SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

WA Bronze Label Race: Čista desetka Karlovačkom ceneru

WA Bronze Label Race: Čista desetka Karlovačkom ceneru

Ove godine ipak će biti održan 8. Karlovački cener pod novim nazivom - Heineken 0.0. Karlovački cener - kao prva i jedina atletska utrka u Hrvatskoj sa statusom World Athletics Bronze Label Road Race. Trčat će se karlovačkim ulicama 11. srpnja. U 19 sati bit će start Elitne utrke, a sat vremena kasnije Glavne utrke s preko tisuću sudionika.

Naime, zbog prijetnji koronavirusa bilo je vrlo upitno hoće li se ovog ljeta uopće trčati. No uporni i sposobni organizatori nedavno su potvrdili vijest:  održat će se jedina hrvatska ulična utrka koja je u kalendaru Svjetske atletske federacije te koja ima Bronze Label status. Trčat će se  i „Karlovačka milja“, natjecanje dužine 1.579 metara, koja je prošle godine prvi puta održana i stekla veliku popularnost među rekreativcima, a u programu će biti i dječje utrke. Organizatori su do sada zaprimili nešto manje od 500 prijava iz Hrvatske, Norveške, Maroka, Izraela, Slovenije, Srbije te BiH, a za očekivati je da će broj sudionika biti neusporedivo veći od trenutačne brojke, pogotovo nakon definitivne potvrde da se - zaista trči!

- S obzirom na nezgodne pandemijske okolnosti sve je kompleksnije i zahtjevnije, ali zasigurno će i ovogodišnji 8. Cener biti izvrstan i na oduševljene svih Karlovčana te njihovih gostiju – uvjeren je Robert Franjković, inicijator i glavni organizator utrke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema riječima osnivača Karlovačkog cenera, koji ga vodi i dalje, svako izdanje bio je pozitivan iskorak. Lanjska priredba upamćena je kao najjača dosad, što potvrđuje pogled na rezultate. Posrijedi je bila i službena aplikacija za ulazak među elitne utrke planetarne atletike, a karlovačka utrka dobila je najviše ocjene delegata Svjetske atletske federacije stoga je uvrštena u ovogodišnji kalendar. Također, odlukom Svjetske atletske federacije nedvojbeno je potvrđeno da će Karlovački cener zasigurno biti WA Bronze Label utrka i 2021. godine. 

- Iznimno nam je drago da su najbrže utrke na 10 km u Hrvatskoj istrčane u Karlovcu i da svi najbolji hrvatski atletičari dolaze u naš grad. Nadalje, od dvadesetak vodećih domaćih trkača 2013. došli smo do skoro 400 Karlovčana. Ponajviše za njih, a i povodom 440. rođendana Karlovca, lani smo prvi put upriličili Karlovačku milju - ističe Franjković.

Od premijere 2013. utrka je u svakom smislu stalno rasla – i kvantitativno i kvalitativno. Dovoljno je spomenuti da je 159 trkača s prve manifestacije preinačeno u gotovo 1500 prošle godine, što je podatak koji odlično oslikava uspjeh idejnog začetnika Roberta Franjkovića i suradnika. 

Za prve četiri utrke start i cilj bili su ispred Karlovačke banke, s četiri kruga od 2,5 kilometra, a 2017. Cener seli na središnji gradski trg na kojem ostaje do danas. Nevrijeme je opasno prijetilo drugom izdanju. Ovogodišnje srećom nije eliminirao ni famozni virus Covid19. Novost je da će natjecatelji na scenu u subotu, ne u uobičajeni petak. 

U četvrtoj utrci, posljednjoj na staroj lokaciji, po prvi puta je odvojena elitna skupina od rute građana što je bio presudni korak uvrštavanju u kalendar Svjetske atletske federacije i dobivanje titule World Athletics Bronze Label Road Race. Iako je većina skeptično gledala prema toj inovaciji, rasplet se pokazaje kao pun pogodak jer Karlovčani na djelu mogu vidjeti vrhunske atletičare u top-formi, kojima je do odličnih rezultate svakako lakše nego gužvajući se s brojnim rekreativcima… Treba spomenuti i permanentnu podršku dužinom cijele staze. 

Dječje utrke su u manjem opsegu bile i na 1. Karlovačkom ceneru, ali puna ekspanzija slijedila je na 4. Ceneru kad su uvedene i dionice štafeta kada je svaka štafeta imala uobičajena četiri aktera – svatko je trčao jedan krug, dočim je prelaskom na novu lokaciju i formiranjem staze s tri kruga došlo do promjene tako da od tada trče po tri člana, neovisno o spolu. Prelaskom na Trg bana Jelačića proširen je i zabavni program pa je po završetku trka neizostavan rock-koncert. 

Ispostavilo se da trkačima ne smeta ni kiša koja je brutalno lijevala 2018. godine, zapreka nisu niti velike vrućine. Nadamo se da će ovog srpnja uvjeti biti idealni. 

Karlovac je postao neizostavno mjesto na trkačkoj karti Hrvatske, a dobivanjem statusa WA Bronze Label Race povećalo mu se i međunarodno značenje. To veseli i potiče. 

Svi dosadašnji pobjednici: https://karlovac10.run/utrka/pobjednici/

Svi rezultati: https://karlovac10.run/utrka/rezultati/

 

Izdvojeno


Reci što misliš!