SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Pandemija korona virusa odgodila najpoznatiju i najmasovniju sindikalnu biciklijadu u Hrvatskoj

Pandemija korona virusa odgodila najpoznatiju i najmasovniju sindikalnu biciklijadu u Hrvatskoj

Kako je biciklijada svojevrsni brand Karlovca, potvrđena i postala više od obične biciklijade i dio karlovačkog turizma, prvi put se nakon 26 godina neće održati. Ne sumnjamo da se tradicija neće nastaviti dogodine, nadajmo se bez pandemije.

Biciklizam u Karlovcu ima više od 150 godišnju tradiciju. BK Karlovac 1862 iznjedrio je sjajne bicikliste. Godinama je olimpijac Ivan Levačić, Podravac s karlovačkom adresom, bio najboljih hrvatski i jugoslavenski biciklist svih vremena koji je službeno nastupao i na svjetski poznatim biciklističkim utrkama u Europi. Poklonika 'međunožnih gurala' je sve više koji se okupljaju oko nekoliko rekreativnih klubova. Danas su sve poznatiji rekreativci SRK Pedala Laganini. Imali smo prošle godine svoje predstavnike i na „brevetu svih breveta“ utrci Pariz – Brest – Pariz koja se vozi od daleke 1891. godine i gotovo je posljednja prava amaterska utrka u cestovnom biciklizmu.

Zbog pandemije korona virusa ovogodišnja 27. Prvosvibanjska biciklijada neće biti održana, prva u 27 godina postojanja, građanima najomiljenije biciklističke masovke u Karlovačkoj županiji. Nije prekidana niti za vrijeme domovinskog rata. Do sada je u Karlovcu održano 26 biciklijada u organizaciji Ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Povjerenstva za Karlovačku županiju kojom se obilježavao Međunarodni praznik rada 1. svibnja. U proteklih 26 godina biciklijadi se odazvalo gotovo 50000 građana, svih dobnih skupina. Organizaciju je svake godine pomoglo nevjerojatnih 50-ak sponzora. Lokalna banka je vjerni sponzor koji za sve sudionike osigurava majice  - uspomenu na biciklijadu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Sve smo pripremili za ovogodišnju biciklijadu i uskladili s našim tradicionalnim sponzorima. Zbog uređenja Marmontove aleje imali smo i rezervnu varijantu trase prema Grdunu. Nažalost zbog više sile biciklijade neće biti. Sada je najvažnije zdravlje građana a mi se nadamo da ćemo dogodine ponovno biciklima prema Grdunu – rekao nam je županijski sindikalni povjerenik Nikola Badovinac, vrijedni i agilni organizator svih dosadašnjih biciklijada, zbog čega je prije nekoliko godina nagrađen i Plaketom Grada Karlovca.

Podsjetimo da je karlovačka sindikalna biciklijada najstarija i po mnogima najmasovnija biciklijada u Hrvatskoj u kojoj sudjeluje i do 2500 građana. Važno je pritom napomenuti i to da se radi o rekreativnoj vožnji gdje su svi koji odvoze rutu od 12 kilometara pobjednici. Organizator je vodio računa o sigiurnosti sudionika, o tome da mlađi od 14 godina trebaju imati zaštitne kacige a roditelji za manju djecu sjedalice. Svrha i cilj karlovačke Prvosvibanjske biciklijade je da što više građana i obitelji zajednički provedu dan u prirodi. 

Konačno odredište biciklijade je Grdun koje je u 26 godina samo dva puta bilo neko drugo mjesto (Rečica i Mrežnički Brig). Godinama se vozi po istoj ruti te obuhvaća tri grada KA-županije tako što kreće iz četiri smjera; Duge Rese, Karlovca, Ozlja te Vrhovca. Iz Duge Rese biciklisti idu preko Belajskih Poljica, Logorišta i Mostanja do središta Karlovca. U Karlovcu se pridružuju karlovačkoj povorci koja se iz vrha Radićeve ulice, na križanju s Korzom, kreće prema konačnom odredištu - Grdunu u ozaljskom kraju. Kolona biciklista u pratnji policije kreće se Mačekovom ulicom, Marmontovom alejom preko Borlina, Male Jelse i Zadobarja do kupališta na Dobri kod Restorana Papalina kamo pristiže i povorka biciklista iz ozaljskog pravca. Svim sudionicima organizator pored majica s logom biciklijade i lokalne banke, pripremi i nevjerojatnih 2500 porcija graha, 200 litara soka, 500 litara piva i tombolu. Za zabavu je godinama već zadužen band s duhovitim radijskim voditeljem Damirom Valentom s dugoreške radijske postaje. 

Bilo bi poželjno i da su se na bilo koji način dosad uključivale turističke zajednice svih županijskih gradova te Karlovačke županije jer je biciklijada dio karlovačkog turizma. Reklama je besplatna, turistička obilježavanja i letke ljepota naše županije nitko ne brani promovirati. Dapače!

Biciklijada u Karlovcu nije politiziranje iako tu sindikalnu biciklijadu podržavaju sve gradske i županijske strukture vlasti. Nije tajna da se političari svih stranaka i razina vole slikati uz slične masovke. Slikanje nije zabranjeno, a i korisna je to reklama uoči raznih izbora! Ove godine ta će im promocija izostati. 

Kako je biciklijada svojevrsni brand Karlovca,  potvrđena i postala više od obične biciklijade i dio karlovačkog turizma, prvi put se nakon 26 godina neće održati. Ne sumnjamo da se tradicija neće nastaviti dogodine, nadajmo se bez pandemije.

Izdvojeno


Reci što misliš!