SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Kako će se u koronakrizi snaći karlovački sport dobrim dijelom ovisit će i o njemu samome

Kako će se u koronakrizi snaći karlovački sport dobrim dijelom ovisit će i o njemu samome

Situacija zbog koronavirusa nije normalna i svi bi se trebali prilagoditi novonastaloj situaciji.

Financiranje sporta konstantno je aktualna tema na svim razinama, od nacionalne do razine lokalne samouprave. Iako je Zakon o sportu propisao da su „športske djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku pa je tako financiranje športa od nacionalne važnosti“ znamo da u praksi to ne izgleda uvijek tako. Izdvajanje za sport na nacionalnom nivou reflektira se i na razinu županija, gradova i općina.

Središnji državni ured za šport (SDUŠ) i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) dva su vrhovna, najveća i najodgovornija sportska tijela u državi. SDUŠ je dio Vlade, državno tijelo. Oni daju sav novac HOO-u i hrvatskom sportu, svim sportašima. Međutim, to ne umanjuje ulogu i značaj HOO-a, koji je zakonski udruga, s tradicijom postojanja značajno dužom od SDUŠ-a. Značajem i međunarodnim kredibilitetom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VRHUNSKI SPORT U HRVATSKOJ

Situacija zbog koronavirusa nije normalna i svi bi se trebali prilagoditi novonastaloj situaciji. Prvo je to učinila Vlada RH, potom i krovna sportska asocijacija u državi HOO, a nakon toga taj su proces pokrenule i brojne krovne strukovne organizacije, gradske i županijske zajednice i na kraju klubovi.

Vlade RH usvojila je nedavno mjere za pomoć sektoru sporta koji je pogođen epidemijom koronavirusa. Naime, Odlukom Stožera za civilnu zaštitu između ostaloga zabranjena su i sva sportska događanja i aktivnosti te se time sektor sporta u ovom razdoblju našao u iznimno teškoj situaciji i bez mogućnosti ostvarivanja prihoda putem članarina, sponzora i drugih izvora. Također, s obzirom na obustavu svih sportskih natjecanja u pitanje je dovedena i regularnost tekuće, ali i nadolazeće sezone.

Kako bi se dala maksimalna podrška očuvanju radnih mjesta u sektoru sporta usvojene su mjere financijske pomoći sportskim organizacijama. Za provedbu mjera zadužen je Središnji državni ured za šport, a planira se obuhvatiti oko 3.000 korisnika za što je prenamjenom sredstava osigurano 40 milijuna kuna. Svi obustavljeni natječaji, ukoliko će to dozvoljavati okolnosti i biti sredstava, bit će ponovno aktivirani nakon završetka epidemije koronavirusa.

KARLOVAČKI SPORT

Pandemija koronavirusa zapravo je otvorila oči svakome tko želi progledati o situaciji u KA-sportu. Jasno jest kako je u biti svaki klub udaljen od totalnog sloma. Karlovački sport jednostavno mora učiniti apsolutan zaokret. Nije nebitno u cijeloj toj situaciji kako će se postaviti Grad i Županija koji su najveći financijeri sporta a samim tim i krovne sportske zajednice gradova i županije.

Obzirom na krizu i nepoznanicu do kada će ta kriza potrajati iz Gradske uprave Karlovca dana je preporuka svima koji su na proračunu pa tako i Karlovačkoj športskoj zajednici (KŠZ) da smanje svoj proračun za ovu godinu. Upravni odbor KŠZ je sukladno tom naputku smanjio proračun za sport za cca milijun kuna, a o čemu su i službeno obaviješteni svi predsjednici klubova i treneri. Ukupan proračun za sport Karlovca u 2020. godini iznosio je 8.050.000 kuna, a nakon smanjenja za 959.000 kuna iznosi 7.091.000 kuna.

Raskinuti su Ugovori o djelu s trenerima sklopljeni 1. veljače ove godine na određeno vrijeme na pola radnog vremena. Ti su ugovori su na snazi su već od 1. travnja. KŠZ nije u mogućnosti osigurati financijska sredstva za te ugovore za mjesece travanj, svibanj i lipanj, sve do 1. srpnja ove godine. Prema riječima predsjednika KŠZ Želimira Feitla na taj su se korak odlučili kako bi se mogao održati proračun i klubovima osigurati financijska sredstva po Javnom pozivu za 2020. godinu. Napomenuo je kako ugovori koji su sklopljeni na neodređeno vrijeme za 12 profesionalnih sportskih učitelja ostaju i dalje na snazi. 

SPONZORSTVA

Sada sva poduzeća moraju povući drastične poteze da prežive. Budžeti će biti jako pogođeni. Mnoga sponzorstava biti će stavljena na čekanje, zaustavljena i bit će potrebno vremena da se ponovno izgrade. No ono s čime će se svi klubovi sada trebaju suočiti je ozbiljan problem novčanog toka i činjenica da su njihovi osnovni izvori prihoda mjesecima na čekanju, ali oni i dalje imaju ozbiljne izdatke. Financijski model će se morati osmisliti potpuno drugačije, jer se ovakvi troškovi ne mogu izdržati. Dogodit će se temeljite promjene, da li u vlasništvu imovine ili u budućem budžetu, gornjoj granici plaća profesionalnih sportaša ili u restrukturiranju sportskih kalendara.

Neminovno je da će u svjetskoj pa tako i u hrvatskoj sportskoj industriji morati doći će do znatnih promjena u financiranju. Kako će se u toj cijeloj situaciji snaći karlovački sport dobrim dijelom ovisit će i o njemu samome. S druge strane uprave klubova bi trebale ovu situaciju iskoristit i za temeljitu rekonstrukciju ... 

Izdvojeno


Reci što misliš!