80 godina Željezničara: U proteklih osam desetljeća pokazali veliku ljubav prema kuglačkom sportu

Svečanom sjednicom Kuglački klub Željezničar iz Karlovca obilježio je 80 godina postojanja. Skromno i nadasve profesionalno, vodstvo kluba je odradilo svečanost za primjer mnogima. Svečanosti se dazvalo stotinjak članova i prijatelja kluba. Za uspješnu organizaciju svečanosti posebno treba pohvaliti “prvog željezničara”, predsjednika kluba Željka Vukelića – Blekija, koji je u maniri iskusnog voditelja, spontano i duhovito, vodio program. U tome mu je isto tako ležerno pomogao dugogodišnji član i tajnik “Željezničar” Josip – Joško Štimac. Simpatične greške spomenutih majstora organizacije oko dodjele “kipića oskara” cijeloj su svečanosti dale dodatan simpatičan i poseban štih.

U uvodnom govoru predsjednik Vukelić osvrnuo se na proteklih 80 godina postojanja kluba izvlačeći iz “naftalina” najsitaknutije posjedince koji su obilježili proteklo razdoblje i, dakako, nije zaboravio naglasiti najveće uspješe, te na kraju se osvrnuo na klupsku mladost koja je budućnost KK Željezničar.

Godine 1939 karlovački Željezničar je među prvima pristupio tada osnovanom Hrvatskom kuglačkom savezu i često nastupao na zagrebačkim kuglanama od kuda donosi vrijedne trofeje. Pod nazivom Hrvatski kuglački športski klub Željezničar iz Karlovca djelovao je gotovo bez prekida i u vrijeme II svjetsko rata.

– Rođendan našeg kluba je 30. lipnja te se možemo podičiti da smo ne samo najstariji djelujući kuglački klub Karlovačke županije već jedan od nekoliko kuglačkih klubova s najdužom tradicijom u Hrvatskoj koji uz to 80 godina djeluje pod istim imenom i s velikim entuzijazmom svojih članova – naglasio je Vukelić.

U klupskim prostorijama, takozvanom “bunkeru” koji se nalazi na lijevoj obali Kupe u naselju Drežnik u neposrednoj blizini željezničke ložionice, pruge, brze ceste, preuređeni je mali muzej gdje su sačuvani brojni pehari i drugi trofeji koji govore o povijesti “Željezničara” čiji vrijedni i samozatajni članovi nisu dosezali toliko vrhunske rezultate, ali su postizali vrijedne rezultate te u proteklih osam desetljeća pokazali veliku ljubav prema kuglačkom sportu, svom klubu i gradu. Tu je izložena i prva zastavica još napravljena 1935. godine, kao i prvi osvojeni pehar iz 1936. godine.

– Adaptacijom i opremanjem dvostazne kuglane na Drežniku s najmodernijom tehnologijom po svjetskim standardima stvorili smo bolje i lakše uvjete za kuglanje i rekreaciju. Za samu adaptaciju i opremanje kuglane podignut je kredit kod poslovne banke. Tako smo poticanjem i promicanjem kuglačkog sporta stvorili uvjete da ova kuglana postane još ugodnije mjesto za bolji i zdraviji život građana, čime smo doprinijeli boljem i sadržajnijem društvenom životu u lokalnoj zajednici, pogotovo što pružamo mogućnost da se građani u dobi od 15 do 80 godina, aktivno ili rekreativno, bave ovim sportom. Svi segmenti kuglačkih staza su proizvod firme FUNK GmbH, proizvedeni isključivo u Njemačkoj, sa svim priznatim certifikatima i odobrenjima od Svjetske kuglačke federacije. Oprema je optički i funkcionalno u izvanrednom stanju, generalno servisirana – pohvalio se predsjednik KK Željezničar.

Klupska mladost danas, Filip (14) i Luka Požega (17), postižu vrhunske rezultate. Luka Požega je član kuglačke reprezentacije Hrvatske tako i sudionik Svjetskog prvenstva u kuglanju održanog u Novigradu istarskom.

– Moram naglasiti da je Luka Požega prvi kuglački reprezentativac iz grada Karlovca nakon 40-tak godina, pred kojim je sjajna kuglačka budućnost. Dakako svemu tome prethodila su natjecanja u Koprivnici, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Delnicama, Ogulinu i Ozlju. Luka postaje prvak Hrvatske u 12 mjesecu 2015. godine u kategoriji U-16 u Osijeku i na PH u Slavonskom Brodu u siječnju ove godine kad u kategoriji U-18 zauzima 2 mjesto što mu je bila i ulaznica za reprezentaciju – rekao je Vukelić.

Dodijeljene su brojne zahvalnice i priznanja koje su primili: Jako Filipi, Zdravko Cegur, Petar Martinac, Božo i Dubravko Kušec, Tihomir Bratić, Danijel Herman, Nikica Radenčić Ivičić, Edi Alagić, Luka i Filip Požega, Darko Papić, Željko Vukelić, Drago Željeznak, Dragutin Duić, Josip Štimac, Josip Hrastov, Ivan Vuljanić, Janko Matuzić, Milić Sučević, Josip Ribičić, Stjepan Busija (posthumno), predsjednik HKS-a Josip Mezak, Marijan i Anđelka Mlađan, Ivica Botički – Beli, te gradonačelnik Damir Jelić, Karlovačka županija (Željko Šančić), KŠZ (Marina Capan), Auto škola AKK (Juraj Palajsa), Maing (Mile Žaja), UO Kuna (Gordana Vuljanić), Tv4r, Udruženje obrtnika grada Karlovca, KK Kupa Ozalj, KK Kora Slunj, Kuglački savez Karlovačke županije, ATP Janjić, “Jedan po jedan”, AK AK Maing, Titan, Vodoprivreda, Vodovod, Sekcija umirovljenika I i II, OKK Nada I i II, Dr. “A e to”, Pekara Rakovac, KK Žitoproizvod, Hrvatske željeznice, Drežnik, “Mario Tušmer, “Nikad dosta”, “Mat&Pat”, Centar za rehabilitaciju Nada i KK Sv. Jana.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest