MILOŠ ĐANKOVIĆ: Večerašnja utakmica sa Sesvetama je prva meč lopta ove stresne situacije

Nakon uspješnog osvajanja prvog mjesta u Prvoj ligi u natjecanje Premijer lige ušlo se s velikom euforijom, najavljivala se čak i SEHA liga, a da nitko nije trezven “stao na loptu” i objektivno procijenio stanje momčadi. Hoću reći da je razlika u kvaliteti momčadi Prve i Premijer lige velika – kaže Đanković.

Karlovački prvoligaški rukomet bio je neprekidno 25 godina član najkvalitetnijeg natjecanja u Hrvata. Ispao je iz Premijer lige ali se za godinu dana vratio tamo gdje mnogi u hrvatskom rukometu i misle da mu je mjesto – u Premijer ligi. Nakon samo jedne povratničke sezone HRK Karlovac je ponovno na izlaznim vratima premijerligaša. Nikad KA-rukomet nije bio u takovoj krizi kao zadnjih dvije-tri godine. Za kratak intervju pred subotnji susret sa Sesvetama u Karlovcu (20 sati) zatražili smo Miloša ĐankovićaĐanija, doajena karlovačkog rukometa i tvorca najjače i najmasovnije rukometne škole u državi.

– Šanse za ostanak naših rukometaša u Premijer ligi nakon poraza u Velikoj Gorici svele su se na najmanju moguću mjeru. HRK Karlovac bi trebao pobijediti u sve tri preostale utakmice; kao domaćini MRK Sesvete, RK Metalac i kao gosti RK Zamet. MRK Sesvete bi pak trebale izgubiti sve tri preostale utakmice; kao gosti od HRK Karlovac, RK Umag i kao domaćini od RK Zamet. Ima još jedna kombinacija s RK Zametom ali… i ovo je previše – odgovara na naše pitanje o izgledima karlovačkih rukometaša za ostanak u Premijer ligi u preostala tri prvenstvena kola Lige za ostanak.

NEPOPRAVLJIVI OPTIMIST

Ti si još uvijek optimist i vjeruješ da će zadržati rang? – Kad je rukomet u pitanju nikad nisam bio pesimist. Optimist sam do kraja. Konačno, još se igra a narodna izreka kaže da je “lopta okrugla” a kad je tako sve je moguće.

Večeras u 20 sati Karlovac kraj Korane dočekuje Sesvete? – Ako se još uvijek želi osigurati ostanak u Premijer ligi subotnja utakmica s MRK Sesvete je prva meč lopta ove da tako kažem stresne situacije, nadajući se također da će MRK Sesvete u preostale tri utakmice ostati bez bodova.

Zašto su se uopće doveli u situaciju za ispadanje, zar nije moglo bolje? – Osobno mislim da je moglo i moralo bolje. Previše se lagano ušlo u natjecanje u Premjer ligi koja ima samo deset klubova gdje dva ispadaju i gdje je praktički svaki bod borba za “život”. Nakon uspješnog osvajanja prvog mjesta u Prvoj ligi u natjecanje Premijer lige ušlo se s velikom euforijom, najavljivala se čak i SEHA liga, a da nitko nije trezven “stao na loptu” i objektivno procijenio stanje momčadi. Hoću reći da je razlika u kvaliteti momčadi Prve i Premijer lige velika.

Gdje je onda po tebi napravljena greška? – Morala se ekipirati momčad s najmanje dva vanjska igrača.

Da li je zamjena trenera napravljena u pravom trenutku? – To nikada ne znaš! Žao mi je što se s promjenom trenera nisu riješili i problemi koji su bili i prije promjene trenera. Pa nisu uvijek treneri krivi! Sad mi se, na prvi pogled, čini da je možda trebalo ostaviti Tanju za pomoćnog trenera.

Koji su to problemi bili prije promjene trenera? – Na to bi pitanje odgovor trebala dati uprava kluba a ne ja.

Da li te netko iz kluba kontaktirao i zatražio savjet? – Nažalost ne.

BEZ STRUČNOG STOŽENA

Pomalo je čudno da jedan prvoligaški klub nema formiran stručni stožer koji bi savjetom pomogao treneru? – To u svakom trenutku nedostaje. Smatram da bi premjerligaš morao imati stručni stožer koji bi koordinirao rad premjerligaša, druge ekipe te kadeta i mlađih kadeta. Zadatak stručnog stožera bio bi i predlagati Upravnom odboru imenovanja trenera po ekipama, predlagati igrače koji trebaju dobivati stipendijske ugovor, predlagati igrače koji će biti nositelji rukometa u Karlovcu, igrače koji idu na posudbu te igrače koji bi trebali povećati kvalitetu igre seniorskom pogonu i slično.

Duže vrijeme klub je i bez tajnika? – Neshvatljivo mi je da klub, nakon što je otišao Galović, još nema tajnika koji bi vodio brigu o svim administrativnim aktivnostima.

Objektivno, igrački kadar seniorske ekipe je prilično slab. Na primjer, nedovoljno je ljevaka, bekova… – Igrački kadar i nije tako slab. Lijeva krila su juniorski reprezentativci, sadašnji Šnajder i bivši Bačić. Lijevi vanjski Andrej Obranović je juniorski reprezentativac. Srednji vanjski Smojver je juniorski reprezentativac kao i bivši Vlado Ostarčević. Golmani su juniorski reprezentativci Radočaj i bivši kadetski reprezentativac Denis Karić. Ako se ovoj ekipi pridodaju Perajica, Crnković, Mrljak, Frketić, Glumac, Capan, Milovac, kadetski reprezentativac i najbolji srednji vanjski u Hrvatskoj Ivan Rukavina te Horvat, Janjanin, Čakarić i drugi to i nije tako slaba momčad, zar ne!? U igračkom rasteru za natjecanje u Premjer ligi trebalo bi se ekipirati s dva vanjska igrača.

Slabo se igra na kontre i polukontre tako da su krila praktički neprimjetna? – Nije na meni da ovo komentiram. Ovo je taktika i način rada trenera.

Što ako ispadnu, mogu li se za godinu dana vratiti u Premijer ligu? – Sve ovisi o organiziranosti, ekipiranosti i spremnosti kluba za povratak u Premjer ligu, ako se ispadne naravno. Mislim da uprava i igrači trebaju iznaći snage i sve učiniti kako bi se u slučaju ispadanja potpuno pripremili za povratak u Premijer ligu.

Što bi ti predložio? – Ništa! Potpuno sam posvećen radu RK Škola rukometa Karlovac i tu imam posla napretek. Osim toga nitko me nije ni pitao za savjet pa nema potrebe i da odgovorim na ovo pitanje.

Škola rukometa je oslonac tog sporta u gradu. Može li ona ovakva kakva jeste i dalje stvarati igrački kadar za najbolju klub? – Sve ostaje kao i dosada. Nama je čast i zadovoljstvo kad netko iz našeg igračkog rasadnika postane dobar igrač, prvotimac, reprezentativac…Pogotovo ako je afirmaciju započeo u svom matičnom klubu.

ŽENSKI RUKOMET

Ženska ekipa RK Škola rukometa Karlovac plasirala se u Drugu ligu. Što bi trebalo učiniti da one u tom rangu ne “plešu jedno ljeto”? – Nama treba popraviti status u KŠZ u smislu osiguranja financijskih sredstava već od 1. kolovoza ove godine. Također nam nedostaje broj termina u sportskim dvoranama, obzirom da se sada moramo natjecati i u kategoriji mlađih kadetkinja u Prvoj Hrvatskoj mlađekadetskoj ligi. Napominjem da je natjecanje u Drugoj Hrvatskoj rukometnoj ligi koje je izborila naša ženska seniorska ekipa drugi rang po kvaliteti u ženskom seniorskom rukometu. Pobjednik Druge lige izravno se plasira u Prvu ligu za žene što je ujedno i najviši rang ženskog rukometa u Hrvatskoj.

Koliko je zahtjevno natjecanje u 2. HRL za žene? – Prilično je zahtjevno natjecanje i mora se iz korijena promijeniti pristup, organizacija rada s ekipom i organizacija rada kluba. Ovo natjecanje zahtjeva i kadrovsko ekipiranje. RK Škole Rukometa Karlovac svakako će postaviti organizaciju rada na višu razinu, kadrovski će se ekipirati i u stručnom radu, bolje predstaviti, ali ćemo jako teško sami osigurati značajna financijska sredstva za igranje u višem rangu natjecanja koji smo ove sezone osigurali. Svakako bi trebalo osigurati primjerene uvijete za rad i napredak ženskog rukometa. Mi to samo ne možemo. Mislim da smo dosta uradili tako što smo spasili ženski rukomet od ispadanja, formirali ekipu koja je osigurala viši status.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest