SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Kompletan sport mora živjeti s koronavirusom

Kompletan sport mora živjeti s koronavirusom

Zasad se nekako još igra i natječe, Mnoge jeza hvata i od pomisli na opciju novog lockdowna jer brojni bi klubovi u toj situaciji bili prisiljeni staviti ključ u bravu. Kao i uvijek daleko bi veće posljedice trpjela većina, onih najmanjih i najsiromašnijih.

Paralelno s natjecanjem biju se bitke za zdravlje i ekonomsko preživljavanje. Navijači o kojima ovisi i smisao i novac udaljeni su od stadiona. Sponzori smanjuju cifre, ulagači se kolebaju… Igra se i dalje. I kad se ne bi igralo, kad bismo svi sjedili doma COVID-19 pozitivnih bivao bi sve jači ...

Neki sportovi kod nas, poput stolnog tenisa i kuglanja, do sada su se igrali bez publike jer su tako odlučiti njihovi nacionalni savezi na početku sezone. Ostali savezi prepustili su odluke lokalnim stožerima pa su gledatelji bili nazočni na sportskim borilištima, ali u ograničenom broju i uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Nacionalni stožer civilne zaštite poradi povećanja dnevnog broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj odlučio je da (od ponedjeljka, 26. listopada) sva sportska natjecanja u Hrvatskoj ponovo budu bez gledatelja. Vrijedit će minimalno sljedećih 14 dana, a nakon toga će se razmotriti njeno ukidanje ili produženje. To ne treba bagatelizirati, ali nipošto ni dramatizirati. Odluka Nacionalnog stožera izazva puno nezadovoljstva, no ono što je bitno je da će se svi trebati pridržavati tog naputka. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Velik broj utakmica u raznim sportovima odgođen je zbog pojave koronavirusa u ekipama. Ali, nema nikakve potvrde da je zaraza u ekipe ušla preko publike. Slučajevi zaraze sportaša u Karlovcu (nogometaša i rukometaša) dokazi su da su se igrači zarazili izvan sportskih terena. Svjedoci smo i da publike na sportskim natjecanjima u gradu Karlovcu i županiji uglavnom ima prilično malo. Na primjer, u Školskoj sportskoj dvorani (ŠSD) na Korani koja prima oko 3000 gledatelja rijetko kad ima više od stotinu gledatelja. Na stadionu „Branko Čavlović Čavlek“ dođe između 200 i 300 najzagriženijih navijača NK Karlovca. Na tako velikom prostoru kakva je ŠSD i nogometni stadion, i s toliko malo publike, može u potpunosti poštivati razmak, odnosno odluka Nacionalnog stožera o zabranio dolaska gledatelja na sportske utakmice. 

Jednom je nogomet bio optuživan za širenje infekcije zbog utakmice Atalanta - Valencia u Milanu, netom prije nego je korona službeno buknula u Italiji. Sada su za gledatelje tribine zatvorene ili ih se dozirano pušta. Virus na miru ne ostavlja niti zvijezde i najveći svjetski asovi poprilično su izloženi. Zato nije čudno što u sportu već sad imamo listu zvučnih imena koji su bili pozitivni na COVID-19. Srećom, ti sportaši jakog imuniteta u pravilu ne obolijevaju. Tek su poneki imali određene simptome, u izolaciji pričekaju dok im nalaz bude negativan ... 

Jednom studijom/anketom na dva američka sveučilišta zavirilo se u 21 sportsku aktivnost. Za vrijeme pandemije koronavirusa američki klinci bavili su se sportom tjedno 6 i pol sati manje nego prije.  Anketari su ispitali više od 1000 roditelja djece između 6 i 18 godina. Oni su u organiziranim sportskim aktivnostima participirali upola manje nego što je bilo prije ožujka i proglašenja pandemije. Čak 29 posto djece ističe da više nisu zainteresirani za bavljenje sportom što je 11 posto više takvih odgovora u odnosu na vrijeme početka pandemije. To nisu oni koji su sjedili na kauču po cijele dane, već djeca i mladež koji su prije pandemije bili aktivni.

A kakva je situacija u Hrvatskoj? Školska natjecanja stala su još u ožujku. Do tada su odrađena natjecanja u 6 sportova i onda je sve zatvoreno. Lani je na državnim završnicama, na koja su dolazili županijski pobjednici, bilo više od 12 tisuća djece, u 12 sportova za osnovnoškolce i 9 sportova za srednjoškolce. Od najniže do najviše razine prošlo je više od 150 tisuća djece. Na atletici je znalo biti po 1000 sudionika, rukometu 1400, futsalu i košarci po 1200, krosu 600 ... Održano je i natjecanje djece s teškoćama u razvoju i njih je bilo 450.

Sport je zakoračio u najtežu sezonu u modernom dobu i jednu od najzahtjevnijih u povijesti. Utakmice i korona idu rame uz rame. Kamo taj put vodi, nitko još nije siguran.

Izdvojeno


Reci što misliš!