SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Kralj i kraljica zauvijek u Karlovcu!

Kralj i kraljica zauvijek u Karlovcu!

Na starom atletskom igralištu, Foginovom kupalištu, uspješnu sportsku karijeru započeli su karlovački olimpijci Krešimir Račić i Jelica Pavličić. Njima u spomen u subotu 5. lipnja u 14 satu biti će otkrivena sportsko-turističku ploča koja će podsjećati na one i ono što zapravo ostavljamo budućim generacijama ovdašnjih sportaša i sportašica.

Konačno, nakon gotovo 15 godina Karlovac ima kvalitetnu atletsku stazu na gradskom stadionu na kojoj se odsad mogu održavati nacionalna, ali i međunarodna atletska natjecanja. Ukupni radovi na uređenju travnjaka nogometnog igrališta i atletske staze iznose oko 6,5 milijuna kuna. Otvorenje je službeno bilo još 9. rujna prošle godine, a prethodilo je prigodnom atletskom mitingu u organizaciji AK Karlovac a u suradnji s HAS-om. 

PRVENSTVO HRVATSKE 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U subotu i nedjelju (5. i 6. lipnja 2021.) na atletsko-nogometnom stadionu s desne obale Korane poslije niza godina ponovo slijedi  značajnija atletska priredba. Radi se o seniorskom prvenstvu  Hrvatske. U ta dva dana bit će četrdesetak disciplina, uključujući  motku, vis, kladivo… 

Posrijedi je i izborno natjecanje za ekipno EP koje je na programu ovog mjeseca te izborno za seniorsko i juniorsko prvenstvo Balkana. Atletičari koji imaju namjeru nastupiti na ovim velikim međunarodnim natjecanjima moraju to potvrditi  na ovom državnom summitu. U Karlovcu!  Stoga se s razlogom očekuje dolazak više stotina najboljih atletičara iz svih  klubova u Hrvatskoj. Među njima bi se moglo naći i nekoliko svjetskih zvijezda poput bacača kugle Filipa Mihaljevića, brončanog sa svjetskog i europskog dvoranskog prvenstva. Dolazak je najavio i skakač u dalj Marko Čeko, sudionik mitinga Dijamantne lige koji je već nastupio u Karlovcu na otvorenju novouređene staze. Očekuje se još nekoliko aktera s odličnim međunarodnim rezultatima, naprimjer visašica Ana Šimić i diskašica Marija Tolj… 

Karlovčani svoje adute imaju u utrci na 3000 metara sa zaprekama (steeplechaseu) u kojem AK Karlovac ima aktualne prvake države Brunu Belčića i Helenu Valentić. Bit će tu i Tomislav Novosel, Zagrepčanin u dresu karlovačkog kluba koji bi na dugim prugama mogao dohvatiti poneko odličje.  

JELICA I KREŠO 

Na starom atletskom igralištu, Foginovom kupalištu, uspješnu karijeru započeli su karlovački olimpijci Krešimir Račić i Jelica Pavličić. Njima u spomen u subotu 5. lipnja u 14:00 biti će otkrivena sportsko-turističku ploča kako bi podsjećala što zapravo ostavljamo budućim generacijama.

Krešimir Račić 
Sudionik Olimpijskih igara u Melbourneu (1956.),  šesti u bacanju kladiva. Nastupao i na OI u Rimu četiri godine kasnije. Aktivan i ugledan sudionik na  europskim prvenstvima u Berlinu (1954.) i Stockholmu (1958.) te 11 puta na Balkanskim igrama (1954. – 1966.). Sedam je puta osvajao naslove prvaka Jugoslavije. Prvi Hrvat koji je bacio kladivo dalje od 60 m (1955.). Najboljim sportašem Hrvatske proglašen je 1956. godine.

Jelica Pavličić - Štefančić
Bila je sudionica Olimpijskih igara u Montrealu  (1976.) Na Balkanskim je igrama u Sofiji (1974.) u trci na 400 m postavila svjetski rekord u vremenu 50,98. Na pojedinačnim je prvenstvima Jugoslavije 19 puta pobijedila u raznim sprinterskim disciplinama i štafetama (1971. - 1979.) S Balkanskih igara (1970. – 1979.) donosila 9 zlatnih medalja. Odličja osvajala na dvoranskim prvenstvima Europe, Univerzijadi i Mediteranskim igrama. Proglašena je najboljom sportašicom Jugoslavije i Hrvatske. Najbolja i u anketi Sportskih novosti te sportašica 20. stoljeća Karlovačke županije. Dobitnica je godišnje Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ (2005.) i Državne nagrade „Franjo Bučar“ za životno djelo (2016.).

NOVI ATLETSKI STADION UZ KORANU

Atletsko-nogometni stadion izgrađen je 1975. godine i od tada su na njemu upriličena velika domaća ali i međunarodna natjecanja:
* Šeste juniorske balkanske igre (JUBAI), srpnja 1975.
* Atletski kup Europe (AKE) B finale, srpnja 1979.
* Prvenstvo i kup Jugoslavije
* Samo je jedan „Hanžekovićev memorijal“ održan izvan Zagreba i to u Karlovcu 1981. godine kada se maksimirski stadion uređivao za Atletski kup Europe
* Savaria pokal bilo je zadnje veliko međunarodno atletsko natjecanje u neovisnoj Hrvatskoj locirano na Karlovcu, svibnja 1996.
* A Hrvatska atletska liga – sjever (HALS) 2007. godine bila je pak posljednja službena manifestacija odrađena na tada već posve neprikladnoj stazi.

STARI ATLETSKI STADION NA FOGINOVOM

* Izgrađen je 1952. godine na lijevoj obali Korane, uz samo Foginovo kupalište. Njegovim nastankom stvoreni su uvjeti za kontinuirani stručni rad s mladim atletičarima,  što je ubrzo pokazalo izvrsnim. Naime, Karlovac je postao rasadnik atletskih prvaka, rekordera i reprezentativaca.
* Godine 1967. u neposrednoj blizini izgrađena je Školska sportska dvorana što je dodatno dalo na značenju dotične staze koju i danas koriste klubovi, pojedinci i rekreativci.
* Prilikom sanacije staze 1998. godine unutar atletskog stadiona izgrađena su dva igrališta za odbojku na pijesku.
* U proljeće 2018. godine pristupilo se kompletnoj sanaciji terena, u što je uloženo  više od 100 tisuća kuna. Postavljeni su rubnjaci tamo gdje ih nije bilo, dočim je stari sloj tenisita zamijenjen novim. Uređeni su odbojkaški tereni i „posijan“ kvarcni pijesak kakav se koristi za nacionalna i međunarodna natjecanja. Obojani su stupovi i instalirane nove mreže, uređen okoliš te popravljene i obojane klupe uz terene.

Izdvojeno


Reci što misliš!