SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Što će biti vidjet će se ...

Što će biti vidjet će se ...

Vijest koja je u takozvanoj sezoni „kiselih krastavaca“ osvježila sportsku javnost jest da je Karlovačka županija nakon niza peripetija i političkih prepucavanja s prvim čovjekom Grada Duge Rese Tomislavom Boljarom ipak odlučila graditi sportsku dvoranu pri Osnovnoj školi 'Ivan Goran Kovačić', iako je donedavno sve navodilo na to da od toga neće biti ništa.

SPORTSKA DVORANA, DRUGI PUT

Ogorčen „tihom opstrukcijom“ dugoreški gradonačelnik je prije parlamentarnih izbora na Gradskom vijeću prozvao odgovorne nakon čega se „klupko“ počelo odmotavati. Nije neskromno ako kažemo da je možda i pritisak javnosti tome pripomogao. Naime, u istoj ovoj kolumni objavljenoj 24. lipnja ove godine pod naslovom „Političke igre guše Dugu Resu, negdašnji najsportskiji mali grad“ ukazali smo na višegodišnji problem izgradnje trodjelne sportske dvorane u gradu na Mrežnici smatrajući kako do realizacije izgradnje dvorane još nije došlo jer to koče pojedinci, citat iz kolumne: „U stvari, golica pitanje da li se bivši Dugorešanin a sadašnji župan karlovački 'osvećuje' gradonačelniku Duga Rese koji nije iz njegove stranke nego pripada drugoj političkoj opciji koja nije ni u paktu s vladajućima u županiji. Zašto se župan i ne oglašuje - samo mudro šuti. Valjda čeka da taj grad povede netko njegov…, završen citat“. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, u OŠ 'Ivan Goran Kovačić' učenici u 21. stoljeću nemaju adekvatne uvjete za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture pa je 2012. projektirana trodijelna školska dvorana. Ishođena je sva potrebna dokumentacija: idejno rješenje, glavni i izvedbeni projekt, predinvesticijska studija. Izdane lokacijska te građevinska dozvola koja je valjana do 1. prosinca 202o., plaćen vodni i komunalni doprinos. Trošak izgradnje dvorane planiran je u iznosu od 25 milijuna kuna, a Grad Duga Resa je odlučio sufinancirati trećinu. Nevjerojatno je da država nije u pet godina mogla iznaći ostatak od 18 milijuna kuna koliko je proteklo od izdavanja građevinske dozvole. Iz bojazni da će isteći svi rokovi za gradnju izvjestan je krah cijelog projekta,  istek roka dozvole i odlazak u vjetar oko 700 tisuća kuna koliko je uloženo u zahtijevanu dokumentaciju. 

U Karlovačkoj županiji je iza spomenutog istupa dugoreškog gradonačelnika održano nekoliko sastanaka vezanih za izgradnju sportske dvorane, a nedavno je u Vraniczaniyevoj 2 u Karlovcu održan i konkretan sastanku zamjenice župana Vesne Hajsan Dolinar i Martine Furdek Hajdin sa suradnicima s gradonačelnikom Tomislavom Boljarom, ravnateljicom OŠ 'Ivan Goran Kovačić' Sanjom Ferkula i Matejem Žagarom direktorom projektantske tvtke Arhingtrad. Odjednom se dogodio obrat - donesena je odluka da se krene u projekt! Zaključeno je da će Županija poduzeti sve radnje kako dozvola ne bi propala a gradilište biti otvoreno. Kako je RH dobila 22 milijarde eura, gdje će se dio koristiti i za obrazovanje,  ipak će se ići u cjelovitu izgradnju dugoreške sportske dvorane kako je prvotno bilo i planirano.

REFORMA HRVATSKOG NOGOMETA 

Ovih dana mogli smo iz medija saznati nešto više i o reforma hrvatskog nogometa koja se planira a koja bi se mogla dogoditi za dvije godine. Ta reforma posebno zahvaća treću ligu u kojoj od jeseni nastupaju i karlovački plavo-bijeli. Po toj bi reformi hrvatski klupski nogomet mogao za dvije godine doživjeti velike reforme u sustavu natjecanja. Prva HNL od sezone 2022./2023. trebala bi se zvati Elitna liga, a ostala bi na 10 klubova. Druga liga po uzoru na europske trendove nosila bi naziv Prva liga, te umjesto trenutačnih 16 ubuduće bi brojala 12 ili 14 klubova. Najveću promjenu doživjela bi Treća liga - od postojećih 72 kluba i 5 regija - postala bi jedinstvena treća liga sa 16 klubova i pod imenom - Druga liga.

HNS je ušao u ozbiljan projekt i morat će biti konkretan. Usporedbe radi, Jedinstvenu treću ligu nemaju ni Španjolska ni Italija, a ni Hrvatskoj površinom slične zemlje poput Slovačke i Danske. 

Što će biti vidjet će se, a odnosi se na obje teme ove kolumne – izgradnju sportske dvorane u gradu na Mrežnici i reformu nogometa u Hrvatskoj.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!