SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

George Mikan čiji su preci iz Vivodine prva je velika zvijezda NBA lige

George Mikan čiji su preci iz Vivodine prva je velika zvijezda NBA lige

Ulazak u Kuću Slavnih najveće je priznanje koje se može dobiti u svijetu košarke. Ono što je filmskim djelatnicima nagrada Oscar, to je košarkašima i košarkaškim djelatnicima ulazak u Kuću Slavnih.

TONI KUKOČ

Dogodilo se ono što se već odavno trebalo dogoditi, možda već i prije 10 godina kada su se stekli uvjeti da splitski ljevoruki genijalac bude izabran. No, slijedila su uvrštenja: Arvidasa Sabonisa (2011.), Oscara Schmidta (2013.), Šarunasa Marčulionisa (2014.), Dikembea Mutomba (2015.), Yao Minga (2016.), Nikosa Galisa (2017.), Dina Rađe (2018.), Vlade Divca (2019.) te pokojnog predsjednika Fibe Patricka Baumanna (2020.) koji je izabran posthumno. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako su naglasili su Hall of Fameu, Toni Kukoč je trostruki NBA prvak, tri puta je proglašen za najboljeg igrača Eurolige (dvaput u dresu Jugoplastike, jednom u dresu Benettona), a ujedno je osvojio i Svjetsko prvenstvo na kojem je također dobio nagradu za najkorisnijeg igrača.

Hrvatska je tako dobila petog počasnika Košarkaške kuće slavnih u američkog Springfieldu. Nakon Krešimira Ćosića (1996.), Dražena Petrovića (2002.), Mirka Novosela (2007.) i Dina Rađe (2019.). Toliki broj besmrtnika u odajama slavnih nema niti jedna izvanamerička država (Rusija 4, Srbija 4, Italija 3, Brazil 3...). 

Do ove godine Europa je imala tek 11 predstavnika u Kući Slavnih. Među trenerima to su bili: Rubini, Gomeljski, Diaz-Miguel, Aleksandar Nikolić i  Gamba. Uz Mirka Novosela u Kuću slavnih (klasa 2007.) uvedeni su i američki treneri Phil Jackson, Roy Williams i Van Chancellor, španjolski trener Pedro Ferrandiz, američki košarkaški sudac Marvin "Mendy" Rudolph (1926-1979), te košarkaška momčad Texas Western, koja je 1966. osvojila naslov sveučilišnih prvaka SAD-a. Phil Jackson je ulazak u Kuću Slavnih zaslužio time što je osvojio 9 naslova prvaka u NBA ligi. Košarkaši: Bjelov, Krešo Ćosić, Dražen Petrović, Meneghin i Dražen Dalipagić, te košarkašica Semjonova ...

KARLOVČANI U KUĆI SLAVNIH TAEKWONDOA

Sportski direktor Taekwondo kluba Karlovac i jedan od začetnika ovog sporta u Karlovcu, ali i Hrvatskoj i cijeloj bivšoj Jugoslaviji, Miroslav Brežan, primljen je u Kuću Slavnih taekwondoa 2009. godine, dvije godine nakon što ustanovljena ta nagrada.  Brežan je do prosinca 2014. godine obnašao i funkciju direktora Taekwondo Hall of Fame za Europu. Europsku. 

Iste 2009. godine u Kuću Slavnih taekwondoa primljena je Marijeta Željković-Ćelić koja je bila i najbolja sportašica Hrvatske u izboru HOO-a. Karlovčani, Svjetlana Kana Gvozdić i Boško Rupčić, također su primljeni u taekwondo Kuću Slavnih, kao i Dugorešanin Nikola Car. Još jedan Karlovčanin godinama već na zagrebačkoj adresi, Franjo Prot, član je Kuće slavnih taekwondoa.

HRVATSKA NAJVIŠE HALL OF FAMERA IMA U KOŠARCI I VATERPOLU

Ima košarkaša hrvatskog podrijetla koji su također ušli u Kuću slavnih. To je fenomenalni Dražen Dalipagić (55), koji je bio jedan od najboljih svjetskih košarkaša kasnih 70-ih i u 80-tima prošlog stoljeća. Treba spomenuti i legendarnog centra i prvu veliku zvijezdu NBA lige Georgea Mikana (1924-2005). Njegovi preci stigli su u Ameriku iz Vivodine pokraj Ozlja. On je četiri puta bio sudionik All-Star susreta i pet puta prvak NBA lige sa Minneapolis Lakersima (1949, 1950, 1952, 1953, 1954), današnjim LA Lakersima.

Goran Ivanišević je postao prvi hrvatski tenisač u teniskoj Kući Slavnih. Hrvatska najviše Hall of Famera ima u košarci i vaterpolu. U vaterpolskoj i košarkaškoj Kući Slavnih imamo po četiri sportaša. Prvi Hrvat u vaterpolskoj Kući slavnih u Fort Lauderdaleu na Floridi bio je Ratko Rudić (2007.) zbog trenerskih dostignuća. Ušli su poslije Perica Bukić, Milivoj Bebić i Ivo Trumbić.

Pomalo nevjerojatno zvuči da u boksačkom Hall of Fameu u Canastoti u New Yorku nije bilo mjesta za Matu Parlova. Legendarni hrvatski boksač osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine, bio je svjetski amaterski prvak 1974. u Havani, dvostruki europski prvak ... Posebno bode u oči to što nemamo niti jednu sportašicu u Međunarodnoj ženskoj kući slavnih. Čak ni Janicu Kostelić, iako su skijašice poput Brosnihan, Lawrence i Moser-Proell ušle. Čudno, nema što. Čini se da bismo trebali malo više gurati svoje legende ...

Izdvojeno


Reci što misliš!