SPORT

KRIZA U SPORTU

FIFA ima plan za spas nogometa - aktivira se najdeblji "crni fond" na svijetu

FIFA ima plan za spas nogometa - aktivira se najdeblji

Kreće operacija spašavanja klubova koje je kriza najteže pogodila Aktivirat će se najdeblji ‘crni fond’ na svijetu kako bi se izbjegli crni scenariji. Još uvijek se nogometni analitičari bave samo projekcijama o tome kako će izgledati budućnost nogometa, jednom kada se sve vrati u normalu. Neki kažu da će nastupiti kriza kao i u većem dijelu ekonomskih aktivnosti, drugi pak vjeruju u scenarij po kojem će klubovi, sportska zajednica naći neki način da prebrodi period neigranja zbog koronavirusa.

Američki New York Times objavio je tekst o tome da će krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) iz svog “fonda za crne dane” povući 2.7 milijarde dolara s kojima će globalno pomoći klubovima u krizi. Podsjetimo, u ponedjeljak su iz bivšeg slovačkog prvaka Žiline poručili da su pokrenuli stečajni postupak.

 

Oslobodi li se spomenuti novac iz FIFA-inih zaliha, bit će to najveća pomoć u aktualnoj situaciji koju je neki centralni sportski savez dao svojim dionicima. Uz Žilinu koja odlazi u stečaj, brojni nogometni klubovi poput Barcelone ili Juventusa morali su smanjiti plaće svojim zaposlenicima i igračima kako bi što lakše prebrodili krizu u kojoj su im obustavljene gotovo sve ekonomske aktivnosti.

„FIFA je u jako dobroj financijskoj situaciji i naša je dužnost pomoći svima onima kojima će pomoć trebati. Možemo potvrditi da se radi na načinima na koje će se pomoći klubovima pogođenima ovom krizom“ – napisali su iz krovne nogometne federacije u utorak.

 

Iz te su institucije prema Europskoj udruzi klubova (ECA) već poslali prijedloge pomoći, a to je potvrdio i njen predsjednik Andrea Agnelli.

– Nitko nije imun na sadašnju situaciju koja će nekim klubovima ugroziti i samu egzistenciju – kaže Agnelli.

FIFA će se, puste li se te milijarde dolara u opticaj, ponašati poput vlade neke zemlje koja će na taj način pomoći gospodarstvu. Nogomet dakle, možda i preživi …

PRENOSIMO www.hzsn.hr FOTO Ronald Goršić/CROPIX

 
 

Izdvojeno


Reci što misliš!