7 dana na 4 rijeke: Uspjeli smo, postigli ono što smo htjeli, zahvaljujući i svima vama

7 dana na 4 rijeke: Uspjeli smo, postigli ono što smo htjeli,
zahvaljujući i svima vama

Donedavno ste za uživanje u internet mediju trebali dobro znati engleski jezik, no ni to više nije ograničavajući faktor jer se hrvatski web prostor intenzivno proširio i sport je sasvim solidno zastupljen. Sve je više sportskih klubova i saveza koji danas imaju svoje web stranice na kojima se mogu pronaći aktualne informacije, rezultati i multidimedija. Postoje i specijalizirani siteovi za određene sportove u kojima rade eminentni sportski novinari, kao i stranice posvećene sportu općenito. Novinar na internet portalu je novi profil novinara, koji se pojavio s prvim webovima koji su prezentirali vijesti i informacije kakve se inače pojavljuju u drugim medijima. Budući da je riječ o novom mediju, koji podrazumijeva nove koncepte u proizvodnji i prezentaciji sadržaja, od multimedijskog se novinara traži da vlada tehnikom proizvodnje, odnosno mora poznavati osnovne informatičke operacije potrebne za obradu i pripremu, pohranu podataka i objavljivanje na webu.

Prednost interneta je i brže i lakše pronalaženje informacija te njihovo pretraživanje. Zapravo, s internetom dobivate tri-u-jedan. Medij koji se sastoji od teksta, tona i slike, ali i mnogo više od toga. Možete čitati kolumnu svojeg sportskog komentatora, uživati u atraktivnim fotografijama s natjecanja, pratiti sve aktualne novosti, rezultate, ljestvice i statistike… Mogućnosti su neograničene. Internet je kao medij neusporedivo brži od tiskanih medija i informativniji od radija i televizije. Nije ograničen minutažom ili karticama teksta, a njegova je arhiva postojanija od novinskog papira i trajnija od riječi izrečenih u eteru. Što se tiče realnog prikazivanja stvarnosti, u današnjem je novinarstvu općenito teško izbjeći senzacionalizam i žutilo, pa i u tradicionalnim medijima. Iskreni komentari sportskih fanova na forumima pravo su osvježenje.

Ova kolumna je možda sportska. Međutim, na neki je način posvećena 5-oj godišnjici KAportala. Prije pet i pol godina (1. april – shvatili ste do sada već da nije bila prvoaprilska šala) podigli smo naš KAportal kao dnevno informativni portal i KAŠonline kao sportski dio spomenutog portala. Na njima možete pronaći najvažnije dnevne informacije iz lokalne sredine te vijesti iz sporta obogaćene slikama, audio i/ili video sadržajima, linkovima, zatim rezultate domaćih ligaških natjecanja, kao i njihovu arhivu, kolumne naših kolumnista, arhivu vijesti i slično. Kontinuirano radimo na nekim novim poboljšanjima koja s vremena na vrijeme instaliramo, ažuriramo, provjerimo i o tome vas izvješćujemo. Dosadašnja posjeta i povratne informacije koje dobivamo pokazuju da smo uspjeli, postigli smo ono što smo htjeli, dijelom najviše zahvaljujući i svima vama. Ako smo bili tužni ukidanjem tiskanog KAŠ-a, sada više nismo tužni jer je čitanost (posjećenost) našeg portala znatno veća nego je to bila čitanost tjednika koji je od samoga početka u e-partnerstvu s KAportalom.

Uskoro predstavljanje zbirke “Kolumnisti KAportala”

Povodom te godišnjice uskoro objavljujemo brošuru, zbirku kolumni nazivom “Kolumnisti KAportala”. Retrospektiva je to rada naših kolumnista: Tihomira Ivke, Darka Lisca, vlč. Lovre Zaplatića, Ogulinca Nebojše Magdića i autora ovih redaka. Biti će to izbor po 15 kolumni Ivke i Bakića te po 5 kolumni Zaplatića, Lisca i Magdića. “Kako će brošura, uvjereni smo, živjeti duže i od interneta, barem kakvog ga sada poznajemo, možda će budućim generacijama Karlovčana i šire dati sasvim drugačiji dojam. Ovo je naš mali obol na jedan, ipak ‘starinski’ način” – napisao je u predgovoru brošure naš glavni urednik Vedran Gvožđak.

Na kraju još i kako to izgleda u našoj lokalnoj sredini? Koliko karlovačkih sportskih udruga i krovnih sportskih asocijacija ima otvorene web stranice? Koliko im je stalo do toga da informacije o njihovom klubu budu dostupnije javnosti? Surfajući malo po internetu, relativno korektno ažurirane stranice imaju Veslački klub Korana www.vk-korana.hr, Taekwondo klub Banija www.taekwondobanija.hr i Taekwondo klub Prana www.tkd-prana.hr, Sportsko rekreacijski klub Pedala laganini www.pedala-laganini.hr, Rukometna škola Karlovac www.rskkarlovac.blog.hr, Nogometni savez Karlovačke županije www.nskz.hr, Atletski klub KA-tim www.ka-tim.hr, NK Karlovac 1919 www.nk-karlovac 1919.hr, AK Karlovac www.akkarlovac.hr te Karlovačka športska zajednica www.ksz.hr. Internet stranica tvrtke Mladost www.mladost-sport.hr prilično je neažurirana kao i stranica Mačevalačkog kluba Karlovac www.mkk.hr. Klubovi iz prioriteta KŠZ-a: TKD Karlovac, TK Karlovac i neki drugi još nemaju otvorene web stranice. Većina ima otvoren facebook, što je dobro ali nije dovoljno. Zajednica športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) priprema svoju Internet stranicu.

No, još je uvijek to nedovoljno. Moglo bi bolje i više. Nadamo se da će KŠZ pripremiti analizu tih podataka te da će nam ih kad ih prikupe dostaviti. Isto tako se nadamo da će ovaj tekst barem malo u tome pomoći.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest