SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Udruga nogometnih trenera Karlovca osnovana prije 67 godina - ovo je podsjetnik na nju

Udruga nogometnih trenera Karlovca osnovana prije 67 godina - ovo je podsjetnik na nju

Udruga nogometnih trenera Karlovca osnovana je prije 67 godina (1954). Povodom 50. obljetnice Zbora nogometnih trenera KAŠ-ev novinar Krešimir Perušić objavio je knjigu „Zbor nogometnih trenera Karlovačke županije 1954.-2004.“. Ovaj značajan temeljni dokument o djelovanju nogometnih trenera u posljednjih 50 godina potpuno je zaboravljen. Ovo je prigoda da se podsjetimo na tu obljetnicu.

Publikacija je prikaz djelovanja trenera u klubovima Karlovačke županije kroz povijest, bez čijeg rada mnogi klubovi danas ne bi postojali te bez čijeg stručnog rada mnogi nogometaši ne bi ostvarivali svoje sportske uspjehe na travnatom terenu. Knjiga obuhvaća kratke biografske podatke većine trenera, prati razvoj trenerske udruge, kao i aktivnosti na području stručnog usavršavanja i školovanja trenera. 

Predgovor knjizi napisao je tadašnji predsjednik Zbora trenera Goran Jurković. Recenzent je bio Antun Purgar, a u Uređivačkom savjetu su bili uz već spomenute Purgara i Jurkovića: Vladimir Ban, Branko Benković, Ivan Delić, Ivan Furač, Milan Kolić, Stjepan Lucijanić, Dubravko Škrtić i Anđelko Tropp.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

KARLO MALPERA – PRVI PREDSJEDNIK

Osnivanje i prva izborna skupština trenerske organizacije održana je 1. 8. 1954. godine i to na poticaj trenera koji su nekoliko mjeseci prije završili tečaj za nogometne instruktore. Za prvog predsjednika izabran je Karlo Malpera - karlovački meteorolog i potpuni zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Tajnika Franjo Filipac a blagajnika Ignacije Marjančević. Pored njih u prvom Upravnom odbori bili su: Zvonimir Brcković, Stjepan Margetić, Đuro Kovačić i Bogoljub Paštrović. 

Tek 1961. godine održana je druga izborna skupština na kojoj je za predsjednika ponovno izabran Karlo Malpera-Tatek. Nakon četiri godine (18. 3. 1965.) za predsjednika Odbora nogometnih trenera izabran je Branko Čavlović-Čavlek. Malpera je tajnik, a Josip Profozić blagajnik. Četvrta izborna skupština održana je nakon 7 godina (15. 11. 1972.), a za predsjednika je izabran Bogoljub Paštrović. Inicijativni odbor odlučio je 6. 1. 1975. izabrati novo čelništvo pa u Izvršni odbor po prvi put ulazi čak 13 članova. Branko Čavlović-Čavlek (drugi put postaje predsjednik) a članovi su: Dragutin Drvodelić (dopredsjednik), Karlo Malpera (tajnik),Tomislav Vlainić (blagajnik), te Mirko Cimeša, Bernard Hügl, Stjepan Lucijanić, Branko Mileusnić, Milan Milošević, Josip Modrušan, Antun Purgar, Dubravko Škrtić i Slavo Vrbanić. 

PROMJENA NAZIVA

Na izbornoj skupštini 28. 4. 1978. donesen je novi Statut te je promijenjen naziv u Općinski savez nogometnih trenera. Ovime se htjelo obuhvatiti područje Karlovca, Duga Rese, Ozlja, Vojnića, Vrginmosta, Slunja, Jastrebarskog, Gline i Ogulina. Za predsjednika je ponovno izabran „Čavlek“. U četiri godine triput je mijenjan sastav Predsjedništva, a jedino se nije mijenjao predsjednik. Godine 1983. izabran je novo vodstvo a na čelo Predsjedništva dolazi Dragutin Hajdinović koji je tek četvrti predsjednik u povijesti trenerske udruge. Ponovno se mijenja naziv u Konferencija nogometnih trenera. 

Nakon pet godina (1988) udruga dobiva novo ime - Zbor nogometnih trenera koji postaje stručno tijelo u sastavu Općinskog nogometnog saveza. Za predsjednika je izabran Antun Purgar a članovi su: Darko Ban, Branko Čavlović, Ivan Delić, Dragutin Hajdinović, Miroslav Kralovec i Stjepan Lucijanić. 

ZBOG RATA UDRUGA U MIROVANJU

Godine 1990. dolazi do političkih i društvenih promjena. Rat je već bio na vidiku te velik broj igrača i trenera odlazi u Zbor narodne garde, ili su na neki drugi način bili uključeni u obranu Domovine. Kada se stanje na bojišnici koliko-toliko smirilo i kada su klubovi ponovno započeli s radom, ukazala se potreba za ponovnim pokretanjem rada trenerske organizacije. Inicijativni odbor na čelu s Vladimirom Miličićem-Dorinom zadužen je bio pripremiti izbornu skupštinu. Tako 23. 11. 1992. po prvi put u neovisnoj Hrvatskoj održana Izborna (9. po redu) skupština Odbora nogometnih trenera. Predsjednik je Dragutin Hajdinović, glavni tajnik Vladimir Milčić-Dorin, personalni tajnik Vjekoslav Kovačić a članovi su: Mijo Belavić, Antun Bukovčak, Ivan Bočić, Branko Čavlović, Ivan Delić, Ivan Fičurin, Zlatko Jurac, Stjepan Lucijanić, Marijan Milčić, Ivan Pešut, Antun Purgar i Ivan Šimić. Dubravko Škrtić je 2. 12. 1997. izabran za novog čelnika Zbora nogometnih trenera. Nakon četiri godine na čelu trenerskog udruženja Škrtića od prosinca 2001. zamjenjuje Antun Purgar. U to vrijeme udruga je izdala 53 licence, a trenutno je na popisu Zbora 58 članova. 

KARLOVČANI U TRENERSKOJ UDRUZI HRVATSKE 

Godine 1950. u Upravni odbor Saveza nogometnih trenera Hrvatske (SNT) biran je Karlo Malpera. Za člana Upravnog odbora nogometnih trenera u Hrvatskoj biran je još 1954., 1956. i 1958. godine. Nakon Malpere članovi Upravnog odbora postaju Franjo Filipac i Branko Čavlović-Čavlek, a od 1973. to je Dragutin Drvodelić. „Čavlek“ je član Izvršnog odbora od 1980., a od 1970.  do 1973. je izbornik pionirske i omladinske reprezentacije Hrvatske. Najvišu funkciju, predsjednika Zbora nogometnih trenera Hrvatske, obnašao je Antun Purgar u razdoblju od 1988. do 1992. godine. 

Treneri (60) kojima su u knjizi objavljene kratke biografije: Franjo Filipac, Karlo Malpera-Tatek, Đuka Ivošević, Nikola Gregurić-Mika, Branko Čavlović-Čavlek, Dragutin Drvodelić, Josip Berislavić-Mošo, Zlatko Šegina, Antun Purgar-Tonino,  Mirko Cimeša, Dubravko Škrtić-Dudo, Vladimir Tvrdinić-Tvrdi, Đuro Batinić-Đuka, Ivan Bočić, Goran Jurković, Ivan Huljina, Ivan Pešut, Ivan Vrbanić, Ivan Delić-Ico, Tomica Srakočić, Nikola Šprajc, Janko Družak, Josip Bahorić, Mladen Božić, Juraj Katalinić, Dušan Oreščanin-Dujo, Miroslav Kralovec-Kral, Milan Štefanac-Cavle, Milan Holjevac, Mato Horvat-Bimbo, Matija Božičević, Marijan Milčić-Pucler, Luka Lukežić-Lukica, Krunoslav Prebeg, Krunoslav Cindrić, Josip Stojković, Rade Juras, Slavo Vrbanić, Alen Vrbanić, Dražen Juraković-Jura, Milan Kolić, Stjepan Lucijanić-Stipe, Sajin Lucijanić, Stojan Papec, Tomislav Vlainić, Vjekoslav Kovačić-Kova, Vladimir Milčić-Dorin, Vlado Grgić, Zvonko Luketić, Ivan Furač, Branko Benković, Petar Drvodelić, Branko Jakšić, Mater Špehar, Mate Pavković, Antun Kučić, Vladimir Ban, Željko Stepić-Bosna, Tibor Kuzman i Stjepan Benić-Štef.

OSNIVAČKA SKUPŠTINA 2020.

Prošli mjesec smo saznali, pročitali, da je u petak, 11. prosinca 2020., održana Osnivačka skupština Udruge nogometnih trenera Nogometnog saveza Karlovačke županije. Usvojene su odluke o osnivanju Udruge kao i Statut udruge. Ujedno je pokrenut i postupak za upis Udruge u registar udruga RH. Za predsjednika je izabran Matija Štefančić (NK Karlovac 1919), tajnik je Igor Gec (NSKŽ). U Izvršni odbor izabrani su: Dražen Juraković (NK Duga Resa 1929), Ivica Bogović (NK Slunj), Antonio Magdić (NK Karlovac 1919), Alen Škrtić (NK Ilovac), Dragan Kolić (ŠN Ogulin), Dario Cedilak (NK Zrinski-Ozalj), Dalibor Korenić (ŽNK 4 rijeke) i Nino Turkalj (NK Draganić – trener vratara). U Nadzorni odbor imenovani su Dražen Tuškan (NSKŽ) za predsjednika, a članovi su Zvonimir Andrić (NK Mostanje) i Stjepan Benić (NK Karlovac 1919).

GDJE SU NESTALI PODACI?

Nakon što je Purgaru 2004. istekao mandat novih podataka o trenerskoj udruzi nema, kao da nije ni postojala. Kako nema odluke da je Zbor trenera ukinut tada nikako nije u prosincu 2020. mogla bitri održana osnivačka skupština, već ponovno pokretanje rada Udruge nogometnih trenera KŽ. Nije teško utvrditi gdje "šteka". To nipošto nije novo vodstvo Udruge koji se tada još nisu ni rodili i čiji izbor nije sporan, već "šteka" u NSKŽ koji bi kao krovna nogometna organizacija trebao znati što se s Udrugom dogodilo 2004. i na to upozoriti trenere. Dakako prije prošlogodišnje skupštine. 

Konačno, i da su oni koji su ponovno pokrenuli Udrugu prije pripremanja nove osnivačke skupštine pročitali Perušićevu knjigu saznali bi da u Karlovcu već 67 godina postoji udruženje nogometnih trenera. Ako ništa drugo neka im ovaj tekst bude podsjetnik na to da povijest o radu nogometnih trenera nije počela 2020. već puno ranije ... 

Izdvojeno


Reci što misliš!