SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Jesu li "hakleri" kritična masa koja bi mogla pokrenuti karlovačku košarku?

Jesu li

Košarkaši fanovi poput igrača Amaterske košarkaške lige u Karlovcu mogli bi biti ta kritična masa koja će pokrenuti karlovačku košarku s mrtve točke, a na onima koji brinu o sportu u gradu je da im daju vjetar u leđa.

Karlovačka amaterska košarkaška - HAKL liga, ove godine bilježi 20 godina trajanja, a pokrenuli su je u većini bivši aktivni karlovački košarkaši, danas rekreativci i košarkaši entuzijasti. Liga se počela se igrati 2001. godine a kako je u  20 godina bilo i nekoliko zimskih liga ukupan broj ih 26. Novinar i košarkaš u ligi Krešimir Perušić je za tu jubilarnu prigodu objavio knjigu od sedamdesetak stranica i stotinjak fotografija. Knjiga sadrži i 28 crtica kojima se kronološkim redom spominju svi  dosadašnji pobjednici HAKL lige, do posljednjeg 20. izdanja. Navedeni su svi plasmani, rezultati i sastavi momčadi, svaka je fotografija potpisana. Pokoji faksimil iz tiska objavljen u knjizi dokazuje i da je javnost bila zainteresirana za praćenje ovog amaterskog ligaškog natjecanja.  

Na predstavljanju knjige autor je rekao nešto što mnogi do tada nisu znali: „Postoje još HAKL lige u Slavonskom Brodu, Zagrebu i Zadru ali te su lige krenule 2008. i 2011. godine. Dakle, niti jedna liga u Hrvatskoj nema kontinuitet kao ova naša!“ Košarkaški hakleri su ovime dobili nešto čime će se moći pohvaliti, a i sutra neki novi kroničar sporta, moći će koristiti ovu knjižicu za dodatak novim informacijama koje je tako marljivo godinama prikupljao Krešimir Perušić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

INTERVJU

Dan-dva nakon obilježavanja HAKL obljetnice objavljen je intervju s bivšim košarkašem Željezničara, trenerom i košarkaškim djelatnikom Slobodanom-Rodom Krivokućom, Karlovčaninom koji je dosad organizirao brojne turneja po SAD-u, Australiji i Europi, među njima i najpoznatiju turneju karlovačkog Željezničara u Americi, prije 36 godina. Turneja od osam utakmica trajala je od 15. do 27. studenog 1984. Od osam sveučilišta s kojima su igrali četiri su bili članovi NCAA divizije 2, a četiri najjače divizije 1. Nevjerojatna zanimljivost je da su prvih šest utakmica odigrali u samo šest dana. Tada je Željezničar bio član 4. jugoslavenske lige. Četvrtoligaš u Americi igra prijateljske utakmice protiv renomiranih sveučilišta! Mnogi to nisu mogli povezati. Tada je Krivokuća bio trener Željezničara i najzaslužniji što je karlovački Željo otišao na američku turneju. U ono vrijeme klubovi su se pojačavali, mogli su posuđivati igrače drugih klubova. Tako se karlovački sastav osnažio trojicom: 23-godišnjim bekom Mladenom Cetinom iz zagrebačkog Montinga te dvojicom juniora Jugoplastike – skorašnjim 18-godišnjacima Dinom Rađom i Vladanom Alanovićem. 

Skautira „Rodo“ Krivokuća još i danas prijateljski za trenere poznanike, pomažući u izboru igrača izvan SAD-a. Na novinarsko pitanje što je problem karlovačke košarke rekao je: „Klub vjerojatno posjeduje značajne stručne i poslovne potencijale za kreiranje budućnosti koja nikako da počne.“ Zapravo je tom jednom rečenicom sve rekao o pravom stanje u KA-košarci zadnjih desetljeća. 

PRIJEDLOG 

U neformalnom druženju nakon predstavljanja Perušićeve knjige jedan od sudionika skupa je predložio: „Sramotno je na kakve niske grane je spao naš košarkaški klub. Trebalo bi okupiti sve košarkaške škole u Karlovcu u jedan klub, jednu školu, kako bi se konačno počelo ozbiljnije raditi na povratku KA-košarke tamo gdje je odavno trebala biti. Ovako razjedinjeni nećemo ništa postići. Ova naša HAKL liga je pokazala da možemo biti skupa, jedinstveni, samo bi to trebali shvatiti i oni koji odlučuju o sportu. Ako je za to potrebna nekakva inicijativa - napišite to, neka ove moje riječi bude početak nečega nakon čega će se početi drugačije razmišljati i raditi na ujedinjenju karlovačkih košarkaša za bolje dane KA-košarke.“

„Rodine“ riječi da kreiranje budućnosti košarke nikako da počne, zapravo govore o sposobnosti onih koji vode KK Šanac Karlovac, odnosno u kakvom je danas stanju  karlovačka košarka koja je odavno već na „respiratoru“. Političkom i stručnom vodstvu kluba kao da nije stalo ići naprijed te im očigledno ovakav status quo odgovara. Njima možda odgovara ali sigurno ne odgovara brojnim poklonicima košarke u gradu koji nostalgično još uvijek Karlovac doživljavaju kao „grad košarke“ a on to desetljećima više nije. 

Košarkaši fanovi poput igrača Amaterske košarkaške lige u Karlovcu mogli bi biti ta kritična masa koja će pokrenuti karlovačku košarku s mrtve točke, a na onima koji brinu o sportu u gradu je da im daju vjetar u leđa. Pokušati treba, izgubiti se nema što jer je već sve izgubljeno. 
  

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!