Damir Jakšić, predsjednik OK Karlovac: Najstariji ima 23, najviši 187cm, a igraju Superligu – podržite ih!

Damir Jakšić na mjesto predsjednika Odbojkaškog kluba Karlovac došao je u najgorem mogućem trenutku – neposredno nakon jedne od najvećih afera u povijesti ne samo gradske odbojke, već i karlovačkog sporta općenito. U novije vrijeme s ovim sukobom moglo bi se usporediti samo stanje u ženskom rukometu koje je prvo dovelo do razdvajanja na dva kluba, a zatim posljedično i spustilo ženski rukomet na iznimno niske grane. Odbojkaši su, međutim, nakon svega, u vrlo mladom i neiskusnom sastavu, sa zasigurno najmlađim trenerom u hrvatskom sportu, 21-godišnjim Domagojem Perušićem, u ovoj godini ostvarili i ponajveći uspjeh u gradskom klupskom sportu – plasman u Superligu.

– Na čelno mjesto u klubu došao sam s ciljem da se riješe tenzije koje su postojale i između onih koji su ostali, kao i onih koji su i dalje bliski klubu, iako možda više nisu na funkcijama. Vjerujem da smo u tome dobrim dijelom i uspjeli. Neću reći da je situacija idealna, ali atmosfera je sada korektna i vjerujem da svi rade u korist karlovačke odbojke.

Plasman u Superligu nesumnjivo je ogroman uspjeh, a za ovako mladu momčad ispadanje neće biti tragedija. No, prvi rezultati su slabi i postavlja se pitanje je li se moglo više učiniti po pitanju pojačanja, pogotovo uzevši u obzir da od spomenutog sukoba klub ima vrlo tanak igrački kadar?

– Mi smo pokušali pronaći neka pojačanja, pogotovo iz razloga što smo znali da će još par igrača otići zbog fakultetskih obaveza, zatim smo imali Šćuliju koji je zbog problema s leđima prestao s treniranjem… Netko će možda reći da smo mogli više, ali mislim da jednostavno nismo imali sreće. Gotovo smo angažirali jednog korisnog igrača iz Zadra, imali smo neke dogovore s jednim ili dvojicom mladih igrača iz Zagreba, zaista je i jedna i druga stvar bila blizu, praktički dogovorena, ali je propalo u zadnji tren i više nismo imali vremena. Meni osobno je žao što me Upravni odbor nije lani podržao u ideji da u Karlovac dovedemo Zimakijeviča koji bi radio kao igrač i trener i bio od velike koristi ovoj mladoj momčadi.

Odbojka je sport koji u Hrvatskoj stalno vodi bitku za veću popularnost, ali se ipak dogodilo da klub ne obavijesti niti medije niti javnost o Memorijalu Ivana Vidakovića, što je u dijelu sportske javnosti dosta negativno odjeknulo.

– Prije svega, slažem se da je to propust. No, nije bilo loše namjere. Problem je ispao zbog kasnog otkaza austrijske momčadi iz Klagenfurta, zbog koje je došlo do kompletne promjene sudionika, jer su i neke druge momčadi izgubile interes. Tako da smo se našli u situaciji da par dana prije Memorijala ne znamo tko će igrati. U zadnji tren smo uspjeli dovesti tri solidne momčadi na turnir i s te strane mislim da je bio uspješan, ali žao je i nama što nije bio bolje najavljen i bolje posjećen.

Do sada je dosta nezamijećen bio taj marketinški dio, no to planirate uskoro izmijeniti?

– Apsolutno, i to već od ovog kola. Želimo privući više gledatelja na utakmice, smatramo da ova mlada momčad to zaslužuje bez obzira što rezultati nisu sjajni na samom početku, ali to je ipak natjecanje osam najboljih momčadi Hrvatske. Tako da su u planu plakati, tombola, druga odbojkaška događanja, npr. u pregovorima smo s kaštelanskom Mladosti koja je trenutno apsolutni vrh hrvatske odbojke, da zaostalu utakmicu prvog kola umjesto na gostovanju odigramo u Karlovcu i to za vikend kada je njima po rasporedu utakmica u Karlovcu. Dakle, bio bi dvostruki program, subota i nedjelja, uz dobru najavu, nagrade gledateljima i odličnu odbojku.

Odlična stvar za trenutnu situaciju u klubu je sustav natjecanja koji ovoj mladoj ekipi osigurava prvoligaški status i sljedeće godine. No, znači li to da se nakon domaćih poraza od Siska i Šibenika već “odustalo” od Superlige ili borba za ostanak još nije izgubljena?

– Nije izgubljena, naravno da nije. S tim da treba reći da sve ima svoje dobre i loše strane. Ovaj uspjeh je pomalo iznenadio i nas, možda bi s jedne strane bilo bolje da je momčad još jednu sezonu odigrala u toj donjoj prvoligaškoj skupini, koja je i dalje punopravni prvoligaški status i kroz koju momčad može doći čak i do naslova prvaka države. S druge strane, mi smo protekle godine odlučujuću utakmicu igrali s Vukovarom, pobijedili smo i njih više nema. Još ranije raspala se Pula, u velike probleme je upao Rovinj… Nažalost, hrvatska muška odbojka je u velikim problemima i ovaj status ipak nešto znači. Možda je dobro i za dečke, koji su možda malo previše poletjeli nakon uspjeha, da ih sada netko malo spusti na zemlju. I to je dio sportskog puta, a mladi su i puno je toga pred njima.

Momčad je svakako perspektivna, ima dva mlada reprezentativca Hrvatske (Bruno Gojak i Filip Jakšić), no nedostaje im visina. Hoćete li u zimskom prijelaznom roku ipak još jednom pokušati pojačati redove?

– Hoćemo, naravno. Nema nikakve sumnje da je riječ o odličnoj mladoj ekipi, ali upravo problem visine često je koban. Naš najviši igrač ima 187 cm, najniža smo momčad u Superligi i to stvara probleme. Također, zbog fakultetskih obaveza vrlo je malo zajedničkih treninga. Naša je procjena bila da će nam Sisak i Šibenik biti glavni konkurenti u borbi za ostanak i u pripremnom periodu, kada su dečki imali zajedničke treninge, dva puta su svladali Sisak. Onda je počelo prvenstvo, ali i fakultetska godina, treninzi su se prorijedili i Sisak nas je, nažalost, pobijedio u Karlovcu. Trebala bi nam barem dva pojačanja, ali vjerujem da bi i jedan dobar, iskusan i, dakako, visok srednjak već značio izuzetno puno.

Muška odbojka nažalost ima i problem sve manjeg interesa mladih. Radite li nešto na tome?

– To je istina. Djevojaka je u klubu trenutno 80, a interes je i veći, dok je dečki samo 27 i to uključujući i seniore. Činjenica je da je odbojka, pogotovo muška, nekako u zaostatku na razini cijele Hrvatske. Nogomet je uvijek popularan, rukomet ima sjajne rezultate, košarkaši su počeli ponovno postizati dobre rezultate, odbojci to još uvijek nedostaje. Onda je nema u medijima, a to rezultira i manjim interesom mladih. Ono što mi možemo učiniti je da pokušamo naći sponzora za mlađe kategorije i tako omogućimo treniranje odbojke bez članarine, ili uz zaista minimalnu i simboličnu članarinu.

Veliki ste zagovornik odvajanja muškog i ženskog kluba…

– Da, smatram da je to najbolje rješenje u ovom trenutku, a većina klubova tako i funkcionira, odnosno u većini gradova muški i ženski klubovi su odvojeni, jednako kako su i u Karlovcu u ostalim sportovima muški i ženski klubovi zasebno organizirani. Uskoro nam slijedi klupska skupština na kojoj ćemo dati taj prijedlog, a skupštinari će odlučiti hoćemo li krenuti tim putem.

No, sada su djevojke još uvijek dio kluba, igraju vrlo dobro i u vrhu su 1.B lige, no nemaju niti jedan jedini trening u dvorani u kojoj igraju. Pokušavate li to riješiti?

– Pokušavali smo i pokušavat ćemo. Mislim da bi tu trebalo biti više razumijevanje od strane KŠZ-a i svih odgovornih, jer svakom je jasno da je bitan trening u uvjetima u kojima će se igrati utakmica. Djevojke to svakako zaslužuju.

Odbojkašice su već treću godinu zaredom u samom vrhu 1.B lige, mogu li u dogledno vrijeme i do 1.A lige?

– Djevojaka ima puno i s tim problema nema, talentirane su i dobro se s njima radi, ali tu velik problem predstavlja fakultet. Ako bi se ozbiljno išlo u taj projekt onda bi trebalo riješiti i taj problem. Jer, nije samo problem fakultet, djevojke koje odluče studirati u Zagrebu nisu izgubljene za klub, ali sada smo imali situaciju da je najbolja igračica upisala fakultet u Zadru i tu je priča gotova.

Seniori u nedjelju igraju važnu utakmicu protiv Rijeke. Iako su dosad igrali u dvorani OŠ Dubovac, ovog puta igra se u ŠSD Mladost. Dubovac je velika želja odbojkašima, ali očito ponešto još nedostaje?

– Točno. Ja sam bio velik zagovornik Dubovca od samog početka i osobno sam se založio da se tamo stvore uvjeti, no postoje još neke manjkavosti, vezane uz treniranje i troškove. U nekoj perspektivi volio bih da dubovačka dvorana postane mali odbojkaški dom, no to može biti samo uz prihvatljive financijske uvjete i dovoljno termina za treninge.

U Rijeci su i dva bivša igrača Karlovca, Ličina i Janjanin. Nakon što su sukobi izglađeni, jesu li igračima koji su pretprošle sezone napustili klub otvorena vrata za povratak?

– To je teško pitanje. Kao predsjednik mogu reći da su vrata otvorena svima, ali isto tako ne treba smetnuti s uma da je postojao ozbiljan sukob među igračima i da isto tako kao predsjednik, razumljivo, stojim iza onih koji su pokazali vjernost klubu. Vrata OK Karlovca jesu otvorena svima, ali uz uvjet da to ne naruši atmosferu u momčadi. U perspektivi i budućnosti, svakako bih volio da se sve što je bilo posve izgladi i zaboravi. Evo, mogu reći da mi je jako drago kad vidim Marka (Ličina, op.a.) na utakmicama Karlovca na tribinama. Jednako kako sam sretan što sam na posljednjim utakmicama muškog kluba vidio da opet u većem broju dolaze odbojkašice.

Ranije spominjani sukob ostavio je određeni negativni imidž klubu pa i dijelu igrača, no to nije cijela istina. Mnogi od igrača pokazali su vjernost klubu i na više načina od pukog ostanka u njemu.

– Tu ću maksimalno stati iza igrača. I, baš tako, ne samo zato jer igraju i bore se za klub u ne baš lakim uvjetima, imamo igrače koji studiraju u Rijeci, ali i dalje igraju za Karlovac, a svi skupa jednako su u teškoj situaciji zbog toga što nemaju zajedničke treninge. Ali, ima tu i drugih stvari. Naš kapetan Dino Jakšić polako preuzima dio tehničkih poslova u klubu i radi to sa zadovoljstvom. A, on jest najiskusniji, ali ima tek 23 godine! To sve govori. Uključujemo ih polako i u trenerski dio, evo ove nedjelje trebao je Ivan Šalić voditi kadete na natjecanje, otpalo je zbog nekih poslovnih obaveza, ali bit će prilike. Dečki zaslužuju podršku, i s tribina, i od nadležnih struktura. Najstariji igrač ima 23 godine, najviši, za odbojku, samo 187 cm, a igraju Superligu – podržimo ih svi!

Uskoro će i izbori, mislite li da bi Odbojkaški klub Karlovac mogao i do titule najbolje momčadi godine?

– Ne bih volio utjecati na glasače, ali da. Ili mi ili bejzbolaši, ako ćemo objektivno gledati ovogodišnje rezultate. Možda je nezgodno to što sada pred kraj godine imamo niz poraza, ali gleda se cijela godina, a plasman ovako mlade momčadi u Superligu je, mislim, ipak najbolji rezultat ove godine.

Nama još ostaje pozvati vas u nedjelju u ŠSD Mladost. U šestom kolu Superlige mladi odbojkaši Karlovca dočekuju Rijeku. Susret se igra u 18,15 uz besplatan ulaz za sve zainteresirane. Uz pravu podršku s tribina, možda je to prilika i za prvi uspjeh u Superligi.

Razgovarao: Darko Lisac

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest