7. Karlovački cener: Veliki broj odličnih trkača i trkačica iz zemlje i svijeta najavio je dolazak u Karlovac

cof

Organizator 7. Karlovačkog cenera održao je u srijedu, 5. lipnja 2019., u Gradsko poglavarstvu konferenciju za novinare na kojoj su gradonačelnik Damir Mandić, direktorica Aquatike Aquatike Margarita Maruškić Kulaš i Sanja Ninković Oroši iz Udruge za sport učenika najavili ovogodišnju ovu 7. po redu karlovačku uličnu utrku. Izravni prijenos Karlovačkog cenera prenosit će Sportska televizija, jedini nacionalni i isključivo sportski medij.

Start glavne utrke je u petak, 7. lipnja 2019. u 20:00 sati. U povijesnoj karlovačkoj Zvijezdi očekuje se više od tisuću trkača, što na 10 kilometara, što u popularnim utrkama štafeta. Nastupit će biti i elitni trkači, u najjačoj postavi ikad, jer se Karlovački cener natječe za IAAF Bronze Label.

Veliki broj odličnih kenijskih trkača i trkačica najavio je svoj dolazak u Karlovac. Uz brze i uvijek atraktivne atletičare iz Kenije, dolaze i odlični trkači iz Švedske, Slovenije, Srbije i naravno najbolji hrvatski dugoprugaši. Prijavili su se istaknuti trkači Marokanac Mustafa El Azziz, Kenijac Mouses Kosgel, Uganđanin Felix Cheminges i mnogi kog muškaraca, a kod žena najistaknutije predstavnice jesu Kenijka Naumi Wangari Wanjohi. Od hrvatskih predstavnika dolaze trenutno najbolji hrvatski trkači.

Svi skupa su jamstvo da ćemo zaista gledati najbrži Karlovački cener, što automatski znači i najbržu desetku u Hrvatskoj!

Karlovačke staze su ravne i brze, a za najbolje je zajamčen veliki nagradni fond.

– Karlovački cener i dalje se sastoji od tri kruga, ali ovoga puta staza je puno brža nego prije, atraktivnija, s puno manje zavoja i prvi puta prolazi karlovačkim Korzom. Start i cilj i dalje je u samom gradskom središtu, na Trg Josipa bana Jelačića, ide Ruskim putom prema Korani, prolazi pored Školske sportske dvorane i novog rotora, ide gotovo cijelom Radićevom, kod Miljokaza izlazi na Korzo i ponovo vraća u Zvijezdu. Promet će biti zatvoren na kompletnoj trasi. Zahvaljujem svima koji su dio,našeg organizacijskog tima – Gradu Karlovcu, Aquatici, Turističkoj zajednici grada, KŠZ, ZŠKŽ, KA-timu, policiji … – rekao je direktor utrke Robert Franjković, bivši karlovački atletičar trenutno sa zagrebačkom adresom.

– Planiram se uskoro vratiti u Karlovac, u Zvijezdu gdje sam rođen – najavljuje “Frnja” Franjković.

Kako se kompletna manifestacija održava u karlovačkoj Zvijezdi, koja je započela s izgradnjom 1579. godine, kao jedan od idealnih srednjovjekovnih gradova u obliku pravilne šesterokrake zvijezde, nema boljeg mjesta i vremena za održati prvu Karlovačku milju.

– Karlovačka milja je idealna utrka za sve članove obitelji, sve koji se prvi put susreću s trčanjem, a i one koji žele malo osjetiti brzinu dan prije “cijelog” cenera. Duljina utrke je 1.579 metara, nešto kraća od prave milje koja se trči na atletskim stadionima, a 440 godina od osnutka Karlovca idealan je datum za premijeru – rekao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić a na naš upit bude li se okušao u prvoj karlovačkom mini, u maniri iskusnog PR-ovca dao je najavio je da mu zdravlje ne dopušta trčanje.

– Zasigurno ću biti tamo i podržati utrku koja je ujedno i turistička atrakcija grada, ne samo sporta već i atletike. Vjerujem u bolje dana karlovačke atletike jer će uskoro početi obnova, izgradnja, nove atletske staze na gradskom stadionu da na desnoj obali Korane. Najavljujem ovom prigodom da ćemo s organizatorom Karlovačkog cenera koji je naš partner u ovom projektu na duži rok dogovoriti suradnju kako bi se osigurali da Karlovački cener postane trajna sportsko turistička manifestacija Karlovca – najavio je gradonačelnik Mandić.

Direktorica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš smatra kako je Karlovački cener prepoznatljiv i u turističkom smislu te je Aquatika stoga rado prihvatila biti jedan od partnera u organizaciji. Nada se da će iduće godine kad bude završena šetnica oko Aquatike kolona trkači prolaziti uz Koranu i prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. Najavila je i da će u bojama Aquatike na Ceneru, u glavnoj u trci građana, trčati djelatnici Aquatike, ali je i sama je najavila trčati prvu karlovačku milju.

U četvrtak 6. lipnja natjecati će se najmlađi u dječjim utrkama, a i 1. Karlovačka milja je na rasporedu – utrka na 1.579 metara povodom godine osnutka Karlovca i 440. rođendana grada, počinje u četvrtak, 6. lipnja u 17,30 sati.

– Najmlađi će nastupiti u dvanaest kategorija a za utrku se prijavilo i pedeset srednjoškolaca – rekla je Sanja Ninčević – Oroši iz karlovačke udruge školskoj sporta.

Startni paket je bogat između ostalog i s atletskom dri fit Champion majicom bez rukava, a prvih 400 prijavljenih (s plaćenom kotizacijom) organizator dodatno nagrađuje ulaznicom za Aquatiku. Svaki sudionik dobit će na poklon i uspomenu posebno brendiranu medalju za ovogodišnju utrku.

Sve detalje o 7. Karlovačkom ceneru možete naći na službenoj stranici utrke www.karlovac10.run gdje su otvorene i prijave. Obavijesti možete pratiti i putem web stranice Adria Running Toura – www.adria.run te njihove facebook stranice.

Osim što raste broj trkača, svake godine sve je više građana uz samu stazu koji zdušno bodre sve natjecatelje. Organizator se nada da će i u tom segmenti biti oboren rekord Cenera.

PROGRAM

Start Elitne utrke: 19:00 sati Start Glavne utrke: 20:00 sati Start Karlovačke milje: 6. lipnja 2019., četvrtak u 17:30 sati Dječje utrke: 6. lipnja 2019. četvrtak u 18:30 sati

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest