SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Iz Hrvatske u svijet otišla spektakularna slika i dvorca iznad Dobre u Novigradu

Iz Hrvatske u svijet otišla spektakularna slika i dvorca iznad Dobre u Novigradu

Iako Croatia Rally nije događaj lokalnog karaktera, ali baš zbog toga što se reli vozio i kroz Karlovačku županiju, zaslužuje pokoji redak više u našem tjednom pregledu na najvažnije sportske događaje u proteklih 7 dana na 4 rijeke.

Možemo konstatirati i da je to bio potpuno ludi dan pobjednika Ogiera. Naime, aktualni i sedmerostruki svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier (Toyota) pobijedio je u prvom izdanju Croatia Rallyja, trećem natjecanju SP-a u reliju. Sudar koji mu se dogodio u Zagrebu ujutro neposredno prije prvog brzinca doista je raritetan. Imao je Ogier sreću da mu nije nastradao neki kotač, jer tad bi za njega utrka bila gotova. Slavio je u rijetko viđenoj drami. Bio vodeći nakon prva dva dana relija, odnosno nakon 16 od 20 predviđenih brzinskih ispita. U posljednji dan ušao je sa 6.9 sekundi prednosti pred momčadskim kolegom Britancem Elfynom Evansom, te 10.4 sekundi ispred Belgijca Thierrya Neuvillea (Hyundai). Zaslužio je još jednom naklon dokazavši kakav je automobilistički velemajstor.

Hrvatska je na čudesan način prepoznala vrijednost WRC utrka. Bila je to najveća utrka ikad održana u Hrvatskoj. Vrhunski svjetski sportski događaj koji okuplja gledatelje i navijače iz cijelog svijeta, projicirajući sliku Hrvatske kao glavne turističke i sportske destinacije na milijune gledatelja. Spektakularna je i ukupna slika Hrvatske koja je otišla u svijet posredstvom TV prijenosa, u više od 150 zemalja širom svijeta. Sve je pratilo više od 200 stranih novinara uz nekoliko stotina hrvatskih, a u Zagrebu je boravilo i 1200 sudionika natjecanja. Teško da u bilo kojem drugom sportu možemo uopće dobiti priliku organizirati takav spektakl. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

KROZ KARLOVAČKU ŽUPANIJU

Kakva atrakcija, kakve fotografije! Tko nije vidio barem djelić relija kroz Karlovačku županiju, ili nije izravno sudjelovao promatrajući utrku iz sigurnog položaja pored ceste, posebice onaj dio koji prolazi pored dvorca Novigrad čije su snimke obišle svijet, ostao je uskraćen za nešto o čemu još i danas mnogi fanovi auto relija maštaju. I još nešto, možete si zamisliti oduševljenje Hrvata u dijaspori kojih je baš iz tog dijela Paurije raštrkano po cijelom svijetu, ukoliko su gledali utrku u svome kraju preko satelita, svojih tv ekrana ili Interneta.

Doživjeli smo pravi spektakl. Sve je štimalo, utrke su bile atraktivne, vrlo izazovne, a navijači su bili nevjerojatni. Službeno nije bilo gledatelja zbog pandemije, ali ništa nije moglo zaustaviti zaljubljenike i znatiželjnike pored staza. Živimo u korona vremenu, uz cestu je možda bilo i do 60 tisuća gledatelja. Što je doista nevjerojatno i što je oduševilo kompletan WRC svijet. Svaka čast svima, ali svaka čast i navijačima.

Ugovor je  još dvije godine, iako tek treba vidjeti kakve će na kraju biti službene ocjene utrke. No, sada smo se mogli uvjeriti kakvu promociju Croatia Rally donosi našoj zemlji. Croatia Rallyju je koštao milijun i pol eura, a može donijeti 40 milijuna eura. Donosi zaradu i velik broj ljudi jer nitko od njih ne dolazi na manje od 3 ili 4 dana. Od 1. do 25. travnja prema podacima TZGZ u Zagrebu je registrirano ukupno 60 tisuća noćenja. Od toga je u istom tjednu od 19. do 25. travnja registrirano je blizu 25 tisuća noćenja, što znači da je više od jedne trećine ostvareno u Zagrebu. Ako dogodine korona napokon bude pod kontrolom, u Hrvatsku će doći između 200 i 300 tisuća stranih zaljubljenika u WRC utrke. 

Ceste i atraktivne staze imamo, kao i sposobnost da dobro organiziramo nešto tako veliko. Štoviše, neka i ceste Karlovačke županije dogodine ostanu u programu ovoga spektakla. Svi zadovoljni pa i vlasnik Hotela Amarilis u Novigradu na Dobri koji je već prepoznat kao destinacija gdje se mogu pojesti najbolji fileki u Hrvatskoj. 

Izdvojeno


Reci što misliš!