SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Travanj i početak svibnja odnijeli su mnogo velikih imena karlovačkog sporta

Travanj i početak svibnja odnijeli su mnogo velikih imena karlovačkog sporta

Današnju kolumnu mogli bi nazvati i 30 dana na 4 rijeke. Evo i zašto. Ovaj je tekst sjećanje na drage prijatelje sportaše i sportske djelatnike Karlovca koji su nas napustili tijekom travnja i početkom svibnja ove godine.

Preminuo je legenda motokrosa proslavljeni Leno Šoštarić, dugogodišnji istaknuti golman RK Dubovca Berislav Samaržija, jedan od prvih karlovačkih rukometnih sudaca Ivan Navialić, Ivan Žaja iz sportske obitelji Žaja sa Dubovca, omiljeni nastavnik tjelovježbe Andrija Borovček ... 

Ove godine preminuli su još i dugogodišnji tajnik SRK Pedala Laganini Želimir-Grba Grbić (preminuo u siječnju u 65. godini), rukometaš i rukometni trener Branko-Plos Hrvoj (preminuo u ožujku u 70. godini), hrvač, tekvondaš i ragbi igrač Nikica-Nik Kosanović (preminuo u ožujku u 72. godini). Počivali u miru!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

LEONARD-LENO ŠOŠTARIĆ (84)

Napustio nas je velikan karlovačkog sporta - i hrvatskog i jugoslavenskog sporta. Tužna vijest stigla je 1. svibnja 2021. godine - u 84. godini u karlovačkoj bolnici je preminuo Leonard – Leno Šoštarić. Posljednji ispraćaj biti će u subotu, 8. svibnja 2021. u 12:30 sati, na Rimokatoličkom groblju na Dubovcu u Karlovcu.

Deset godina dominirao je motokros stazama bivše države. Bio je sedmerostruki prvak Jugoslavije u konkurenciji vozača na motorima od 250 ccm. Još četiri puta bio je viceprvak. Uspješan je bio i na međunarodnim natjecanjima kao višestruki reprezentativac Jugoslavije. U Mađarskoj bio je 3. u borbi za Nagradu Budimpešte. Te godine bio je 13.  u utrci za SP i Veliku nagradu SSSR-a u Bjelgorodu, a zatim 3. na prvenstvu Balkana, 5. u Kupu Karavanki, 11. u utrci za SP i Veliku nagradu Jugoslavije u Mariboru. Jedno vrijeme bio je savezni kapetan i trenere jugoslavenske motokros reprezentacije. 

Jedan je od karlovačkih sportaša s najviše trofeja. Osvojio je dvije Zlatne kacige i tri zlatne medalje AMSJ, najvišeg priznanja u motosportu, nakon što je u 2 navrata po 3 puta redom osvajao naslov državnog prvaka. Dobitnik je jubilarnih zlatnih medalja AMSJ. Pet puta je proglašen za najboljeg sportaša Karlovca u anketi Karlovačkog tjednika. Dobitnik je Majske nagrade grada Karlovca i Nagrađen je od SOFK-e Karlovac 7 puta. Biran je i među najbolje sportaše 20. stoljeća u Karlovačkoj županiji. 

Podno Starog grada Dubovca vozile su se motokros utrke gdje su Karlovčani 4 puta bili domaćini utrka za svjetsko prvenstvo i Veliku nagradu Jugoslavije. Leno je bio sjajan vozač na domaćoj stazi podno Starog grada Dubovca bodren od više tisuće gledatelja uz stazu i još puno više njih pored malih ekrana koji su gledali utrke iz Karlovca.  

Leno Šoštarić je skupo plaćao brojne uspjehe  na teškim stazama. Više puta je lomio obje ruke i noge, a jednom i rebra.

BERISLAV-BEBE SAMARŽIJA (71)

Korona je nažalost odnijela još jedan život prijatelja i sportaš. U 71. godini preminuo je Berislav – Bebe Samaržija, nekadašnji istaknuti golman Rukometnog kluba Dubovac. Posljednji ispraćaj bio je na Katoličkom groblju na Dubovcu, u srijedu 5. svibnja 2021.

Kao i većina mladih s Dubovca i „Bebe“ Samaržija igrao je rukomet za svoj kvartovski klub. Nakon što je krajem veljače 1965. ukinuta rukometna sekcija u VK Korana na inicijativu Mihajla Prezelja –Mitile u kući Prezeljovih u Mirnom Kutu osnovan je RK Dubovac. Među osnivačima bio je i Berislav Samaržija. Bio je vratar jedne od najboljih generacija trenera Mihajla Prezelja-Mitile. Nastupao je s više generacija dubovačkih rukometaša. 

Nije jedini iz obitelji koji je igrao rukomet. Žuto-zeleni dres RK Dubovca nosio je i njegov mlađi brat Dragoljub te sinovi Alen i Damir. Sinovi su 90-ih godina nastupali i za RK Karlovac, Alen je kao i otac bio golman, a Damir odlično krilo. Damir je završio Fakultet za kineziologiju, preselio je s obitelji u Zadar gdje danas trenira najmlađe rukometaše RK Zadra.

IVAN-RAMPA NAVIJALIĆ (80)
U 80-oj godini, nakon duge i teške bolesti, preminuo je Ivan Navialić-Rampa. Posljednji ispraćaj bio je u srijedu 28. travnja na rimokatoličkom groblju na Dubovcu.

Od najranije mladosti bio je vezan uz sport. Rukomet je igrao za karlovački RK Metalac, RK Koranu i RK Gazu a košarku u karlovačkom Željezničaru. Po završetku igračke karijere posvetio se sudačkom pozivu. Kad se 60-ih godina prošloga stoljeća pojavila nova generacija prvih rukometnih sudaca Ivan Navialić počeo je suditi rukometne utakmice regionalnog natjecanja u Primorsko-goranskoj zoni i Banijsko- kordunskoj rukometnoj zoni. 

Njegov sin Aldo Navialić danas je na funkciji tajnika Hrvatskog rukometnog kluba Karlovac.

IVAN-ICO ŽAJA (60)

Tužna vijest za sve prijatelje, sportaše i Dubovčake stigla je kad se saznalo da je iznenada u 60-oj godini preminuo je Ivan-Ico Žaja. Posljednji oproštaj od Ivana Žaje bio je u utorak, 20. travnja 2021. na groblju Jamadol.

U dva navrata je trenirao seniorske ekipe nogometaša Korane sa Turnja.  Prije seniorske momčadi trenirao je mlade nogometaše istoga kluba gdje je nogometnu abecedu naučio mnoge igrače koji su kasnije odjenuli dres seniorske momčadi Korane, ali i drugih klubova Nogometnog saveza Karlovačke županije.

Bio je jedan je od petoro braće i sestara Žaja. Najstarija Marijana, pokojna Anica, Štefica i Mile bili su rukometaši Dubovca. Za razliku od sestara i braće Ivan je kratko vrijeme igrao rukomet ali se zato okušao u nogometu gdje je bio uspješan - prvo kao igrač a kasnije i trener.

ANDRIJA-BOBI BOROVČEK (90)

U ponedjeljak, 5. travnja 2021. godine, u 90-oj godini života preminuo je Andrija Borovček. Posljednji ispraćaj bio je u petak, 9. travnja 2021. iz mrtvačnice na Rimokatoličkom groblju.

U sportu je bio aktivan kao gimnastički trener i atletski sudac te organizator brojnih sportskih susreta djece. Bio je i tajnik Kluba 90 sa sjedištem u Banjačićevoj ulici (danas Knjižnica za mlade). Bavio se i spisateljskim radom te je u Školskim novinama i Časopisu Svjetlo objavio članke o školstvu i sportu. te knjige: Bio je prikupio i podatke i fotodokumentaciju te organizirao izložbu povodom  porušenih sportskih objekata u domovinskom ratu. 

ZORAN SABLJARIĆ (60)

U 60. godini života preminuo je Zoran Sabljarić. Ispraćen je na groblju Jamadol 7. travnja. 

Kao junior bavio košarkom u Željezničaru, a predsjedao je NK Karlovcem dok je igrao prvu HNL, bio je predsjednik HRK Karlovac i predsjednik Košarkaškog saveza Karlovačke županije.

Izdvojeno


Reci što misliš!