KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

U subotu je Karlovac cilj velike svjetske biciklističke utrke, prije točno 100 godina lokalni klub organizirao je napornu utrku do G. Stola i natrag!

U subotu je Karlovac cilj velike svjetske biciklističke utrke, prije točno 100 godina lokalni klub organizirao je napornu utrku do G. Stola i natrag!

Prvi karlovački biciklistički klub osnovan je prije 140 godina, a prije 130 održana je prva utrka od Zagreba do Karlovca.

U utorak kreće novo izdanje velike međunarodne biciklističke utrke CRO Race, a peta etapa u subotu vozit će se od Ozlja do Karlovca, u potpunosti kroz Karlovačku županiju, pa se može reći da je to vjerojatno i najveći biciklistički događaj na našem području ikada, iako je, dakako, bilo još velikih i zanimljivih utrka. No, profesionalna biciklistička utrka sa 20 jakih svjetskih timova, među kojima je i šest najveće klase UCI World Teams, a među njima i najjača biciklistička ekipa na svijetu, UAE Team Emirates, garantiraju pravi svjetski spektakl.

Karlovac je već bio domaćin starta etape ove velike utrke, a ovog puta u gradu na četiri rijeke bit će i cilj, što je uvijek posebno atraktivno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vjerojatno sasvim slučajno, poklopit će se to sa 140. obljetnicom organiziranog biciklizma u Karlovcu, jer 1884. godine osnovan je prvi karlovački biciklistički klub Naprijed. Isprva su uglavnom organizirani veliki biciklistički izleti, a ubrzo kreću i prve utrke. Od sačuvanih zapisa, zna se da je 1893. godine Karlovac bio cilj utrke od Zagreba u organizaciji tamošnjeg biciklističkog društva Sokol, a već sljedeće 1894. godine (dakle opet obljetnica, sada 130.!) i Naprijed je organizirao svoju prvu utrku od Karlovca do Duge Rese.

Mi smo, pak, u lokalnom tisku pronašli kratku vijest o utrci održanoj prije ravno 100 godina. U puno lošijim uvjetima i s puno nekvalitetnijim biciklima nego danas, odaziv i nije bio posebno dobar, a bilo je i puno problema. No, ipak, održavao se tako i sportski biciklistički duh, u gradu u kojem je rekreativni biciklizam oduvijek bio izuzetno popularan pa i danas imamo najmasovniju biciklijadu u Hrvatskoj.


"Koturaški šport", Hrvatska sloboda, 26. rujna 1924. godine (digitalna.gkka.hr)

U nedjelju, dne 21. o. mj. održalo je karlovačko koturaško društvo "Zvijezda" klubsku utrku na pruzi Karlovac - Netretić - Bosanci - Generalski Stol - Karlovac u daljini od 83 kilometara. 

Prijavilo se 4 vozača te su prugu provalili u slijedećem redu: I. Tončić za 2,57:35, II. Kovačić za 2,57:37, za mlade vozače doista pohvalan rezultat. Dvojica vozača, Starić i Terputac, nisu stigli na vrijeme uslijed defekta (Starić 4 puta gumidefekt, Terputac imao slomljenu ramu). Za požaliti je da su ovako dobri i agilni mladi vozači na svojoj prvoj utrci imali toliko neprilika.

Upozorujemo ljubitelje koturaškog športa da će klub "Zvijezda" u nedjelju dne 28. o. mj. održati drugu svoju utrku na pruzi Karlovac - Belavić selo - Karlovac. Duljina 28 kilometara. Start u 9 sati, cilj oko 10 sati prije podne kod djevojačke škole. Nadamo se, da će na toj utrci sudjelovati više vozača.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!