Životna priča mladog “karlovačkog Beare”: Nogomet je moj put, taj život sam odabrao!

Ivan Brkić u dresu HŠK Zrinjski iz Mostara u 7 susreta za redom, u 9 od ukupno 15 odigranih kola, nije primio niti jedan gol. Po svim statistikama uvjerljivo je najbolji golman BiH Premijer lige s najboljim ocjenama i opravdano nosi epitet najdarovitijeg vratara.

DJETINJSTVO U KARLOVCU

Životna priča nogometnog vratara Ivana Brkića sigurno bi bila dobar predložak za neki od filmskih scenarija. Ovaj mladi Karlovčanin s adresom boravka u Vojniću gdje mu se preselila obitelj, najbolji je golman susjedne Premijer lige. Iako ima tek 23 godine već sada može se pohvaliti zavidnom sportskom karijerom. Ponikao je i prve golmanske korake napravio upravo u NK Vojnić ’95. Nakon prvih iskustva slijedi logičan prelazak u veći NK Karlovac u kome je proveo četiri natjecateljske sezone u mlađim dobnim kategorijama, te prelazak u NK Istra u kojoj je već sa 18 godina debitirao u prvoj HNL.

– Moje djetinjstvo u Karlovcu bilo je od prvih koraka vezano uz nogometnu loptu. Već sa šest godina znao sam da ću biti golman. Zbog svoje fizičke konstitucije i visine izgledom sam odskakao od svojih vršnjaka pa su mnogi mislili da me se šverca – kaže Ivan Brkić kojeg danas mnogi nogometni stručnjaci smatraju jednim od najtalentiranijih mladih vratara.

ISTRA, LOKOMOTIVA , IMOTSKI

Kaljenje u NK Istri pomoglo mu je u daljnjem razvoju igračke karijere i tu je po prvi puta ozbiljnije na sebe skrenu pozornost velikih klubova poput Chelsea i Real Madrida. Mediji su se prije nekoliko godina neveliko raspisali o interesu ovih klupskih velikana za još jedan nogometni dragulj s naših prostora. Iz nekog razloga do realizacija transfera nije došlo, ali to nije nimalo obeshrabrili skromnog vratara kojemu je i Stipe Pletikosa nakon sjajne izvedbe na Poljudu i pobjede Istre nad Hajdukom od 2:1 čestitao i predvidio sjajnu golmansku karijeru. No, život često ima čudne putove i umjesto Madrida i Londona, mladog Karlovčanina odveo je čak do posudbe u NK Imotski, nakon potpisivanja ugovora s NK Lokomotivom. Nažalost, u Imotskom je morao braniti sin lokalnog moćnika?!

– Bili su to teški dani za mene. Ali znate kako se kaže: Što vas ne ubije to vas ojača! Znao sam da moram nastaviti marljivo raditi te da će mi se upornost na kraju isplatiti. Iskreno, nije uvijek bilo lako u mojim godinama naoruža se strpljenjem – prisjeća se.

Mnogi su nogometni stručnjaci mišljenja da bi već odavno završio na nekoj od svjetskih poznatih nogometnih adresa da je iza sebe imao neku agenciju ili managera. U najvažnijem trenucima svoje karijere je kao dijete povratnika iz Posavine čiji je otac dragovoljac i pripadnik Tigrova od prvih dana Domovinskog rata u Karlovcu započeli novi život. Najčešće je bio prepušten pomoći poznanika. Nije imao nikoga i samim time ravnopravan status u odnosu na ostale konkurente koji niti izbliza nisu imali Ivanove kvalitetu, potencijal i perspektivu, a ipak su završili u većim klubovima.

MLADA REPREZENTACIJA, NK CIBALIJA

“Div iz Žminja” Ivan Pamić, trener koji je s NK Karlovcem zabilježio najbolje rezultate, dok je Ivan Brkić kao 18-godišnjak branio vrata Istre često je znao reći: Ako ‘Brka’ bude ovako branio on je novi ‘Veliki Beara’, U međuvremenu je upisao i dva nastupa za reprezentaciju U-21 te potpisao ugovor s NK Cibalijom. U Vinkovcima je bio prepoznat kao radan i vrijedan sportaš koji ne prepušta niti jedan trening. Prvi dolazi a zadnji odlazi s treninga. To je tako kada je netko svjestan da je nogomet puno više od samog načina života. Skupivši 23 nastupa, gotovo duplo više u NK Istri te najbolje ocijenjen igrač, pojavio se novi izazov u njegovoj karijeri.

