KAportal Karlovčani se žele vratiti i živjeti u Zvijezdi - ogroman interes za kupnju stanova u Velikoj vojarni, cijela rezervirana u samo tri dana | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Karlovčani se žele vratiti i živjeti u Zvijezdi – ogroman interes za kupnju stanova u Velikoj vojarni, cijela rezervirana u samo tri dana

Dok neki karlovačku povijesnu Zvijezdu žele pretvoriti u muzej isključivo sa zgradama javne namjene, drugi pak smatraju da se u jezgru moraju vratiti ljudi, te napušteni i devastirani prostori oplemeniti na način da postanu ugodni za život, prije svih mladih obitelji s djecom.

Izgleda da interes za stanovanje u Zvijezdi itekako postoji, a to je pokazala suradnja vlasnika Velike vojarne Karlovačke banke i Petračić projekta, tvrtke građevinara Davora Petračića. Naime, svega tri dana stajao je na KAportalu oglas za prodaju stanova i poslovnih prostora u Velikoj vojarni koja bi, po Petračićevoj zamisli, uskoro trebala postati stambeno – poslovni kompleks.

– Interes je ogroman, jer od objave teksta i oglasa na KAportalu u svega tri dana iskazan je interes za kompletan prostor velike vojarne, od prizemlja do tavana od ukupno 3.345 četvornih metara, rekao nam je Petračić. Dodaje da će tako bivša Velika vojarna prvi put u svojoj dugoj povijesti biti u vlasništvu građana, njih 44 koji su iskazali interes za kupnju i obnovu po jedinstvenom modelu Petračić projekta za prenamjenu, kupnju i obnovu.

Podsjetimo, suradnju s Karlovačkom bankom Petračić je ostvario nakon višegodišnjih pokušaja banke da proda devastiranu vojarnu koja je tijekom godina postala ruglo grada Karlovca.

Objekt se, rekao je Petračić, sastoji  iz poslovnih prostora koji gledaju na centralni trg, bočne strane predviđene su za stambene jedinice a stražnji dio prema Haulikovoj ulici za manje urede. Najmanja površina koju je moguće kupiti 17,50 m2, a željena veličina stanova ili poslovnih prostora može se formirati spajanjem susjednih posebnih dijelova (prostorija).

Velika vojarna se sastoji iz prizemlja i dva kata sa vrlo visokim i iskoristivim potkrovljem površine više od 1.000 m2 idealno za ugostiteljsku ili društvenu namjenu. Unutar objekta nalazi se trg površine 300 m2 idealan za ugostiteljsku namjenu s mogućnošću izrade staklenog krova i upotrebu tijekom cijele godine.

Iskazan je interes za sve jedinice, a ako netko odustane još uvijek postoji lista čekanja jer je, kaže nam Petračić, interes bio izvan svakog očekivanja te je i nadmašio sam kapacitet ponuđenog prostora.

KAportal.hr

 • 7 komentara

  1. Odličan potez Karlovačke banke i ing. Petračića. Želim vam puno uspijeha u relaizaciji. Moram priznati da sam dosta veliki kritičar ing.Petračića, ali mislim da u ovoj inicijativi radi odličan posao s Bankom.

  2. Barokna vojarna prostornom odlikom je idealna za muzejski prostor, što je u konačnici i trebala postati, pa je grad tu odluku izigrao… nebitno je što je tom prilikom utrošen silan novac za izradu planskog projekta koji sad skuplja prašinu na polici, a 600 000 kn, novac građana, je bačen u vjetar. Tko god je bio u tom prostoru složit će se s mojom konstatacijom. Spomenimo još da Gradski muzej vapi za većim prostorom, nije na meni da se borim za njive potrebe, no samo komentiram. Barokna vojarna, ogromnih prostornih kapaciteta – velikih soba namijenjenih spavaonicama nanizanih u enfiladi (ulazi se iz sobe u sobu), dok je sanitarni čvor koncentriran na rubnim dijelovima bočnih krila. Sanirati cjelokupni objekt u stambenu svrhu ogroman je, skupocjen posao, gotovo uzaludan. Da se svaka soba pregradi, stambeno osposobi, da se osigura svakoj stambenoj jedinici sanitarni čvor, iziskuje sulude preinake i drastične intervencije. Jeftinije je graditi novu zgradu na daleko prikladnijem mjestu, mjestu koje zadovoljava sve stambene uvjete! Uostalom to da se vojarna pretvori u stambeni objekt pokušalo se, još sredinom 20-ih, kada su daleko bolji i iskusniji inženjeri pokušali učiniti isto, no od te ideje su odustali! Pitam se zašto?! No možda „Spasitelj“ Petračić zna neko jeftinije, praktičnije rješenje? Možda će cijeli kat imati zajednički WC? Dobro je pitanje, gdje s parkirnim mjestima… možda na trg? Ako se to planira, gospodine Petračiću zaslužili ste biti vezani na stup srama! Ukratko… sve ovo smrdi na dobro poznatu karlovačku utopijsku fiks ideju! Od toga neće biti ništa, a dok se tako nižu ideje, i propali projekti… vojarna će se u međuvremenu urušiti!! Vojarnu bi bilo fer ponovo ponuditi muzeju, neka grad ispravi pogrešku koju je ne tako davno učinio! Svi vi koji tražite stan predbilježite se Vukoviću… i tako gradi novu stambenu zgradu u Grabriku, a zasigurno će ih biti još .. možda vam ustupi jednu od svojih loše uređenih vila. Ne fali nama stambenog prostora, imamo ga na pretek, pa čak i u Zvijezdi. Slažem se s tvrdnjom da Zvijezda ne treba postati muzej, no u ovom slučaju .. riječ je o objektu koji je za ništa drugo osim da postane najadekvatniji muzejski prostor kojeg Karlovac može imati.. a stambeno pitanje tražite u susjednim ulicama i neizgrađenim parcelama.

