SPORT

VELIKE AMBICIJE

Karlovačka pandemijska sportska jesen mogla bi biti sjajna - ali, hoćemo li je moći pratiti s tribina ŠSD Mladost?

Karlovačka pandemijska sportska jesen mogla bi biti sjajna - ali, hoćemo li je moći pratiti s tribina ŠSD Mladost?

Pred nama je zanimljiva sportska jesen, ali pitanje koje zanima sve gradske ljubitelje sporta je hoće li u njoj moći uživati i s tribina ŠSD Mladost, ili samo u izvješćima na portalima? 

Pandemija koronavirusa još je među nama, s njom i mnogobrojne mjere, neke razumljive, neke možda prestroge, a neke i potpuno sulude i neshvatljive (poput zabrane mlađim kategorijama sportaša i sportašica da treniraju u školskim dvoranama). Tako je i još uvijek nepoznato hoće li se smjeti na tribine tijekom utakmica. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bilo bi šteta da se ne smije, jer pred nama je jesen i, općenito, sezona u kojoj se nadamo ponovnom uzletu karlovačkog ekipnog sporta koji je posljednjih godina pao na možda i najniže grane u svojoj povijesti - u ovom trenutku nemamo prvoligaša osim, dakako, sjajnih bejzbolaša, no (što ne umanjuje kvalitetu Olimpije koja je ime i u europskim razmjerima) u baseballu je konkurencija premalena pa je dovoljno imati koliko toliko formiran klub i biti prvoligaš. 

Kako bilo, pred nama je jesen u kojoj se s punim pravom nadamo mnogim dobrim sportskim vijestima. Ono što ćemo sigurno moći gledati je baseball sezona koja je pri kraju - već ovog vikenda u Karlovcu past će odluka hoće li prvak Hrvatske biti naša Olimpija ili splitska Nada, a u listopadu nas očekuje i završnica Hrvatskog kupa. 

Uspjesi bejzbolaša nisu novost, a u novoj sezoni nadamo se i povratku jednog i prvom dolasku drugog karlovačkog kluba u društvo najboljih. Rukometaši Karlovca dugo su bili jedina hrvatska momčad koja nikada nije napustila društvo najboljih uz Zagreb, no to se nažalost promijenilo prije nekoliko sezona i od tada traje kalvarija gradskog kluba, koji nikako da se vrati tamo gdje kao klub iz grada s jednom od najboljih škola rukometa u državi svakako pripada. No, novu sezonu Karlovčani dočekuju izuzetno pojačani i igrački, ali i kadrovski i nema sumnje da navijači od njih očekuju samo jedno - povratak u Premijer ligu. Brojni prijateljski ogledi s premijerligašima pokazali su da su takva očekivanja i realna, iako nikada ne treba smetnuti s uma staro sportsko pravilo - teže je ući u viši rang, nego se u njemu zadržati. Uvjereni smo kako bi rukometaši Karlovca ove sezone bez problema i mirno ostali u Premijer ligi pa čak zauzeli i vrlo lijepu poziciju, no u borbi za prvo mjesto i promociju u viši rang samo jedan kiks može biti skupocjen. 

Što se tiče gledatelja, Hrvatski rukometni savez uputio je preporuku da se utakmice igraju bez gledatelja, ali uz najavu da bi odluku o tome mogao prepustiti lokalnim stožerima. Upravo na primjeru rukometaša ćemo i prvi saznati kako "diše" lokalni stožer po tom pitanju, jer oni startaju već ove subote, 26. rujna, domaćim ogledom protiv Senja. Za nadati se je da će biti razumijevanja jer u ŠSD Mladost može se bez ikakvih problema organizirati utakmicu sa 200-300 gledatelja uz poštivanje svih mjera socijalne distance. 

S nestrpljenjem tu odluku čekaju i odbojkašice, iako još nema ni odluke Hrvatskog odbojkaškog saveza, no nije baš dobra vijest da su finala kupa igrana bez gledatelja. Odbojkašice Karlovca, uigrane pod palicom Gorana Zeca i pojačane odličnom Doris Barić, također su među glavnim favoritima za prvo mjesto i plasman u Superligu. Bio bi to možda i još značajniji uspjeh od rukometnog, jer ženski ekipni sport u gradu tavori već desetljećima, a i najpasioniraniji ljubitelji sporta teško bi se sjetili kada je Karlovac posljednji puta imao prvoligaša u ženskom ekipnom sportu (ne računajući kuglačice koje imaju ekipnu konkurenciju, no kuglanje ipak ne spada u ekipne sportove). Ako se ne varamo - još pradaleke 1950. godine, kada su u Saveznoj ligi ondašnje Jugoslavije igrale košarkašice! I za odbojkašice vrijedi isto što i za rukometaše - sjajne igre u pripremnom razdoblju pokazale su da bi klub već danas vjerojatno mogao zadržati superligaški status, ali puno je nezgodnije do njega i doći. Odbojkašicama još malo teže od rukometaša, jer imaju i tanji kadar i svaka ozljeda ili bolest mogla bi biti kobna.

Dakako, ima još klubova čiji će nastupi izazivati pozornost prijatelja sporta - rukometašice se nadaju solidnoj drugoligaškoj sezoni, nadamo se da će se probuditi iz zimskog sna i odbojkaši, možda je uzaludno nadati se, ali vječna želja svih ljubitelja sporta u gradu na četiri rijeke je i da će mrvicu ambicije napokon pokazati i košarkaši, u drugoligaškoj konkurenciji igrat će i košarkašice...

Ne budu li gledatelji na tribinama dobra vijest je da će sve utakmice biti praćene novim kamerama u ŠSD Mladost i moći će se gledati preko live streama. Nadamo se ipak da će barem dio gledatelja biti i na tribinama, jer zbog njih se sport i igra. 

Izdvojeno


Reci što misliš!