Preminuo Branko Mrkšić – Mrkša, jedan od najboljih karlovačkih rukometaša

U 66. godini života, 10. rujna 2016. godine, preminuo je Branko MrkšićMrkša, sjajan karlovački rukometaš i još bolji šahist, te najmlađi karlovački međunarodni FIDE majstor u šahu.

Posljednji ispraćaj biti će u srijedu, 14. rujna 2016. godine, u 14,00 sati iz mrtvačnice na Rimokatoličkom groblju a pokop će biti na Vojnom groblju u Karlovcu.

Karlovačka i hrvatska sportska javnost ostala je tako bez jednog velikog sportaša, možda najboljeg rukometaša kojega je Karlovac imao u svojoj rukometnoj povijesti. Zahvaljujući njegovoj maestralnoj igri Rukometni klub Dubovac postigao je svoje najveće uspjehe. Upravo zahvaljujući “Mrkši” i generaciji dubovačkih rukometaša za koju su tada igrali: braća Justament, Ivan Pavlaković, Milan Brkić, Milan Ratković, Mario Vlahović, Zdravko Štedul, Berislav Samaržija, Damir Blažević, Tomislav Čavlović, Goran Borelli i drugi, RK Dubovac je 1980-ih godina bio prvak i najgledaniji klub u Hrvatskoj jedinstvenoj ligi. Svi Hrvatski mediji pisali su o fenomenalnoj igri kluba iz Karlovca a za što je prvi igrač među jednakima bio višegodišnji kapetan “Dubovca” Branko Mrkšić.

Prije dolaska u “Dubovac” rukomet je počeo igrati u RK Turbina s Milanom Stićem, Nikolom Lulićem, Miroslavom Kovačevićem, Marijanom Brozovićem, Borisom Kurja i Dubravkom Bončićem. Potom, u RK Tekstil koji je u sezoni 1975/76. igrao kvalifikacije za ondašnju Drugu saveznu ligu, a igrali su: Branko Hrvoj, Miroslav Šipek, Boris Lovrek, Sabrija Muharemaj, Krešimir Štrucelj, Branko Zanki i drugi. Kratko vrijeme bio je trener i igrač RK Gaza.

Zapamćen će biti kao

sjajni igrač čije će rukometne, nezaboravne bravuroze ostati u trajnom sjećanju svim ljubiteljima i poklonicima rukometnog sporta, ne samo u Karlovcu već i u cijeloj Hrvatskoj. Poznati rukometni trener i savezni izbornik Vlado Štencl izabrao ga je, između karlovačkih rukometaša Damira Čavlovića, Jurice Lakića i Ratka Kneževića, da 1970. godine pristupi ondašnjem jugoslavenskom prvoligašu RK Kvarner iz Rijeke. No njegova ljubav i sklonost prema lokalnoj sredini, prema Karlovcu i karlovačkom rukometu, presudila je i on je igračku karijeru nastavio u Karlovcu nakon čega je s mladom generacijom dubovačkih rukometaša započeo gotovo 20-godišnji sportski uspon kluba iz kvarta za koji Karlovčani govore da je kolijevka rukometa grada na četiri rijeke.

Titulu Majstora FIDE osvojio je već sa 18 godina te će ostati zapisan kao najmlađi karlovački FIDE majstor. Unatoč mogućnosti daljnjeg napredovanja u šahu i pozivima najvećih šahovskih imena svijeta da im se pridruži on je odabrao rukomet – za svoju sportsku karijeru, a šah za revijalnost.

Ime tog uzoritog sportaša, velikog čovjeka i prijatelja, istinskog domoljuba, dragovoljca Domovinskog rata i nositelja Spomenice domovinskoga rata, umirovljenoga djelatnika MUP-a RH, dobitnika mnogobrojnih odličja, priznanja i nagrada, kako iz sporta tako i iz društvenog života, ostati će trajno u sjećanjima njegovih prijatelja i rukometnih suigrača te mnogobrojnih poklonika šaha.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest