SPORT

IN MEMORIAM

Preminuo Berislav - Bebe Samaržija, osnivač i bivši rukometaš kluba s Dubovca

Preminuo Berislav - Bebe Samaržija, osnivač i bivši rukometaš kluba s Dubovca

Korona je nažalost odnijela još jedan život prijatelja i sportaš. U 71. godini preminuo je Berislav – Bebe Samaržija, nekadašnji istaknuti golman Rukometnog kluba Dubovac.

Posljednji ispraćaj biti će na Katoličkom groblju na Dubovcu, u srijedu 5. svibnja 2021. u 17:00 sati.

Kao i većina mladih s Dubovca i „Bebe“ Samaržija igrao je rukomet za svoj kvartovski klub. Nakon što je krajem veljače 1965. ukinuta rukometna sekcija u VK Korana na inicijativu Mihajla Prezelja –Mitile u kući Prezeljovih u Mirnom Kutu osnovan je RK Dubovac. Među osnivačima bio je i Berislav Samaržija, a osnovali su ga: Želimir Feitl, Ratko Knežević, Slavoljub Morić, Berislav Glazer, Zlatko Cerovac, Petar Bartolac, Branko Vedrina, Mihajlo Savić, Dubravko Bončić, Zdravko Lipoščak, Frane Smojver i Zlatko Crnković. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bio je vratar jedne od najboljih generacija trenera Mihajla Prezelja-Mitile. Nastupao je s više generacija dubovačkih rukometaša: braćom Matijom i Vladom Justament, Dubravkom Bončić, Slavoljubom Morić, Ratkom Knežević, Želimirom Feitl, Berislavom Glazer, Mićom Erdelj, Milošom Đanković, Vladom Lokar, Jurajom Spahija, Branislavom Mihajlović, Mihajlom Savić, Milanom Matijević, Mirkom Halovanić, Zdravkom Jakuš, Josipom Vuljanić, Milanom Prajka, Vladom Lokar, Brankom i Slavkom Marinković, Milanom Brkić, Juricom Lakić, Mirom Brakus, Ivicom Šmit, Milanom Ribić, Marijom Vlahović, Milanom i Zvonkom Tutek, Milanom Ratković, Brankom Mrkšić, Damirom Blažević, Zdravkom Štedul, Miroslavom Mišić, Tomislavom Čavlović, Goranom Borelli, Ivanom Pavlaković, bratom Dragoljubom Samaržija i autorom ovih redaka.

Igrao je za Dubovac koji je u sezoni 1979/80. bio prvak Hrvatske rukometne lige – Sjever,  a potom je igrao i u Jedinstvenoj hrvatskoj rukometno ligi. Nastupao je u žuto-zelenom dresu kluba s Dubovca u jednoj od najuspješnijih sezona, poznatim kvalifikacijama za Drugu saveznu rukometnu ligu protiv Rovinja 1980. kada je u karlovačkoj dvorani utakmice RK Dubovca pratilo i 3000 gledatelja. Bio je član momčad Dubovca koja je 1969. godine u Njemačkoj predstavljala reprezentaciju Hrvatske na dva turnira osvojivši jedno prvo i jedno drugo mjesto. Kratko vrijeme bio je i trener RK Dubovca. 

Berislav Samaržija nije jedini iz obitelji koji je igrao rukomet. Žuto-zeleni dres RK Dubovca nosio je i njegov mlađi brat Dragoljub te sinovi Alen i Damir. Sinovi su 90-ih godina nastupali i za RK Karlovac, Alen je kao i otac bio golman, a Damir odlično krilo. Damir je završio Fakultet za kineziologiju, preselio je s obitelji u Zadar gdje danas trenira najmlađe rukometaše RK Zadra.

Foto: RK Dubovac

Izdvojeno


Reci što misliš!