KAportal Karlovčanin iz Njemačke uvezao tri vozila, pa ga Carinska uprava optužila za "šverc" - na sudu se obranio od optužbi, evo kako | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Karlovčanin iz Njemačke uvezao tri vozila, pa ga Carinska uprava optužila za “šverc” – na sudu se obranio od optužbi, evo kako

foto ilustracija Pixabay.com/PIXELL

Prekršajni odjel Općinskog suda u Karlovcu oslobodio je krivnje 38-godišnjeg Karlovčanina optužbi za šverc vozila, za što je sudu optužni prijedlog dostavila Carinska uprava Ministarstva financija.

Optužili su ga da je od srpnja 2015. godine do kolovoza naredne godine iz druge zemlje članice EU uvezao u RH tri vozila, te ih potom preprodao trećim fizičkim osobama, iako nije registriran za obavljanje kupnje ili prodaje robe, odnosno usluga u trgovini.

U svojoj obrani je okrivljeni iskazao kako nije točno da je vozila kupio s namjerom da ih preproda, ali da se pokazalo kako su vozila imala određene nedostatke zbog kojih ih je bio prinuđen prodati.

Tako za Audija A4 navodi da je u tjedan dana od kupnje u Njemačkoj otkrio kako ima kvar na turbini. To bi ga koštalo 10.000 kuna, pa ga je, navodi, radije prodao. Onda je vozio očev automobil, ali je nakon nekog vremena dobio ponudu za kupnju Golfa za 7.000 eura, koji ga je nakon plaćanja carinskih davanja koštao oko 9.000 eura.

Nakon nekog vremena je utvrdio da je motor slab s obzirom na težinu vozila, pa ga je prodao i za taj novac kupio kombajn, koji i danas koristi. Treće vozilo bio je zapravo motocikl Yamaha FZ600, koji je kupio neposredno nakon polaganja vozačkog ispita A kategorije, ali je ubrzo shvatio da se radilo o presnažnom motociklu za njegove vozačke sposobnosti, pa ga je prodao i kupio slabiji motocikl.

Napominje da je krivo birao vozila, a nikako da se radilo o nedozvoljenoj trgovini, jer bi ih inače uvezao u kraćem periodu, a ne u 13 mjeseci, koliko je navedeno za vrijeme počinjenja prekršaja. Kaže i kako je na sve uredno platio porez.

Sud je zakljućio kako nema bitnih elemenata djela prekršaja iz Zakona o trgovini, ali isto tako upozorio na manjav optužni prijedlog, da u njemu nema podataka o vozilima koje je okrivljeni kupio, kao ni podataka o nabavnoj cijeni vozila, vremenu kupovine i vremenu prodaje, osim generalnog navođenja.

Također, kažu, nije nedvojbeno utvrđeno da bi okrivljeni na taj način zaradio 17.000 kuna, kako se navodi u optužnom prijedlogu, te ga je iz tih razloga oslobodio krivnje. Troškovi postupka idu na teret države.

KAportal.hr

 

  • Odgovori