KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Karlovački vatrogasci iz Austrije su se vratili sa zlatom - šezdesetih godina prošlog stoljeća "harali" su Europom i bili domaćin "Olimpijade"

Karlovački vatrogasci iz Austrije su se vratili sa zlatom - šezdesetih godina prošlog stoljeća

Nakon dva zlata na "Vatrogasnim olimpijadama", u Karlovcu su, možda i zbog malo treme pred svojima, osvojili "tek" broncu.

Karlovački vatrogasci uvijek su bili na ponos gradu, kako zbog svega onog što obavljaju u svojim svakodnevnim dužnostima, tako i zbog izuzetnih rezultata na međunarodnim natjecanjima. 

Posebno sjajni Karlovčani su bili u šezdesetim godinama kada su dva puta osvajali zlatne medalje na tada izuzetno popularnim Vatrogasnim olimpijadama. Nakon toga su 1966. bili i domaćin ovog velikog skupa vatrogasaca, s najvišim očekivanjima koja su donekle i opravdali iako ne u potpunosti - nakon dva zlata ambicije su bile jednake, ali na domaćem terenu možda je bilo i malo treme pred prijateljima, rodbinom i tisućama gledatelja pa je osvojena "tek" bronca. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bilo je to upravo početkom rujna pa se zgodno poklopilo s novim uspjesima novih generacija karlovačkih vatrogasaca, koji su ovog vikenda osvojili zlato u Austriji, a ovog ljeta bili su i domaćin izuzetno atraktivnom međunarodnom natjecanju u spašavanju iz vozila.

"Sve spremno za takmičenje", Karlovački tjednik, 1. rujna 1966. (digitalna.gkka.hr)


Karlovac je praktički spreman za vatrogasno takmičenje. Još se negdje završavaju posljednji radovi, ali u petak u ponoć - tako je zaključeno - obustavljaju se svi radovi u centru grada jer u subotu se očekuje dolazak takmičarskih ekipa i gostiju.

Završene su dvorane Hrvatskog doma, Fiskulturnog doma i u završnoj je fazi Dom kulture. Saobraćajci su ispisali i iscrtali znakove za prolaz automobila i parkirališta po glavnim gradskim arterijama, uređen je vatrogasni poligon pred hotelom Korana i pripremljene sve izložbe i filmski festival.

Na takmičenju sudjeluje 14 zemalja koje šalju takmičare i još nekoliko zemalja koje sudjeluju u drugim priredbama pa su tako svoje delegacije prijavile i Španija, Portugal, Rumunjska i Njemačka DR. 

Karlovački vatrogasci već tri mjeseca marljivo treniraju za takmičenje. Pred njima se nalazi odgovoran zadatak da ponove rezultate iz Bad Godesberga i Millhousea gdje su osvojili zlatne medalje. Čak 12 vatrogasaca priprema se pod vodstvom Jose Gašparovića i kondicionog trenera Zdenka Blaškovića, a ekipu će činiti 9 članova i jedna rezerva. 

Karlovačka ekipa bit će izabrana od ovih vatrogasaca: Joso Gašparac, Berislav Foskio, Zlatko Pavlek, Stjepan Brozović, Juraj Ćuk, Zdenko Tomić, Boris Sajevac, Josip Blažun, Ivan Polović, Andrija Petrić, Marijan Besednik i Stanko Skupnjak. 

Oni već sada postižu vrijeme kao na takmičenjima kada su osvojili zlatne medalje.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!