Planinari Dubovca proslavili značajne obljetnice i za to primili posebno priznanje Hrvatskog planinarskog saveza

Nakon što su povodom 95 godina djelovanja PD Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu u galeriji Studentskog centra otvorili izložbu “I nakon 95 godina Planinarsko društvo Dubovac”, autora Ratimira Draganjca, gdje je izloženo više od 120 skeniranih reprintova fotografija i dokumenata Društva popraćenih tekstom, jutros su karlovački planinari nastavili s obilježavanjem svojih obljetnica. Završnicu proslave odazvalo se više od 200 planinarki i planinara.

Akcija “Hodanjem k zdravlju”, 26. po redu, započela je u 8 sati okupljanjem sudionika na platou ispred Aquatike – Slatkovodni akvarij na Korani. Prije samoga odlaska s Aquatike, nazočnim planinarima kojih se okupilo oko 120, obratili su se predsjednik Planinarskog saveza grada Karlovca Mladen Kuka i predsjednik PD Dubovac Miro Palajsa koji je prisutne upoznao s današnjim programom. Dugogodišnji iskusan karlovački planinar Mladen Kuka je, pak, uz pozdrav svima kratko podsjetio na povijest planinarstva u gradu Karlovcu i u Hrvatskoj.

Dok su se ispred Aquatike okupljali planinari za “Hodanje k zdravlju”, na dubovačkoj tvrđi je u 10 sati uslijedio start 2. trail utrka pod nazivom “Kalvarija trail”. Sudjelovalo je 70-ak trkača. Do 12 sati ponovno su se okupili planinari, ovoga puta na Starom gradu. Točno u podne uslijedio je svečani dio obilježavanja planinarskih obljetnica kojom prigodom su se brojnim okupljenima obratili i uvaženi gosti.

Nazočne planinare prvi od gostiju pozdravio je predsjednik KŠZ i ZŠKŽ Želimir Feitl naglasivši:

– Vaša udruga je jedna od najboljih, najmasovnijih i najbolje organiziranih članica naše sportske obitelji. Podatak da imate više od 450 aktivnih članova, a od toga 150 mladih i velik broj maloljetnika, obvezuje sve nas da vas respektiramo i podržimo u svemu što radite.

U ime karlovačkog župana Damira Jelića obratila se i čestitala na obljetnici pročelnica Upravnog odjela za školstvo Marija Medić.

Predsjednik “vlade HPS-a” (Izvršnog odbora HPS-a) Vladimir Novak. Čestitavši slavljeniku, predsjedniku PD Dubovac Miri Palajsi uručio je za PD Dubovac posebno priznanje Izvršnog odbora PSH-a.

– Ovo što vi radite, organizirate, iz Hrvatskog planinarskog saveza jako cijenimo i podržavamo. Stoga vam danas i dodjeljujemo ovo naše posebno priznanje. Osim toga, Karlovac je i grad uz koje se vrlo često s velikim poštovanjem spominje ime Dragojle Jarnević, naše prve planinarke, što je i još jedan dokaz da u vašem gradu planinarstvo ime tradiciju od 135 godina kao rijetko koji drugi grad u Hrvatskoj – rekao je Novak.

“Šećer za kraj” bio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić, pokrovitelj ove manifestacije, došavši u “jakoj” pratnji vodstva gradskog “magistrata” – svojim zamjenicima Ivanom Mrzljakom i Andrejom Navijalić te pročelnikom Upravnog odjela za opće poslove Vlatkom Kovačićem.

– Proteklih dana prisustvovao sam na nekoliko događanja, raznih obljetnica, karlovačkih udruga koje su obilježavale stotinu i više godina djelovanja, tradicije, kao i ova vaša koja ove godine bilježi 95 godina a gotovo kao da je stotinu. To zasigurno potvrđuje da je naš grad oduvijek bio civilizacijsko, kulturno, sportsko i administrativno središte s velikom tradicijom. Moramo čuvati tu tradiciju jer nas na to obvezuju pokoljenja, ali i povijest našega grada – rekao je između ostaloga gradonačelnik Karlovca.

Nakon završetka službenog dijela programa planinari su se Dubovačkim planinarskim putem uputili prema planinarskom domu na Kalvariji gdje se od 9 do 11,30 održalo tradicionalno natjecanje “14. Dubovački planinarski kotlić “. Likovna kolonija karlovačkog ULAK-a također je dala svoj obol planinarskoj obljetnici.

A kad su se oko 14,30 sati sa svih staza u Planinarski dom “Zvonimir Plevnik” slili svi planinari objavljeni su rezultata natjecanja u kuhanju planinarskog kotlića gdje je sudjelovalo šest ekipa. Najbolje kuharice, pobjednice, su iz grupe” Chili girl” Sanja Žaja i Irena Grgić.

Na kraju je druženje malo duže potrajalo… Pa, 95 godina nije ‘mačji kašalj’ – bilo bi čudno da tako nije bilo, zar ne!

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest