SPORT

ZAJEDNO S OLIMPIJCIMA #PREMA SUNCU

Braća Sinković uručili nagrade HOO-a i IRIM-a pobjedničkom timu iz OŠ Josipovac

Braća Sinković uručili nagrade HOO-a i IRIM-a pobjedničkom timu iz OŠ Josipovac

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) priredili su u prostorijama HOO-a u zagrebačkom Domu sportova svečanost uručenja nagrada pobjednicima kreativnog natječaja pod nazivom „Zajedno s olimpijcima #premasuncu“.

Natječaj je trajao je od 1. travnja do 20. svibnja, a na njega su se mogli prijaviti svi zainteresirani korisnici Izradi! web portala, pojedinačno ili timski, osnovne i srednje škole, udruge i knjižnice te ostale ustanove koje se bave  edukacijom djece i imaju pristup tehnologijama iz IRIM-ovih projekata. Ideja natječaja je bila da korisnici, samostalno ili uz pomoć mentora, osmisle projekte (robota maskotu ili praktično primjenjive uređaje) koji će hrvatskim olimpijcima olakšati pripreme za natjecanje te odlazak u Japan i sudjelovanje na Olimpijskim igrama.

Više timova je prijavilo radove na Natječaj, a pobjednička kreacija pod nazivom VR Bike, u kojoj se pravim biciklom upravlja njegovom virtualnom inačicom djelo je četveročlanog učeničkog tima iz OŠ Josipovac, u sastavu: Marko Prološčić, Lucija Udovčić, Filip Udovčić i Luka Brodar, pod mentorstvom Željka Udovčića. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vrijedne nagrade (Monitor DELL Flat panel 27'', prijenosni bežični bluetooth zvučnik JBL CLIP3, bežični miš redragon Shark M688) svakom članu pobjedničkog tima uručili su naši najtrofejniji veslači, olimpijski dvojac za Tokio Martin i Valent Sinković. 

 - Veliko zadovoljstvo predstavlja mi sudjelovanje u ovom projektu te čestitam malim genijalcima i njihovu mentoru na inovativnosti. Samo tako dalje, vjerujem da je pred vama još puno ovakvih izazova, ali i ovakvih pobjeda - izjavio je Valent Sinković.

I Martin Sinković čestitao je pobjednicima natječaja, poručivši im da je vrlo ponosan na njih te da nastave istraživati i razvijati talente „jer to je siguran put prema svakom zacrtanom njegovu Olimpu“.  

Svečanosti su nazočili predstavnici HOO-a i IRIM-a koji su za ovu priliku dali i kratke izjave. Čelnik HOO-a Zlatko Mateša pozdravio je suradnički projekt IRIM-a i HOO-a, tematski povezan s Olimpijskim igrama u Tokiju i realiziran samo pedesetak dana do otvaranja Igara. 
  
- Olimpizam je puno širi pojam od samih Igara i upravo ćemo tu njegovu širinu okruniti ovim nagradama. Za svaku pohvalu je ovakav spoj olimpizma i mladenačke imaginacije, koja je u besprijekornoj suradnji s IRIM-om, iznova potvrdila da ljudska kreativnost nema granica  - izjavio Mateša.

Predsjednik IRIM-a Nenad Bakić upoznao je nazočne s najvećim izvannastavnim STEM programom u Europi, koji kroz pokret Croatian Makers ima doseg za više od 200.000 djece. 

- Naša je vodilja jednakost prilika i dostupnost tehnoloških inovacija svoj djeci jer upravo tehnologija omogućava i onima u najlošijoj startnoj poziciji da dostignu one najuspješnije.  Važna je motivacija, natjecateljski duh i suradnja između djece, ali i sinergija uspješnih ljudi u raznim segmentima društva, poput Rimca ili braće Sinković. Zahvaljujem Hrvatskom olimpijskom odboru na suradnji u provedbi natječaja i čestitam Slavoncima koji su dobili zaslužene nagrade jer su bili najuporniji. 

U ime nagrađenih zahvalio je mentor Željko Udovčić, dobitnik vrijednog edukacijskog loT paketa:  

- Učenje i upoznavanje novih tehnologija djeci će olakšati budućnost. Zahvaljujemo HOO-u i IRIM-u na ovoj prilici, što je posebno vrijedno iskustvo djeci i siguran sam da će ih motivirati za daljnji rad.  

Podsjetimo, kreativni natječaj HOO-a i IRIM-a „Zajedno s olimpijcima #prema suncu“ 
utemeljen je na sporazumu o suradnji HOO-a i IRIM-a za njegovu provedbu iz 2019. godine, ali je zbog pandemije koronavirusa prolongiran za proljeće ove godine. 

U Povjerenstvu koje je odlučivalo o pobjedniku natječaja bili su: Paolo Zenzerović, Maja Šparavec, Ana Tolić (IRIM), Gordana Gaćeša (HOO) te hrvatski olimpijci, promotori ovoga natječaja, Martin i Valent Sinković, kojima su dobitnici nagrada zaželjeli osvajanje zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Izdvojeno


Reci što misliš!