SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Sportski osvrt Marijana Bakića: Brojna sportska natjecanja na čekanju

Sportski osvrt Marijana Bakića: Brojna sportska natjecanja na čekanju

Malo tko u ovom trenutku o sportu razmišlja, jedini cilj je borba protiv svjetske pandemije koronavirusa.

OLIMPIJSKE IGRE

Krajem ožujka je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio odgoditi početak Olimpijskih igara zakazanih za 25. srpnja ove godine. Naime japanski glavni grad se ovime dvostruko uvrstio u olimpijsku povijest. Evo i zašto. Tokio 2020. su prve igre u 124-godišnjoj modernoj povijesti olimpizma koje su odgođene. Glavni grad Japana je prvi grad koji je dobio domaćinstvo Igara a da mu u čak dva navrata dobivene Igre nisu počele kad su trebale. Tijekom Igara u Berlinu 1936. određivao se domaćin Ljetnih i Zimskih igara 1940. koje nikad nisu održane. Kandidat za obje Igre bio je Japan. Ljetne su trebale biti u Tokiju a Zimske u Sapporu. Već poslije 1937. iz Tokija su javili u Laussaneu kako sa žaljenjem moraju otkazati domaćinstvo Igara. U to doba Drugi svjetski rat još nije počeo. Međunarodni olimpijski odbor (MOO)  je domaćinstvo Ljetnih igara 1940. promptno udijelio Helsinkiju (Finska), a Zimskih iste godine St. Moritzu (Švicarska), a poslije ipak Garmisch-Partenkirscenu (Njemačka). Godinu dana prije, 1939., Njemačka je napala Poljsku i započeo je Drugi svjetski rat ...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

HRVATSKI SPORT

Neće se održati, ili su odgođena, brojna natjecanja u svim državama EU pa tako niti u Hrvatskoj. Naravno, ako se situacija ne normalizira do sredine travnja izvjesno je za očekivati i daljnje produljenje suspenzije natjecanja.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i nadležna tijela donijeli su odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja u Hrvatskoj - muških, ženskih, malonogometnih, svih liga HNS-a, međužupanijskih i županijskih liga, Hrvatskog kupa, svih utakmica mladeži, seniora i veterana - do daljnjega. Ta se odluka, dakako, odnosi i na Nogometni savez Karlovačke županije. UEFA je izašla u susret klubovima pa su nacionalni savezi dobili prostora i vremena da regularno završe sezonu. Sezona u 1. HNL trebala bi završiti do 28. lipnja, a kao novi krajnji termin spominje se 1. kolovoza. Međutim, kada će krenuti natjecanje prije svega ovisi o stanju u našoj zemlji i odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) je putem elektroničke sjednice donio Odluku o prekidu svih košarkaških natjecanja i završetku natjecateljske sezone 2019/2020. U ligama koje vodi HKS neće se proglasiti prvak niti određivati poredak, a u sezoni 2020/21 u svakoj pojedinoj ligi nastupiti će isti klubovi koji su nastupali u sezoni 2019/20. Košarkaši Šanca će tako i sljedeće sezone igrati u 2. HKL Zapad u kojoj su u trenutku prekida imali 9 pobjeda i isto toliko poraza.

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Tomislav Grahovac je donio odluku o obustavi svih natjecanja u nacionalnim ligama, kao i u svim natjecanjima u kojima bi hrvatski klubovi ili reprezentacije trebali biti domaćini, priopćio je HRS. Kad je riječ o scenarijima okončanja domaćih prvenstava, hrvatski je rukomet u specifičnoj situaciji. Primjerice, u Premijer ligi rukometaša još nije počelo doigravanje za prvaka, što je faza u kojoj se sudionici SEHA lige, PPD Zagreb i Nexe tek trebaju uključiti u domaće prvenstvo. „Trenutno čak i da hoćemo, ne možemo proglasiti prvaka“, rekao je predsjednik HRS-a .

Sukladno toj odluci Organizacijski odbor međunarodnog Otvorenog prvenstva Karlovca u mini i super mini rukometu za djevojčice i dječake u organizaciji RK Škola rukometa Karlovac odlučio je odgoditi ovaj 20. po redu turnir koji se trebao održati dvije nedjelje u travnju  2020. Odredili su nove termine za održavanje a to su 30. kolovoza i 6. rujna ove godine. Do sada se na ovu najveću smotru u mini i super mini rukometa u Hrvatskoj prijavilo 176 ekipa djevojčica i dječaka.

Još je neizvjesno i održavanje Karlovačkog cenera (12. lipnja) koji je dobio status IAAF Bronze Label, kao prva i zasad jedina hrvatska utrka koja je uvrštena u kalendar Svjetske atletske federacije (IAAF). Direktor utrke Karlovčanin Robert Franjković nada se da će se utrka održati u redovnom terminu ali ne odbija niti pomisao da bi se mogla održati i kasnije od planiranog. 

Karlovački atletičari planirali su ove sezone dvije atletske priredbe na novouređenoj stazi na stadionu s desne obale Korane. Zasad ta mogućnost otpada jer je i neizvjesno hoće li se uspjeti u planiranom roku staza obnoviti. 

Hrvatski odbojkaški savez (HOS) donio je odluku o prekidu svih odbojkaških ligaških natjecanja ove sezone. Prvaci muške i ženske Superlige odlučeni su prema zatečenom stanju na tablici, priopćeno je u srijedu iz Saveza. To ujedno znači da su odbojkašice Karlovca u 1. HOL osvojile 8. mjesto. U ženskoj konkurenciji prvakinje su odbojkašice HAOK Mladost, a u muškoj odbojkaši OK Mladost Ribola Kaštela.

Europska baseball federacija (CEB) već je otkazala sve europske kupove pa tako i turnir Federations Cupa u kojem su kao prvaci Hrvatske trebali igrati bejzbolaši karlovačke Olimpije, pa tako i Europsko prvenstvo u bejzbolu (B skupine) kojem su ove godine domaćini trebali biti Zagreb i Karlovac.

Do daljnjega se otkazuju sva kuglačka i bowling natjecanja, priopćio je Hrvatski kuglački savez (HKS). Ista odlika vrijedi za sve stupnjeve natjecanja (županijska, regionalna i državna) i sve discipline natjecanja (Kup, Prvenstva RH ...). Utakmice se nikako ne smiju igrati ni uz suglasnost oba kluba.

Velik broj natjecanja u borilačkim sportovima također je otkazao svoja natjecanja. Toj su se odluci priklonili i svi borilački klubovi Karlovca i Karlovačke županije.

Izdvojeno


Reci što misliš!