   • Onaj tko ima žabarski mentalitet trebao bi svakako pročitati vrhunac društvene kritike i pravaške satire -nedovršeni roman Među žabari (Balkan, 1886, 1–10; samostalno 1951), groteskni prikaz malograđanskog Karlovca.

  3. Konzervatorski odjel treba jednostavno odstraniti iz Karlovca. Ubili su Karlovac i gori su od karcinoma debelog crijeva. Prvi korak je izbaciti zone zaštite iz svih planova, a posebno GUP-a. One građevine koje bi Ministarstvo popravljalo ili održavalo treba popisati i za to propisati konzervatorske uvjete. I tu priča prestaje.
   Ideja da se taj prostor da gradskom muzeju je jednostavno suluda jer je grad prodao Veliku vojarnu banci. Obećao je grad i garažu i banci i vlasniku Centrala, a bome i karlovčanima i karlovčankama.
   Potrošili su i jedno 2.000.000 kuna za tu priču o garaži, a sada su odlučili da im garaža ne treba i da bi to potvrdili naručili su i platili 500.000 za projekt “parternog uređenja” plohe trga.
   Bit će da na trgu ne treba ništa osim kamena i parkirališta za svećenstvo. Možda koja lipa, stup rasvjete i mesingani slivnici.
   Kad građani polude od brige konzervatorskog odjela možda konačno shvate da postoje ljudi koji sustavno ubijaju grad kako bi objasnili svoje postojati.
   A njihovo djelovanje je više nego jadno, bez sustava i bez mjerila. Kako im se digne ili kako ih netko uputi kroje pravdu u ovom jadnom napačenom gradu.
   PatetiKA je patetični primjer muzejsko-konzervatorskog djelovanja i građani pamte istu subverzivnu ideju koju je izveo tadašnji gradski vijećnik gospodin K…… Naravno o tadašnjoj njegovoj vezi sa muzejem ne treba pričati jer to je poznata karlovačka priča.
   Napad na gospodina Vukovića iz redova konzervatora ili ocvalih arhitektica ili povjesničarki umjetnosti nije neočekivan jer je tom gospodinu dosta terora kvazi znanstvenica u projektima koje radi.
   Pa budimo iskreni i objasnimo građanima da rentu kojom reketare obrtnike u “zaštićenim” prostorima grada godinama koriste za obnovu krovova i kuća u privatnom vlasništvu. Naravno da su tu najbolje rezultate ostvarili i stranački vojnici sa popisa odanih.
   Karlovac mora imati garažu na toj lokaciji, a gospodin Vuković je može napraviti iz čiste zajebancije i građanske neposlušnosti.Konzervatorima je i tako jedno nužan gradski wc na trgu da bi normalno funkcionirali.
   Projekt našeg župana i dožupanice ruše njihovi nasljednici koje su oni stvorili i bez njih ne postoje.
   Gospodine Vukoviću razbucajte tu organiziranu bandu povijesnih lešinara i pokažite da imate viziju, moć i sredstva.
   A o gospodinu Petračiću ne bih pričao jer će taj dio sigurno pokušati objasniti naš poštovani gospodin Jurica.

  4. Pa onda bi bilo dobro vidjeti konzervatorske uvjete za predmetnu zgradu. I prometne.

  5. Ma ne bih previše komentiral al ajmo vidit kak bu to zavšilo. 3333 m72 x333eura = cca 1 200 000 00 eura + posebno uređenje za svaki stan ili poslovni prostor. mislim da je dobar dio uložio da preproda. Nešto se konačno događa.

  6. Ovaj Vuković će pojest čitavu Zvijezdu za doručak, što je svakako za pohvalu jer se radi o izuzetno kulturnom i potkovanom čovjeku te meceni.

  Odgovori