KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije točno pola stoljeća glavne vijesti u lokalnom tisku bile su začuđujuće iste kao danas - velika poplava i veliki taekwondo uspjeh!

Prije točno pola stoljeća glavne vijesti u lokalnom tisku bile su začuđujuće iste kao danas - velika poplava i veliki taekwondo uspjeh!

Zanimljivo je i da je najveća poplava u novije vrijeme bila 2014. godine pa se čini da ima nešto u tim godinama koje završavaju na "4".

Život uz četiri rijeke ima svoje mnogobrojne prednosti, ali i nezaobilaznu manu kada su u pitanju relativno česte poplave. Posljednjih godina kao da ih je više nego nekada, a iako vjerojatno još dugo nećemo biti potpuno zadovoljni sustavom obrane od poplava, ipak smo došli do razine da je sam grad prilično siguran i vjerojatno više nikada neće "plivati" onako kako je, primjerice, "plivao" 1939. godine kada se praktički cijelim Karlovcem, od Rakovca preko centra do Banije moglo doći - čamcem.

Zanimljivo je da je jedna od većih poplava u prošlosti pogodila Karlovac prije točno 50 godina, u listopadu 1974. godine, a vijesti o njoj također donekle pokazuju da u kontekstu obrane od poplava pomaka ipak ima, jer goleme probleme tada je gradu nanio vodostaj Kupe od 818 centimetara, na koji danas gotovo da ne bismo ni trepnuli. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zanimljivo je i da je najveća poplava u novije vrijeme bila 2014. godine pa se čini da ima nešto u tim godinama koje završavaju na "4". Nadajmo se da će do 2034. godine sve planirane mjere zaštite grada od poplave - biti dovršene!

No, da stvar bude bizarnija, još je jedna podudarnost u istom broju lokalnog tjednika starog ravno 50 godina. Dok smo ovog vikenda uz zabrinutost zbog rastućih vodostaja mali predah našli u proslavi velikog uspjeha Oscara Kovačića, koji je postao svjetski juniorski taekwondo prvak, prije ravno pola stoljeća također se slavio veliki taekwondo uspjeh! Karlovčanin Toni Nobilo, naime, u Montrealu je postao svjetski viceprvak!


"Deveto karlovačko plivanje", Karlovački tjednik, 10. listopada 1974. (digitalna.gkka.hr)

Poslije više od 150 sati vodene stihije, borbe, neizvjesnosti i akcije, počele su se nazirati obale karlovačkih rijeka koje se povlače ostavljajući za sobom mulj, nanose i potkope. Zajedno sa njima otišle su i milijarde - uništeni trud i muke poljoprivrednika.

Ovogodišnja poplava, deveta po visini u posljednjih stotinu godina (818 cm) došla je u četiri veća vala. Karakteristično je da je za razliku od ranijih poplava ovogodišnja voda neobično dugo ostala na maksimalnom vodostaju, punih deset sati, a da je zatim trebalo proteći daljnjih deset sati da bi pala za svega četiri centimetra. 

Štab za obranu od poplava reagirao je brzo i gotovo neprekidno bio u akciji (održano je 13 sjednica, a članovi štaba i rukovodioci društveno-političkih organizacija obišli su u nekoliko navrata poplavljena područja do kojih su mogli doprijeti. Opća je ocjena da se Karlovac dobro pripremio i da planovi obrane od poplave i njihovo ostvarenje dobro funkcioniraju. Od časa kada je Štab proglasio izvanredno stanje i početak redovne obrane, radne organizacije i mjesne zajednice uvele su dežurstva i po potrebi angažirale ljudstvo na izvanrednim zadacima. Nesumnjivo je da je tako spašena milijunska vrijednost...

"Toni Nobilo drugi u Montrealu"

Jugoslavenski reprezentativac Toni Nobilo, član karlovačkog tae kwon do kluba, osvojio je u Montrealu na prvenstvu svijeta drugo mjesto u tehnici razbijanja predmeta rukom. Od mladog Karlovčanina bolji je bio jedino predstavnik Italije. 

Ostali jugoslavenski borci nisu pojedinačno imali većih uspjeha, ali su u momčadskom dijelu natjecanja ušli u finale, gdje će se u borbama s pet preostalih momčadi natjecati za što bolji plasman.

Na prvenstvu u Montrealu nastupa 87 natjecatelja iz 20 zemalja.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!