SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Zlata i bronce karlovačkih olimpijaca - prvi Hrvat s olimpijskim odličjem bio iz Slunja

Zlata i bronce karlovačkih olimpijaca - prvi Hrvat s olimpijskim odličjem bio iz Slunja

Hrvati su oduvijek bili veliki pobornici modernih Olimpijskih igara. Tako je i u karlovačkoj sportskoj povijesti bilo Karlovčana koji su nastupali na Olimpijskim igrama.

Glumica Xanthi Georgiou u ulozi vrhovne svećenice je na svečanosti u drevnoj Olimpiji bez gledatelja pomoću konkavnog zrcala i sunčeve svjetlosti zapalila je olimpijski plamen (svetu vatru Aplonovu) čime započinje njen put prema Tokiju. Baklja je predana organizatorima Igara u Tokiju na svečanosti u Ateni 19. ožujka ove godine. Ovo je prva svečanost paljenja baklje nakon 1984. bez gledatelja.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO), Međunarodni paraolimpijski odbor (MPO), te Organizacijski odbor Tokio 2020, Gradsko poglavarstvo Tokija i japanska vlada nedugo iza tog čina službeno su odgodili Igre te potvrdili nove datume za Igre XXXII. olimpijade, odgođene zbog pandemije koronavirusa (COVID-19). Tako će se Olimpijske igre Tokio 2020. održati 2021., od 23. srpnja do 8. kolovoza, a Paraolimpijske igre od 24. kolovoza do 5. rujna 2021. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvo zlato na Olimpijskim igrama za samostalnu Hrvatsku osvojili su rukometaši u Atlanti (SAD) 1996. godine i dizač utega Nikolaj Pešalov u Sydneyju (Australija) 2000. godine. Srebrna odličja pripala su košarkašima u Barceloni (Španjolska) 1992. godine i vaterpolistima četiri godine kasnije. Bronce su osvojili – tenisač Goran Ivanišević pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem u Barceloni 1992. godine, te veslački osmerac na igrama u Sydneyju 2000. godine. 

Hrvati su oduvijek bili veliki pobornici modernih Olimpijskih igara. Tako je i u karlovačkoj sportskoj povijesti bilo Karlovčana koji su nastupali na Olimpijskim igrama odakle su se vratili s tri zlata (Ž. Perušić, V. Franković i V. Šujster) i dvije bronce (M. Neralić, B. Cvetković). 

Zanimljivost je da je prvi Hrvat s olimpijskim odličjem bio iz našeg kraja. Tako je, naime, upisano u analima hrvatskog sporta. Mačevalac Milan Neralić (rođen u Slunju) je u dresu Austro-Ugarske, te u posebnom programu među profesionalcima u borbi sabljom, osvojio brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu (Francuska) 1900. godine. 

Karlovčanin ArturTure Dubravčić nastupio je na Olimpijskim igrama u Antwerpenu (Belgija) 1920. godine te bio je prvi kapetan olimpijske nogometne reprezentacije Kraljevine SHS. 

Na 16. Olimpijskim igrama u Melbourneu (Australija), potkraj 1956., istakao se Karlovčanin Krešo Račić. Bio je šesti u bacanju kladiva. U vječnom gradu Rimu (Italija), održane su 17. Olimpijske igre gdje se po drugi put pojavio karlovački olimpijac Krešo Račić. Račić je bio nazočan na još dvjema Olimpijskim  igrama - Montrealu 1976. (Kanada) i Münchenu (Njemačka) 1972., ali kao izbornik atletske reprezentacije Jugoslavije. 

Dugorešanin Željko Perušić, nogometni reprezentativac i igrač zagrebačkog Dinama, na Igrama u Rimu 1960. okitio se zlatnom medaljom.

Solidan nastup u Rimu imao je i karlovački biciklist Ivan Levačić, sudionik utrke najboljih biciklista amatera Tour del’ Avenir u Francuskoj (1961) bio je peti. 

Košarkaški trener Berislav Radišić je bio na Igrama u Montrealu, ali kao trener reprezentacije Nigerije.

Na Igrama u Montrealu 1976. godine pojavila se i karlovačka atletičarka Jelica Pavličić-Štefančić, svjetska rekorderka na 400 metara s rezultatom 50.98.

Na olimpijskom nogometnom turniru u Los Angelosu (SAD) 1984. godine brončanom medaljom okitio se nogometaš Borislav Cvetković, ponikao u Nogometnoj školi 'Branka Čavlovića – Čavleka'. Kasnije igrač zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde. 

Taekvondaš Karlovca Dražen Perković nastupio je na Igrama u Seulu (Južna Koreja) 1988. godine gdje je taekwondo bio pokazni sport. 

Rukometaši Karlovačke banke, Valner Franković i Vladimir Šujster, osvojili su prvo olimpijsko zlato za samostalnu Hrvatsku na Igrama u Atlanti 1996. godine.

Posljednji karlovački sportaš koji je nastupio na Olimpijskim igrama bio je veslač Korane Tihomir Jarnjević, u Sydneyju 2000. godine u dvojcu na pariće s Osječaninom Ivanom Jukićem,  u pratnji trenera ZlatkaMinje Katušina.     

Od tada je prošlo 20 godina kako karlovački sport nema olimpijca ... Koliko dugo ćemo još čekati na svog olimpijca?

Izdvojeno


Reci što misliš!