Zape za oko i najboljem i najtrofejnijem klubu BiH Premijer lige, HŠK Zrinjski kojeg vodi legenda i jedan od najboljih igrača HNK Hajduk Blaž Slišković. Od kada je stao na vrata kluba pod Bijelim Brijegom Ivan Brkić je ubrzo osvojio srca brojnih navijača kultnog kluba iz Mostara. U prvom dijelu sezone upisao je više zapaženih nastupa i obrana koje se još uvijek vrte kao filmske najave na sportskim portalima BiH. Imao je i dva nastupa u kvalifikacijama za Champions legaue te jedan nastup u kvalifikacijama za Europsku ligu. Podsjetimo da su “Plemići” iz Mostara tijesno poraženi u Europskoj skupini od Dinamovog suparnika NK Spartak iz Trnave. U gostima su Mostarci izgubili s 1:0, a na domaćem terenu igrali su neodlučeno 1:1. U oba susreta Ivan Brkić je ocijenjen kao najbolji pojedinac.

SNAŠAO SE U MOSTARU

– Kada bi uspoređivali našu i BiH Premijer ligu mislim da se igra dosta sličan nogomet. Možda je kod nas viša razina glede same kvalitete i sigurno su sami tereni znatno bolji kao i cijela infrastruktura, dok se u BiH igra puno agresivnije. Za mene je najvažnije da sam zdrav i konstantno branim i napredujem. U klubu uistinu imam sve uvjete za dobar i kvalitetan rad – ističe.

U 7 susreta za redom, u 9 od ukupno 15 odigranih kola, nije primio niti jedan gol. Po svim statistikama uvjerljivo je najbolji golman BiH Premijer lige s najboljim ocjenama i opravdano nosi epitet najdarovitijeg vratara.

Dobrim obranama skrenu je i pozornost izbornika BiH Roberta Prosinečkog kojem su njegovi skauti podcrtali ime ovog igrača. A onda se ponovno počinje vrtjeti priča oko mladog “karlovačkog Beare”. Tako je ovih dana i najpoznatiji proizvođač golmanskih rukavica, njemački Reusch, potpisao ugovor s Brkićem. Još jedan Karlovčanin, poznati sportski menadžer, Mladen Štanjger, vjeruje kako će do ljeta prvom golmanu Mostaraca osigurati i značajan ugovor s Pumom – glede kopački i opreme.

Zimsku stanku provodi u krugu obitelji čekajući da krenu zimske pripreme. One su na rasporedu 9. siječnja. Popularni “Baka” povest će svoje nogometaše najprije dva tjedna na bazične pripreme u Međugorje. Nakon toga slijede pripreme u Medulinu i nastavak prvenstva u kojem će HŠK Zrinjski pokušati nadoknaditi bodovnu razliku od minus 5 i dokazati FK Sarajevu da se još uvijek najkvalitetniji nogomet u BiH igra pod Bijelim Brijegom. To mogu potvrditi i mnogobrojni hrvatski reprezentativci koji su se kalili na terenima BiH Premijer lige pa čak i najbolji igrač na planetu Luka Modrić.

DO CILJEVA JE DOLAZIO TEŽIM PUTEM

– Svjestan sam činjenice da se puno stvari moraju poklopiti da bi u životu bilo onako kako želimo. Isto tako znam da od ničega ne dolazi ništa. Zato marljivo radim i ne opterećujem se što bi bilo kad bi bilo. Nogomet je moj put. Taj život sam odabrao i na tome sam Bogu zahvalan. U Mostaru sam zadovoljan uvjetima i okruženjem. Na meni je da konstantno napredujem i dobro branim, onda će već sve doći na svoje mjesto kada za to bude vrijeme – uvjeren je uspjeh naš sugovornik.

Ivan Brkić ima dvogodišnji ugovor sa HŠK Zrinjski. Mnogi vjeruju da će nakon toga imati i zapaženu karijeru u inozemstvu, Europi ili Turskoj – nebitno. Do svojih je ciljeva uvijek dolazio težim putem, ali ono što je najvažnije – dolazio je. Najveća financijska vrijednost za njega je, prema transfer marktu, iznosila 450.000 eura.

– Znate, i put može biti cilj – dobacio je na kraju.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest