INTERVJU, Dražen Keča trener karlovačkih rukometašica: Svaki glas s tribina i dobra vibra nam pomažu da budemo još bolji!

Otkako je prije više od godinu dana iz redova karlovačke rukometne škole oformljena ženska seniorska ekipa sada se taj potez pokazao potpuno opravdanim pa se s razlogom i s puno optimizma gleda u budućnost ženskog rukometa, ali i ekipnog ženskog sporta u gradu Karlovcu. Dakako da su se nešto ranije digle odbojkašice i košarkašice pa sve to skupa ulijeva nadu u napredak ženskog sporta u gradu.

Takozvana “vruća stvar” u ovom trenutku je ženski rukomet i prošlotjedna pobjeda igračica Rukometnog kluba Škola rukometa Karlovac u debiju 2. Hrvatske rukometne lige – Zapad. Uoči subotnjeg (17 sati) 2. kola 2. HRL Zapad i gostovanja igračica RKŠR Karlovac u Samoboru razgovarali smo s Draženom Keča, tvorcem te famozne nove rukometne ekipe.

Nakon godina posta karlovačke rukometašice debitirale su u drugoligaškom društvu karlovačkom pobjedom nad Rovinjem? – Da, to nam je bila prva drugoligaška utakmica i ova pobjeda puno nam znači. Bilo je tu svega i dobri poznavatelji rukometa mogu pronaći dosta grešaka, ali činjenica je da smo neiskusni, moramo još puno raditi i rasti. Potencijala i volje ima. Koristim ovu priliku da zahvalim na podršci našim vjernim navijačima, svaki glas i dobra vibra nam pomažu da budemo još bolji.

Koliko znači ovakav povratak ženskog rukometa na karlovačku sportsku scenu? – Ženski rukomet je na žalost duže vrijeme u ovom gradu bio u stagnaciji. Prošlo je deset godina od drugoligaškog natjecanja u kategoriji seniorki. Mislim da svaki sportski uspjeh i napredak, u bilo kojem sportu, pa tako i ovaj naš u ženskom rukometu, donosi veselje i promiče naš grad.

Možemo li očekivati pobjedu u 2. kolu i u Samoboru? – Mi se uvijek nadamo i težimo pobjedi. Fokusiramo se na svoje jake strane i ne damo da prevlada loše raspoloženje ili sumnja u neuspjeh. Tako smo i došli do druge lige.

Koliko pobjeda na startu prvenstva mladoj ekipi znači na samopouzdanju i sigurnosti u narednim prvenstvenim susretima? – Svaka pobjeda daje vjetar u leđa i gradi sigurnost i samopouzdanje, posebno ova prva. Pokazuje im da se mogu nositi s konkurencijom u drugoj ligi.

Igračice dolaze iz Škole rukometa koja se pokazala dobrom bazom za stvaranje igračkog kadra? – Svakako. U školi se puno radi, treninzi su česti, od malih nogu djeca se uče disciplini i organizaciji vremena kako bi uskladili školske obaveze i treninge. Ima dosta utakmica i turnira, druženja, pripreme … To je dobra podloga za daljnji napredak.

Većini igračica bio si trener u Školi rukometa? – Kao što sam već rekao. Trenirao sam djevojčice 2002. godište od kojih su neke nastavile trenirati, a one koje nisam trenirao znam jer su igrale u selekcijama Rukometne škole. Dobro je i to što se djevojke međusobno dobro poznaju i dobra je atmosfera na treninzima.

To dobro jer praktički tako najbolje upoznaješ igrački kadar? – Točno, mislim da je to dobro jer kroz to vrijeme osim tehničkih i taktičkih mogućnosti igračica upoznaš i njihove karakterne osobine i reagiranje u različitim situacijama.

Slično je i s muškom prvoligaškom momčadi, zar ne? – Rukometna škola je početna stanica. Kroz nju je prošlo puno djece različitih uzrasta, profiliraju se s vremenom i neki napreduju i idu dalje. Tako je i većina igrača muške prvoligaške momčadi došla iz Škole rukometa u kojoj su prošli isti sustav treninga pa se lakše uklapaju u jednu momčad.

Dugo si u rukometu pa ću te pitati i za rukometaše. Kakve su šanse da se rukometaši vrate u Premijer ligu? – Naravno da postoje šanse za povratak. Karlovački muški rukomet je oduvijek jak. U svakom sportu i u svakom sportskom klubu ima uspona i padova. Svima nam je želja da se naši rukometaši vrate u Premijer ligu.

Imaju li rukometašice kvalitetu za solidno odigrati drugoligašku sezonu…? – Vjerujem da imaju, imamo mladu ekipu, još moramo puno raditi i dobiti na iskustvu. Potencijala imamo, motivacije ne nedostaje. Problem je djelomično u tome što djevojke uglavnom imaju i druge obaveze, srednja škola, fakultet, no i za to zasad uspješno pronalazimo rješenja.

… a za nešto više, borbu za prvoligaški status? – Uvijek postoji nada. Za sada smo orijentirani na sadašnjost, nama je osnovni cilj zadržati status drugoligašica jer smo ipak tu nova ekipa koja se tek treba dokazati. Volju i potencijal imamo, nadamo se dobrom zdravlju i smatram da će se uložen trud s vremenom isplatiti. ———————————————————————————— DRAŽEN KEČA (1970.)

Rukometom se počeo baviti 1977. kod Mihajla Prezelja Mitile, baš kao većina dječaka rođenih na Dubovcu. Prošao je sve selekcije u RK Dubovac a kao 16-godišnjak počeo nastupati za prvu momčad. Čitavo vrijeme je igrao na poziciji vratara. Redovno trenira i nastupa do 1991. godine kada, kao i većina sportaša oblači uniformu dragovoljca Domovinskog rata. Godine 1988. prešao je u RK RK Jugoturbina i tamo nastupao do fuzije klubova Jugoturbine i Dubovca u RK Karlovačka pivovara. Bio je u sastavu momčadi koja se kroz kvalifikacije plasirala u 1. HRL. Uslijed nemogućnosti redovitog treniranja odmiče se od profesionalnog igranja rukometa da bi 1995. prestao s aktivnim igranjem i posvećuje se poslu i obitelji. Rukometu se vraća 2009. na poziv Miloša Đankovića za trenera u RŠK. Od 2009. do 2012. godine trenira selekciju dječaka. Potom trenira djevojčice, selekciju 2002. godišta, sve do prošle godine kada postaje trener RKŠR Karlovac u 3. HRL Središte. Okupljaju ekipu i postavljaju si za cilj ulazak u 2. Hrvatsku ligu. Završava školovanje pri HOO-u i stječe licencu za rukometnog trenera. ———————————————————————————– RUKOMETAŠI U SUBOTU DOČEKUJU SPLIT Rukometaši Karlovca u subotu u 17,30 sati, u 2. kolu 1. Hrvatske rukometne lige Jug, na parketu dvorane “Madison” kraj Korane dočekuju momčad Splita. Na redovnoj konferenciji za novinare bio je najbolji strijelac 1. kola iz Biograda Ivan Šnajder koji je najavio susret sa Splitom: – Mi doma ne smijemo izgubiti ni boda, a kamoli dva, tako da moramo pobijediti i potvrditi ova dva boda iz Biograda … Mladi Jakov Makarun neće nastupiti, a Ivica Frketić zadobivši povredu još pri kraju prošloga prvenstva možda bi mogao zaigrati već u subotu.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest