Skijaška sezona na pragu: St. Anton šarm Tirola, najbolji izbor u Austriji

St. Anton ima bogatu skijašku povijest. Priča ovdje počinje davne 1901. godine kada je i osnovan Ski klub Arlberg, dok u sezoni 1921/22. počinje s radom prva skijaška škola na svijetu, a osniva ju Hannes Schneider, otac modernog skijanja. Tih godina regija dobiva nevjerojatan uzlet, postaje “in” doći u planine zimi, a pogotovo naučiti skijati. Kako su očekivanja gostiju rasla, 1937. izgrađena je prva gondola u Alpama Galzigbahn koja je goste opsluživala sve do 2006. od kada je u pogonu fascinantna Galzigbahn gondola, koja radi na principu Ferrisovog kotača. Povijest St. Antona vrijedi razgledati u lokalnom muzeju u sklopu kojega je i vrhunski restoran Museum.

Skijaška regija Arlberg broji 305 km staza, a opslužuje ih 87 modernih liftova, a nudi se i preko 200 km vrhunskih free ride terena. Od ove sezone u pogonu će biti novi sustav gondola vrijedan 45 mil. EUR (Flexenbahn, Trittkopfbanh I i II, Albonabahn II) koji će povezivati Stuben/Rauz i Zürs, te tako Arlberg postaje najveća skijaški povezana regija u Austriji , a čine ju St Anton, St.Christoph, Stuben, Zürs, Lech, te Schröcken i Warth u Vorarlbergu. Ova investicija će zasigurno dati snažan zamah ionako vrhunskom skijalištu. I ne samo što će skijanje u Arlbergu biti puno ugodnije, i što ćete na skijama moći obići cijelu regiju, ovdje se razmišljalo i o zaštiti okoliša, tako da će dnevno biti 120 autobusnih vožnji manje. Puštanjem u pogon ovog linka kreirana je i skijaška ruta “Run of Fame” koja prolazi legendarnim skijaškim stazama Arlberga, kao što su “The White Ring” u Lech Zürsu, “Tannberg Ring” u Warth-Schröckenu i najduža spust staza u Arlbergu, u St. Antonu, zvana “The White Flush”. Odradite ili ovu rutu napravit ćete fantastičnih 65 km spusta i 8.000 m visinske razlike, a prosječnom skijašu za ovu avanturu trebat će gotovo cijeli skijaški dan. Regija je odlično povezana autobusnim linijama, tako da vam auto tokom boravka neće trebati.

Staze oko St. Antona raspoređene su na okolne planine, Rendl, Gampen-Kapall i Galzig. Skijanje na Rendlu odličan je izbor, široke i dugačke staze okrenute od sunca garantiraju kvalitetan snijeg gotovo cijelog dana, a pošto je sektor malo izdvojen od ostatka skijališta gotovo nikad nema gužve. Na gornjoj stanici gondole nalazi se obnovljen restoran i Rendl Beach bar sa velikom sunčanom terasom. Zanimljiv je i spust u dolinu, odmah po spustu sa druge strane ćete ugledati jedinstvenu Galzigbahn gondolu koja će vas odvesti na drugu stranu skijališta, na Galzig. Za lijepog vremena svakako treba otići gondolom na vrh Valluga, pogled na okolne planinske vrhove je fenomenalan. Krenete li sa Valluge stazom broj 14 prema St Antonu, preko Ulmer Hütte, uživat ćete u najdužem spustu u regiji. Na predjelu Galzig dosta je plavih poveznih staza, te u visokoj sezoni zna biti gužve, što je i jedini nedostatak ovog dijela skijališta. Ako ste odličnog skijaškog znanja, staza br. 2 Kandahar Galzig je svakako za preporučiti.

Na Gampen-Kapall sektoru svatko će naći stazu za sebe. Za bolje skijaše “World Cup” staza br.25 bit će pravi izazov, dok će se početnici bez puno muke plavom stazom br. 38 spustiti prema predjelu Nasserein, gdje je ujedno i najbolji početnički poligon u St. Antonu. Ukoliko želite ručati na skijalištu, izbor je sjajan. Spustite li se sa Gampena plavom stazom u St. Cristoph, pogled na St.Christoph će vas oduševiti, a poziciju je najbolje zauzeti u Hospiz Almu, na jednoj od najljepših sunčanih terasa u Alpama. Hrana je savršena, a pošto ste u Tirolu najbolje je kušati neki od njihovih specijaliteta. Kaiserschmarrn flambiran sa Grand Marnierom je vrhunski. Svakako treba zaviriti i u fascinantni vinski podrum Hospiz Alma. Vrijednost vina u podrumu seže preko 4 mil. EUR, a najskuplja boca stoji preko 80.000 EUR. Od restorana na stazi tu svakako treba preporučiti i Arlberg Thaya također u St.Christophu, te obnovljene Rendl i Gampen restorane na istoimenim brdima. Apres ski je nešto u čemu je St. Anton bio pionir, pa skijaški dan neće biti potpun ako ga ne završite u jednom od kultnih barova. Jedan od najpoznatijih je Krazy Kanguruh, otvoren još 1965., a zanimljiva je i priča o njemu. Naš domaćin u St. Antonu, Gunnar Munthe 1974. pokreće bar i uvodi apres ski kakav nam je svima poznat danas, uz glasnu rock glazbu, veliku količinu alkohola i party do mraka. Tada je to bila revolucija kod prilično konzervativnih Austrijanaca. Postao je to prvi apres ski bar u Alpama i ultimativno mjesto za zabavu u St.Antonu. Gunnar ga 2009. godine prodaje Mariu Mattu, dvostrukom svjetskom prvaku i olimpijskom pobjedniku u slalomu sa posljednjih Olimpijskih igara u Sočiju 2014.. Sa Mariom smo proveli ugodno popodne, prisjetili se i njegove veličanstvene pobjede na domaćem brdu, na Svjetskom prvenstvu u St. Antonu 2011. Danas se Mario Matt bavi uzgojem rasnih konja, i uspješno vodi Krazy Kanguruh. Hrana je izvrsna, a KK je još uvijek ultimativni apres ski bar.

Nakon skijanja dodatnih sadržaja neće nedostajati, od noćnog sanjakanja, skijaškog trčanja, opuštanja u Arlberg well centru ili jednostavno večernje šetnje idiličnom glavnom ulicom Dorfstrasse. Nedvojbeno je da će St. Anton ipak malo više odgovarati boljim skijašima, a oduševit će vas krajolik i šarm ovog mjesta u Tirolu. Spajanjem skijališta sa mondenim Lechom i Zursom, sa vrhunskim restoranima, ludim apres ski partijima, St. Anton definitivno postaje najbolji izbor u Austriji. KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest