Na prijedlog Sekcije HZSN Karlovac ovogodišnje Gradsko priznanje dobit će Katica Milčić – Mataković i Jovan Zec “Haze”

Među 11 ovogodišnjih dobitnika javnih priznanja Gradsko vijeće jednoglasno je donijelo odluku da će nagradu koja će im biti dodijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dobiti bivša atletičarka Katica Milčić – Mataković i Jovan Zec “Haze”. Predlagač je bila karlovačka Sekcija Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN).

KATICA MILČIĆ – MATAKOVIĆ Otrčala je 386 službenih utrka na 200 natjecanja, osvojila 10 medalja na BI, broncu na MI u Casablanci…

Katica (Mataković) Milčić je u sportu, odnosno atletici, punih 40 godina. Rođena je 9. listopada 1963. u Karlovcu. Završila je za voditeljicu atletike pri Hrvatskom institutu za kineziologiju u Zagrebu, posjeduje trenersku licencu HAS-a, certificirana je trenerica (Kids Athletics od strane Svjetske atletske federacije(IAAF).

Nakon ratnog izbivanja iz sporta vraća se atletici u svoj bivši klub no ovog puta kao trener volonter za mlađe dobne uzraste gdje je provela više od 20 godina, a izvjesno vrijeme paralelno i kao sportski djelatnik. Trenutno radi s najmlađima u Sportsko rekreacijskom klubu ANIMA u Dugoj Resi, gdje posljednjih 15 godina živi, udana je i majka.

Sportom se počinje baviti kao 11-godišnja djevojčica u tadašnjem AK Željezničar iz Karlovca. Tokom aktivnog perioda bavljenja atletikom od 15 godina, 11 godina bila je stalna članica najprije juniorske, a potom istovremeno i juniorske i seniorske reprezentacije, da bih po ulasku u kategoriju seniorki bila član reprezentacije sve do prestanka bavljenja i to u disciplinama 100/200/400/4X100/4×200/ i 4×400 m.

Ukupno je nastupila na 40 natjecanja u sastavu reprezentacije bivše države s ukupno 80 nastupa (Balkanske igre, Mediteranske igre, Europski kupovi, Evropsko prvenstvo, Međunarodni susreti).

Osvojila je 10 medalja na BI, broncu na MI u Casablanci 1983., 5. mjesto na JPE, 4. mjesto na dvoranskom studentskom prvenstvu, 5 x bila je u sastavu štafete reprezentacije koja je obarala državni rekord. Na kraju 1983. štafeta 4×400 m čiji je bila član zauzela je 13. mjesto na svjetskoj rang listi IAAF. Bila je pojedinačna prvakinja Jugoslavije, kao i 13 x prvakinja Hrvatske.

Za najbolju sportašicu grada Karlovca bila je proglašena 8 x zaredom. Godine 1981. na JBI uvrštena sam među 3 najbolje juniorke na igrama. Krajem 1983. proglašena je za najbolju atletičarku u Hrvatskoj za tu godinu. Ukupno je otrčala 386 službenih utrka na 200 natjecanja od čega na 71-om natjecanju izvan tadašnje Jugoslavije.

Bila je sportašica saveznog razreda (danas bi to bila vrijednost II kategorije prema kriterijima HOO).

JOVAN ZEC – HAZE Poznat i po uzrečici ‘Kod mene nema – ne mogu, ne znam i neću’

Jovan Zec,

mnogim generacijama Karlovčana i ljubitelja odbojke poznatiji kao Hase, sudjelovao je na razne načine u radu karlovačkog odbojkaškog kluba od prvih dana njegovog osnutka. Bio je jedan od nositelja igre OK Turbina, a kasnije u OK Karlovac neizostavan član prve postave. Tijekom igračke karijere bio je 6 puta proglašavan najboljim igračem na raznim turnirima. Više je puta bio nominiran za najboljeg sportaša grada Karlovca i svakako je jedan od najzaslužnijih što je ekipa OK Karlovca u istom izboru bila proglašavana najuspješnijom ekipom.

Krajem 70-ih godina u ulozi trenera vodio je mušku juniorsku ekipu u Beogradu na Juniorskom prvenstvu Jugoslavije. 1984. godine bio je jedan od 6 karlovačkih sportaša odabranih da kroz grad nosi olimpijski plamen u povodu Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. 1987. godine radio je kao odbojkaški sudac tijekom Univerzijade, a 1988. godine preuzima žensku seniorsku ekipu OK Karlovca, koja pod njegovom trenerskom palicom 1993. godine osigurava ulazak u 2. Hrvatsku odbojkašku ligu. U nekoliko sezona sa ženskom ekipom dolazi nadomak kvalifikacija za 1. odbojkašku ligu, a na trenerskom je mjestu, uz kraće prekide, do 2002. godine.

Na Svečanoj akademiji u povodu proslave 50 godina djelovanja OK Karlovca, 2017. godine, uručene su dvije nagrade za životno djelo – jedna je posthumno pripala Ivanu Vidakoviću, a druga Jovanu Zecu. I mnogi se slažu da su nagrade apsolutno zasluženo dobile dvije najveće ikone karlovačke odbojke u njenoj povijesti.

U svojoj trenerskoj karijeri odgojio je generacije karlovačkih odbojkašica i odbojkaša, a među svojim igračicama i igračima bio je poznat po uzrečici ‘Kod mene nema – ne mogu, ne znam i neću’.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest