SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Mislili ste da znate sve o sportu, provjerite svoje znanje?

Mislili ste da znate sve o sportu, provjerite svoje znanje?

Znate li da je Mirko Seljan bio prvak u hodanju, da je prva šahovska partija u Hrvatskoj odigrana u Karlovcu, da Jelica i nakon 47 godina drži rekord Hrvatske, da su bejzbolaši hrvatski rekorderi, da je Karlovac prvi u Hrvatskoj dobio modernu sportsku dvoranu ... ?

Nikola Tesla pobijedio na turniru u šahu
Karlovačke novine “Der Pilger” objavile su 1844. godine prve “matne zadaće” u Hrvatskoj. Prva zapisana šahovska partija u Hrvatskoj odigrana je u Karlovcu 1860. godine. Nikola Tesla pobijedio je na turniru u Karlovcu 1873. godine. Izidor Gross napisao je i tiskao u Karlovcu 1909. godine “Šahovsku abecedu”, prvu knjigu o šahu na hrvatskom jeziku. Za kraj jedno pitanje - gdje je nestao šah u Karlovcu?

Prvak u hodanju
Karlovački svjetski putnik i istraživač Mirko Seljan ponio je u 27. godini života prestižan naziv “Champion of Globetrotter” (prvak u hodanju). Dobio ga je kao priznanje za nesvakidašnji podvig; 1898. godine propješačio je 2800 kilometara od Petrograda do Pariza u samo 100 dana. O putovanju je održao niz predavanja diljem Europe i Hrvatske, a uvijek se tražila ulaznica više.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svjetska atletska rekorderka
Karlovčanka Jelica Pavličić Štefančić jedina je hrvatska atletska svjetska rekorderka; 1974. godine u Sofiji je istrčala 400 metara za 50,98 sekundi. I danas, nakon 47 godina, drži rekord Hrvatske u trčanju na 200 metara (23,14), kao i neslužbeni (ručno mjereni) rekord na 100 metara (11,1). U sprinterskim disciplinama bila je 1970-ih godina višestruka prvakinja Hrvatske i Jugoslavije. Medalje je osvajala i na prvenstvima Europe i drugim važnijim atletskim natjecanjima. Rođena Slunjanka i karlovačka maturantica, najuspješnija je hrvatska atletičarka u povijesti, a 2000. godine proglašena je i najboljom sportašicom Karlovačke županije svih vremena.

Hrvatski rekorderi
Od prve utakmice, u jesen 1983. godine, Baseball club Olimpija vodi statistiku svih svojih službenih susreta. U proteklih 37 godina odigrali su 1328 utakmica, imaju 873 pobjeda i 455 poraza - fascinantan score. Listu igrača s najviše utakmica predvodi Branko Nenadić, odigrao je 836 utakmica. Drugi na toj listi je Damir Karin sa 737 utakmica koji je još uvijek u svojoj 47. godini aktivni igrač. On je odigrao i nekoliko sezona u Nizozemskoj profesionalnoj ligi. Još su se profesionalno bejzbolom bavili Kruno Gojković, Antonio Horvatić (Njemačka) i Pavao Karin (Austria).

Karlovački bejzbolaši dosad su osvojili 16. naslova prvaka Hrvatske, ukupno 40. trofej – 16 puta bili su pobjednici kupova, 7 puta pobjednici Inter liga i jednom pobjednici europskog CEB-a kupa. Jednu od najviših i najznačajnijih funkcija u bejzbolu je dužnost generalnog tajnika udružene Europske bejzbol i sofbol federacije (World baseball and softball confederation Europe), a obnaša je Karlovčanin Kruno Karin.

Prva moderna sportska dvorana u Hrvatskoj
Dvorana je planirana kao glavni dio sportsko-rekreacijskog kompleksa koji je trebao imati i zatvoreno plivalište, bazen na otvorenom i igralište za hokej s tribinama. No, od svega je realizirana tek Školska sportska dvorana. Dvoranu je izvođač karlovačka Novotehna gradila godinu dana, od svibnja 1966. do listopada 1967. Investitor je bila Skupština općine Karlovac, investitorski poslovi djelo su Inženjering-Zagreba. Interijere su uredili Slovenijales i Elan. Objekt je otvoren 21. listopada 1967. godine, uoči održavanja međunarodnog prvenstva u stolnom tenisu. Dvorana je bila domaćinom utakmica skupine C svjetskog prvenstva u košarci 1970. godine te europskog prvenstva u košarci 1975. godine ...

Dvorana je stavljena na popis nepokretnog dobra pod preventivnom zaštitom na listu trajno zaštićenih nepokretnih dobara, čime postaje prvo trajno zaštićeno arhitektonsko djelo moderne arhitekture u Karlovcu. Otuda i problem zbog čega se danas ŠSD na može renovirati tek tako pa i uz pomoć sredstava EU. Naime, energetska obnova dvorane može, ali 40 posto skuplje jer je pod zaštitom. Čeka se odluka Grada.

Prvi domaći TV sportski program
Sportska televizija (SPTV), prvi specijalizirani sportski digitalni televizijski kanal u Hrvatskoj, počeo je s emitiranjem programa prije 10 godina, u ponedjeljak 4. travnja 2011. u 17 sati, prvim izdanjem “Vijesti”. Sportska televizija prva je TV kuća u svijetu u vlasništvu jednog olimpijskog odbora, što je i preporuka Međunarodnog olimpijskog odbora. Glavni urednik je Jura Ozmec, predsjednik HZSN-a.

Na Olimpijskim igrama poubijali na tisuće golubova
Gađanje glinenih golubova jedna je od disciplina u streljaštvu koja na Olimpijskim igrama ima svoje mjesto od samih početaka. Vjerojatno niste znali da je tijekom natjecanja poubijano na tisuće golubova, golubovi nisu bili glineni nego pravi, a nakon njegova završetka livada na kojoj se sve održavalo izgledala je kao bojno polje. MOO je shvatio svoju pogrešku i odlučio da se nešto mora promijeniti. Već na sljedećim igrama golubovi su bili drveni. 

Na tim je Olimpijskim igrama 1900. u Parizu nastupio i prvi Hrvat olimpijac, mačevalac Milan Neralić, rođen u Slunju 1875. godine. Osvojio je brončano odličje u sablji za Austro-Ugarsku jer je Hrvatska bila dijelom Austo-Ugarske. U poluzavršnici, izgubio je od talijanskog mačevaoca Itala Santellija. Neralić je bio i odličan plivač, izvrstan vježbač na ručama, preči i karikama, dizao je utege a planinarenje mu je bilo velika strast.

Potezanje konopca bio je olimpijski sport
Iako je potezanje konopca u današnje vrijeme omiljena zabava na seoskim priredbama, nekoć je to natjecanje bilo sastavni dio Olimpijskih igara i to čak punih 20 godina, od 1900. do 1920. godine. Najuspješniji u tom sportu bili su Britanci, koji su osvojili čak 5 medalja, uključujući dva zlata.

Japanci zasjenili Amerikance u kuglanju
Jedan od najpopularnijih amaterskih sportova u Americi je kuglanje, koje je svoje mjesto početkom šezdesetih godina našlo i u Japanu. U narednih desetak godina u toj je zemlji kuglanje postalo jako popularno, no rezultati su izostali. Japanci nikako nisu uspijevali pobijediti rivale iz SAD-a, pa su ih odlučili zasjeniti na drugi način. Godine 1972. napravili su najveću kuglačku dvoranu, koja je to ostala do dan-danas. Inazawa Bowling Centre ima čak 116 kuglačkih linija i od tada je poprište svih najvećih svjetskih kuglačkih nadmetanja. 

Bob Wolff ušao u povijest
Najdugovječniji sportski komentator na svijetu zove se Bob Wolff. Karijeru je započeo davne 1940. godine kad je komentirao utakmicu svojih omiljenih Washington Senatorsa. Od tada je spomenuti gospodin pune 73 godine bio nezaobilazan član sportskih borilišta u Americi. Koliki je trag ostavio u američkom sportu otkriva podatak da je Wolff osim u novinarsku, ušao i u NHL i u NBA kuću slavnih. 

Izdvojeno


Reci što misliš!