KAŠ

7 DANA NA 4 RIJEKE

Treninzi počinju - nadamo se ne po skupljim cijenama najma dvoranskog prostora!

Treninzi počinju - nadamo se ne po skupljim cijenama najma dvoranskog prostora!

Hoće li zbog epidemije korona virusa tvrtka Mladost biti primorana korigirati cijene zakupa dvoranskog prostora u svojim objektima za sportske udruge članice KŠZ-a i tako još više otežati financijsko stanje u klubovima, zasad se još ne zna ...

Svjetskom sportu prijeti ozbiljni financijski slom zbog epidemije COVID-19. Bundesliga Njemačke objavila je, ukoliko se ovogodišnje prvenstvo ne nastavi,  da će biti u gubitku od najmanje 750 milijuna eura. Agencija DPA tvrdi pak da će gubitak biti još i veći jer će prestati važiti ugovori za prodaju TV prava.  Ako bi se prvenstvo prekinulo nakon samo 25 odigranih kola, umjesto regularnih 36, bilo bi izgubljeno 370 milijuna eura samo od TV prava. Više od 100 milijuna gubitka čeka i zbog gubitka sponzorskih ugovora, a tu je još i gubitak od gledatelja. Predsjednik bogatog Bayerna Karl-Heinz Rummenigge boji se da mali klubovi neće preživjeti krizu jer ovise o prihodima od prodaje prava prijenosa. 

KARLOVAČKI SPORT 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz kancelarije KŠZ je upućen zahtjev tvrtki Mladost koja skrbi o kapitalnim sportskim objektima grada Karlovca za otvaranje sportskih objekata. To su Školska sportska dvorana, Sokolski dom, Streljana Luščić i Nogometni stadion 'Branka Čavlovića – Čavleka'.  U dopisu koji je iz kancelarije KŠZ upućen još u nedjelju 10. svibnja zatraženi su termini za Strelište Jamadol: ponedjeljak-srijeda-petak od 17.00 - 20.00 (7 sportaša) SK Karlovac i SK Policajac, Sokolski dom: svaki dan od 9.00 - 11.00 (5 sportaša) GK Sokol i ŠSD: svaki dan od 19.00 - 20.30 OK Karlovac.  No, hoće li zbog epidemije korona virusa Mladost biti primorana korigirati cijene zakupa dvoranskog prostora u svojim objektima za sportske udruge članice KŠZ i tako još više otežati financijsko stanje u klubovima, zasad se još ne zna ...

Zapravo se tu radi o financiranju iz iste proračunske blagajne – Grad Karlovac financira KŠZ, a oni pak tvrtki Mladosti koja je u vlasništvu Grada plaćaju korištenje dvorana. Nikome nije lako no vjerujemo kako se može naći kompromisno rješenje.

Od danas je najveći dio karlovačkog sporta ponovno u treningu. Registrirane sportašice i sportaši započeli su trenirati na vanjskim sportskim terenima i u zatvorenim objektima. Svi treninzi se, dakako, održavaju uz odobrenje Nacionalnog stožera civilne zaštite u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nogometaši brazilskoga Gremia izašli su na teren dvoboja prvenstva Gaucho protiv Sao Luiza sa zaštitnim maskama protestirajući što se u Brazilu igra nogomet unatoč pandemiji koronavirusa. Igrači i trener Renato Portaluppi izašli su u maskama na teren, a onda su ih ipak skinuli te odigrali utakmicu pred praznim stadionom Gremio arena.  U Argentini je River Plate odbio igrati susret Superkupa protiv Atletico Tucumana. Slavni klub iz Buenos Airesa je jednostavno zatvorio svoj stadion na koji nisu mogli ući igrači i vodstvo Atletico Tucumana, kao ni suci.

ŠTO KAŽU STRUČNJACI 

Netko od koronavirusa zazire više, netko manje. Trebaju li sportaši trenirati individualno ili održavati zajedničke treninge? Mišljenja su podijeljena. Novinar Novog lista Marko Cvijanović zabilježio je što u tom kontekstu preporuča struka? 

Prof. dr. sc. Boris Nemec, vlasnik Specijalne bolnice za ortopediju u Matuljima smatra da život mora ići dalje. Ako nogometaši prestanu trenirati i pripremati se, imat će velikih problema kada natjecanja počnu. Trebat će im vratiti snagu, a mogućnost ozljeda će biti puno veća. Sportaši koji treniraju na otvorenom mogu održavati treninge. Oni su vani, na zraku, minimalna je mogućnost širenja zaraze. Dakle, sportaši koji nemaju nikakvih simptoma mogu normalno trenirati. 

Liječnik hrvatske nogometne reprezentacije Dr. Zoran Bahtijarević ima drukčije mišljenje. On smatra da bi sportaši do daljnjega trebali trenirati individualno, poštujući mjere koje predlaže Stožer civilne zaštite. Trenirati se, smatra, mora jer će se sport nastaviti, a velika većina sportaša kod kuće ima raznorazne sprave za vježbanje. Trebaju izbjegavati odlazak u teretane jer se virus širi u grupama, ali i preko metalnih površina koje tamo dominiraju. Nadalje, kaže da se vani može džogirati, ali pod uvjetom da to prakticiraju sami i održavaju razmak od druge osobe i da nemaju kontakte. 

Doc. dr. sc. Zlatko Kolić,  ravnatelj Specijalne bolnice Medico, ukazuje na odgovornost u delikatnoj situaciji kojom su jednako pogođeni i vrhunski sportaši:
-  Sportaši u individualnim sportovima definitivno će trenirati individualno, a što se tiče ekipnih i momčadskih sportova, ako se igdje zna da je postojao kontakt dotičnog igrača sa zaraženim osobama, i oni moraju prijeći na individualne treninge i ne raditi u grupama, uz naravno, poštivanje preporuka Stožera. Uostalom, tih mjesec dana u životu ne znači puno za izgubiti glavu ili proširiti bolest - ističe Kolić koji ne dijeli rizik od mogućnosti zaraze na dvoranske i sportove koji se odvijaju na otvorenome.


Reci što misliš!