan da nosi čast častnika.

Mi bi vrlo rado da se takovi slučajevi nebi više ponavljali. A gospodi častnikom preporučamo da ovakove ljude, koji im služe na sramotu, pošalju na imanje iz svoje sredine. 

Gradsko poglavarstvo podnielo je proti tomu častniku prijavu na višu vojničku oblast.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!