SPORT

HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR

Siniša Krajač novi glavni tajnik HOO-a u mandatu od 2021. do 2025. godine

Siniša Krajač novi glavni tajnik HOO-a u mandatu od 2021. do 2025. godine

Pedesetdvogodišnji kineziolog Siniša Krajač novi je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u mandatnom razdoblju 2021. - 2025. Na dužnost prvog operativca nacionalne olimpijske udruge, temeljem travanjskog javnog natječaja, Krajača je potvrdilo Vijeće HOO-a na 13. sjednici u Zagrebu.

Ovaj diplomirani kineziolog iz Zagreba kadar je koji odlično poznaje ustroj olimpijske udruge jer je u prošla dva desetljeća upravo u HOO-u obnašao niz važnih dužnosti: v. d. direktora Ureda nacionalnih sportskih saveza (2004. - 2007.), voditelj Ureda za razvojne programe u dva mandata (2001. - 2004. i 2007. - 2010.), a na sadašnju poziciju dolazi s mjesta pomoćnika glavnog tajnika za programe lokalnog sporta. 

Krajač je u HOO stigao 2001. godine iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske, točnije iz Odjela za sport Glavnog stožera oružanih snaga RH. Prije toga, u MORH-u je bio zaposlen kao voditelj Odjela za provjere i načelnik analitike u Sigurnosno - informativnoj službi. Još kao student radio je u nogometnoj školi NK Lokomotive u kojoj je i sam sportski stasao pod ravnanjem legendarnog trenera Ilije Lončarevića. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, ubrzo je bio primoran staviti sport u drugi plan. Kada je Hrvatska napadnuta oružanom silom, uz profesore Kuleša i Marića, zajedno s fakultetskim kolegom Koletićem, bio je jedan od osnivača dragovoljačke studentske postrojbe MIG. Nakon nekog vremena, ta ista postrojba bila je priključena sastavu Specijalne policije ALFA, u kojoj je - kao pričuvni i djelatni specijalac, Krajač prošao brojne zahtjevne ratne izazove, poput oslobađanja vojarni u Velikoj Buni i Belajskim Poljicama, obrane grada Pakraca ili pak držanja položaja na Velebitu. 

Na tragu zasluga u Domovinskom ratu iznimni osjećaj domoljublja i požrtvovnosti za ljude u nevolji Siniša Krajač je pokazao nakon potresa na Banovini. Zajedno s predstavnicima lokalne zajednice organizirao je prikupljanje pomoći za sportaše i njihove obitelji te sportske udruge s tog područja, a nakon što su se u njegovu akciju uključili MOO i EOO, vrlo brzo je u Petrinji osvanula prva montažna višesportska dvorana. Tu ne namjerava stati, u dovršetku zacrtanog obnoviteljskog posla na Banovini zasigurno ga neće spriječiti ni prelazak na novu dužnost. 

Siniša Krajač postao je tako šesti glavni tajnik u 30-ogodišnjoj povijesti HOO-a. Naslijedio je dosad najdugovječnijeg HOO-ova glavnog tajnika Josipa Čopa (od 2004. do danas). Ostali prethodnici bili su: Slavko Podgorelec (1991. - 2000.), Andrija Mijačika (2001. - 2002.), Josip Guberina (2002.), Ivica Miočić Stošić (2002. - 2004.).

HINA/Robert Šalinović Foto/HNS

Izdvojeno


Reci što misliš!