SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Novinarske nagrade i novi glavni tajnik ekspert za programe lokalnog sporta

Novinarske nagrade i novi glavni tajnik ekspert za programe lokalnog sporta

Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio je u ponedjeljak na 34. Saboru HZSN-a godišnje novinarske nagrade i priznanja za 2020. godinu. Svečanost je održana na stadionu HAAK Mladost na Jarunu kojoj je nazočio i Želimir Feitl, predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije.

Nagradu Novinar godine dobio je Nikola Lipovac (Jutarnji list), a Nagradu za životno djelo Robert Valai (fotoreporter). Godišnja priznanja primili su za: intervju: Željko Janković (Večernji list), komentar Predrag Jurišić (Sportske novosti), novinsku priču Predrag Žukina (Jutarnji list), radijsku emisiju Robert Ferlin (Hrvatski radio), reportažu Vlado Boban (Nova TV), televizijsko novinarstvo Hrvatska nogometna televizija, press službu Hrvatski rukometni savez, posebno priznanje za fotografiju Luka Stanzl (Pixsell), suradnju s medijima Filip Zubčić (Hrvatski skijaški savez) i lokalno novinarstvo: Nikola Lukman (Međimurska sportska mreža).  

Prošle godine je priznanje za lokalno novinarstvo primio Gordan Tomičić s Radio Mrežnice. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvršni odbor HZSN također je donio odluku da se povodom obljetnica plakete HZSN dodijele: Sportskim novostima (75 godina), Hrvatskom olimpijskom odboru (30 godina), Sportskoj televiziji (10 godina), Hrvatskoj nogometnoj televiziji (5 godina) i Josipu Čopu (zahvala za dugogodišnju suradnju).

NOVINAR GODINE: Nikola Lipovac (Jutarnji list)
U teškoj "virusnoj" 2020. godini - teškoj za sve pa i za sport, analogno tome i za sportsko novinarstvo budući da su odgođene Olimpijske igre i Europsko nogometno prvenstvo a domaća natjecanja plutala reduciranim ritmom - nedostatak događaja mogla je kompenzirati jedino izrazita kvaliteta. Dokazana sklonost analitičnosti kad se ne grebe površinski već zadire u samu srž s ispostavljanjem meritornih zaključaka. Kad je dominantna biti kao putokaz, nit vodilja pobjedi, uspjehu, budućnosti. U toj domeni svestrani Nikola Lipovac je gotovo bez premca. Njegova rečenica ne trpi jeftine parade niti kalkulantsko obilaženje činjenica. Njegova minuciozna raščlamba igre/momčadi/programa/projekta temelji se na argumentima sa snagom kategoričnosti. Njegov se pak stav doima tako razložnim i jednostavnim da čitatelj spontano pomisli "Super, pa  tako sam mogao i ja!". E nisi, zato što se ne zoveš Nikola Lipovac. Čovjek i ekspert kojemu se vjeruje.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO: Robert Valai (fotoreporter)
Dok je srpnja '77. Hajduk s novim trenerom  Markovićem bio na pripremama u Slavoniji jedan petak obilježila je naslovnica Studija sa Šurjakom u prvom planu. Pardon,  drugom – u prvom je bila zanosna ljepotica odjevena u kupaći kostim. Suigrači Džoni, Katalinić, Jerković, Mužinić, Žungul … pitali su „Ko vas je to snimija?“, a Ivica odgovarao: „Valai“.  Samo toliko. Jedno prezime koje govori sve. Premda se žanr baš nije podrazumijevao budući da je Robert Valai ekspert sportske fotografije. Profesor po diplomi s Akademije za kazalište i film, doktor po izvedbi. Suptilna oka i majstorske ruke koja nikad nije zadrhtala i zbog prirodnog mira. Teče pedeseta godina njegove vjernosti Sportskim novostima, što znači da je ljubav i uvažavanje uzajamno.  Taj samozatajni  gospodin naoružan kamerom i smiješkom ne kani stati. U suprotnom bi prekaljene kolege ostale bez obožavanog suputnika, mlađi  pak bez neposrednog uzora. Pred čijim se djelom stoji s punim poštovanjem. Evo stoga i nagrade za životno djelo.   

NOVI GLAVNI TAJNIK HOO-a: 'Zašto sam radio i po 60 tisuća kilometara godišnje?'

S obzirom na to da je dosad bio čovjek terena – šef Ureda za programe lokalnog sporta – novi glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora kineziolog Siniša Krajač (52) naprimao se čestitki iz svih krajeva Hrvatske. Čestitke su uputi iz Karlovačke športske zajednice (KŠZ) i Zajednice športova Karlovačke županije (ZŠKŽ). 

Godinama je bio pomoćnik, desna ruka, dosadašnjem glavnom tajniku HOO-a za programe lokalnog sporta. Sportaši Karlovca i Karlovačke županije pamtit će ga i po tome što je kroz natječaj "Aktivne zajednice" HOO-a koji se provodi s ciljem poticanja razvoja sporta u zajednicama u suradnji sa sportskim zajednicama koje se aktivno zalažu za stvaranje osnovnih materijalnih uvjeta za rad i razvoj, pomogao u nabavci sportskih rekvizita za udruge, novih kombi vozila za sportske zajednice i tome slično. Gotovo nikad nije propuštao doći u Karlovac na svečanost proglašenja najbolji u sportu, isto tako i u gradove gdje se održavala svečanost proglašenja najboljih sportaša Karlovačke županije. 

– Ljudi iz malih sredina imaju dušu i zato mi je drago što me se sjećaju. Tko to nije doživio taj ne može razumjeti zašto sam radio i po 60 tisuća kilometara godišnje.  Bez sporta u malim sredinama nema ni uspješnog nacionalnog sporta. Vjerujem da se u tome HOO i Ministarstvo turizma i sporta mogu nadopunjavati. Zajedno s nacionalnim savezima, svi mi moramo pomagati sportske klubove koji su u svojoj sredini bili najveći magnet za djecu – kazao je Krajač.

Krajač i Feitl prijatelji iz ratnih dana

Novi glavni tajnik HOO-a se ponosi i svojom braniteljskom prošlošću. Bio je jedan od osnivača dragovoljačke postrojbe studenata KIF-a, a potom i pripadnik specijalne jedinice policije MUP-a Alfe. Profesori džuda i hrvanja, Kuleš i Marić, pripremali su ondašnje studente Kineziološkog fakulteta na neko veliko sportsko natjecanje, no bila je to “utakmica” u kojoj se nije smjelo pogriješiti.

Među njima bio je i Karlovčanin Želimir-Žiga Feitl, sadašnji predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije. Od tada, tih ratnih dana pa sve do danas, ostali su dobri prijatelji. 
 

Izdvojeno


Reci što misliš!