Reportaža: Val di Fiemme vrhunsko skijanje za svačiji ukus

KAŠ-eva reportaža: Zima je stigla, skijaška sezona je pred vratima, a ovdje je nekoliko jako dobrih razloga zašto posjetiti Val di Fiemme.

Sektor Bellamonte nudi 25 km sjajnih širokih staza za sve kategorije skijaša, a posebno su pogodne za djecu i početnike. Na vrh će vas odvesti nova gondola Bellamonte 3.0, glavna atrakcija je sanjkaška staza Fraina. Baita Ciamp de le Strie interijera inspiriranog legendom kralja Laurina bit će izvrsna opcija za pauzu.

U dolini Val di Fiemme, turisti imaju velik izbor smještaja svih kategorija. Najveće mjesto je Predazzo (oko 4 tisuće stanovnika), tipični talijanski gradić. Stanica gondole nalazi se izvan grada, tako da morate koristiti skijaški autobus ili automobil. U Cavaleseu, skijaška gondola koja vodi skijaše do Alpe Cermisa smještena je vrlo blizu središtu grada, i trebat će vam kratka vožnja autobusom. Sam grad ima slikoviti stari centar mjesta sa kamenim ulicama i atraktivnim starim trgom i restoranima, te je i najatraktivnija je lokacija za smještaj u dolini. Središtem mjesta dominira Palača Magnifica Comunita di Fiemme koja datira iz 14.st.

– Od prvog trenutka boravka u dolini osjetit ćete sa koliko žara mještani pričaju o njoj i koliko oni zapravo vole svoju dolinu. Ta njihova čežnja za slobodom i nezavisnošću dovela je do osnivanja samouprave “Magnifica Comunit? della Val di Fiemme” u 12. stoljeću, postoji i danas i primjerice odgovorna je za upravljanje šumom Panaveggio, jednom od najljepših šuma Italije i Europe iz koje je čuveni graditelj violina Stradivari uzimao drvo za svoje violine – kaže naš izvjestitelj.

Odlična lokacija za smještaj je i Pampeago – naselje koje se sastoji od dva hotela, odmah pored Latemar gondole, no ukoliko želite poslije skijanja prošetati gradom ili otići u restoran, morat ćete se spustiti automobilom do 10-tak km udaljenog Cavalesea. U dolini Val di Fiemme još se nalaze gradići Panchia, Tesero, Daiano, Varena, Ziano i Carano mjesta u kojima ima mnogo lijepo uređenih hotela i apartmana.

U prekrasnom prirodnom okruženju, iznad mjesta Daiano, nalazi se Masso dello Speck ultimativna destinacija za štovatelje dobre hrane, tradicionalne lokalne atmosfere i naravno nepogrešivog aromatičnog okusa šunke. Više od 60 godina obitelj Braito sinonim je za proizvodnju šunke u regiji i šire, a sve se radi po provjerenoj recepturi starog Tita Braita.

– Regija je poznata i po proizvodnji sira i mlijeka, a jedan od najboljih je sir Puzzone di Moena, sir vrlo karakterističnog okusa, te intenzivnog mirisa (kojeg možemo različito protumačiti), prepoznatljiv po svojoj vlažnoj kori prekrivenoj masnom patinom i nepogrešivim okusom – naglašava Perković. i dodaje:

– Put do Val di Fiemme nije zahtjevan, od Karlovca će vam trebati oko 5h, a put vas vodi autocestom Rijeka-Trsta-Pordenone-Belluno, a zatim se preko prijevoja Passo San Pellegrino spuštate u dolinu.

Sadržaja nakon skijanja neće nedostajati, ponuda je izvrsna, 4 sanjkaške staze, alpine coaster Gardone, noćno skijanje, vrhunske staze za skijaško trčanje, bazeni, tj. sve ono što će vaš odmor na snijegu učiniti ugodnim.

– Val di Fiemme smo posjetili krajem prošle sezone i više nego ugodno su nas iznenadile vrhunske skijaške staze, izvrsna gastro ponuda po vrlo pristupačnim cijenama, te veliki izbor ostalih aktivnosti. Kada se uzme u obzir da je gužva na skijalištu znatno manja nego na ostalim puno razvikanijim mjestima, cijene pristupačnije, a infrastruktura vrhunska, sasvim sigurno će Val di Fiemme biti odličan izbor za zimski odmor – ističe na kraju Danijel Perković.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest