In memoriam: Preminuo Andrija Žnidaršić (77) legenda Veslačkog kluba Korana

U četvrtak, 9. veljače 2017. godine preminuo je Andrija Žnidaršić (77 godina, rođen 21.1.1940. u Karlovcu) najstariji iz veslačke obitelji Žnidaršić čije su generacije više desetljeća obilježile veslački sport i klub s desne obale rijeke Kupe na Dubovcu.

Posljednji ispraćaj biti će u subotu, 11. veljače u 14,00 sati na Rimokatoličkom groblju Dubovac.

Veslačkom klubu Korana pristupio je kao 15-godišnjak (1955) i ostao mu vjeran član do posljednjeg dana svoga života. Uspješno je, u više navrata, obnašao dužnosti tajnika i blagajnika, a otišao je s funkcije člana Upravnog odbora i predsjednika Tehničke komisije kluba. Bio je i potpredsjednika Veslačkog saveza Zagreba (VSZ). Do 1966. godine nastupao je kao regatni veslač, a kasnijih godina je, uz veslačku i trenersku aktivnost, dugogodišnji stalni član Upravnog odbora VK Korana.

Za svoj 40-godišnji uspješni rad u sportu primio je priznanja Hrvatskog veslačkog saveza, SFK-a Karlovac i VK Korana.

Trener veslanja je nakon što je prestao nastupati kao (1966) i tu je funkciju uspješno obavljao sedam godina (1973). Trenirao je jedne od ponajboljih karlovačkih veslača – Krunu Jankovića, Marijana Kovačića, Želimira Nejaka, Mladena Katušina, Milana Bajića… Koranin seniorski dvojac na pariće (Janković – Kovačić) pod su njegovim trenerskim vodstvo prvaci Hrvatske (1967), pobjednici Bledske regate (1968) i trećeplasirani na regati u Beču. Kandidati su za odlazak na Olimpijske igre u Meksiko (1968). Nejak je prvak je Hrvatske (1971), prvak Jugoslavije (1971), a na SP-u za juniore (Bled 1971) osvaja 5. mjesto. Želimir Nejak i Milan Đolonga na SP-u u Ioanina (Grčka) osvajaju 1. mjesto u B finalu.

U mladosti je bio i vrlo uspješan hokejaš, član je seniorske momčadi HK Željezničar (1960 – 1965) koja bilježi svoje najbolje rezultate osvajajući 2. mjesto na prvenstvu Hrvatske (1964) te postaju prvaci Hrvatske (1965) a kroz kvalifikacije se plasiraju u 1. ligu. Dvije godine (1957- 1959) igrao je nogomet za juniore NK Turbina igrajući za juniorsku nogometnu reprezentaciju Karlovačkog nogometnog podsaveza na “Turniru gradova”, tada vrlo jakom nogometnom natjecanju juniorskih selekcija u nogometu.

Sudionik je Domovinskog rata (1991) i nosilac Spomenice Domovinskog rata.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest