SPORT

JELICA I KREŠO

Na starom atletskom otkrivena sportsko-turistička ploča atletskim olimpijcima iz Karlovca, Filip Mihaljević prva zvijezda prvenstva Hrvatske

Na starom atletskom otkrivena sportsko-turistička ploča atletskim olimpijcima iz Karlovca, Filip Mihaljević prva zvijezda prvenstva Hrvatske

Danas i u nedjelju od 16 sati na atletsko-nogometnom stadionu s desne obale Korane održava se seniorsko Prvenstvu Hrvatske na kojem nastupaju i karlovačke atletičarke i atletičari.

Natjecanju je prethodilo otkrivanje sportsko-turističke ploče na starom atletskom stadionu na Foginovom kupalištu gdje su svoju sportsku karijeru bili započeli karlovački olimpijci Krešimir Račić i Jelica Pavličić-Štefančić. Ploču je otkrila olimpijka i svjetska rekorderka Jelica Pavličić-Štefančić a nazočili ravnatelja Uprave za sport Krešimir Šamija, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza (HAS) Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec, karlovački gradonačelnik Damir Mandić, predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) Želimir Feitl

Predlagač za postavljanje ove sportsko-turističke ploče prije nešto više od godine dana bila je Sekcija Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Karlovac uz potporu KŠZ i Turističke zajednice Grada Karlovca. Inicijativu karlovačke Sekcije podržao je Izvršni odbor HZSN i Jura Ozmec, predsjednik nacionalne i glavni tajnik svjetske udruge sportskih novinara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Damir Mandić je, dakako, odmah prihvatio inicijativu Sekcije HZSN Karlovac. 

-Ovu ploču smo možda trebali staviti i prije, ali evo, bolje ikad nego nikad. Zahvaljujem se Jelici i svima onima koji su obilježili karlovačku atletiku i pronijeli ime Karlovca širom svijeta. Vjerujem da će ova ploča biti inspiracija mladim atletičarima – rekao je Mandić. 

-Otkrivamo ovu ploču kako bi buduće generacije sportaša imale podsjetnik na velikane karlovačke atletike i da se nikad ne zaborave – naglasio je predsjednik Zajednice sportova Karlovačke županije Želimir Feitl.

- Ugodno sam iznenađena ovime. Hvala svima da su uopće došli na ideju, ali podsjećam i tko je isto tako zaslužan za uspjeh naše atletike i profesor Dujo Oreščanin. I njemu treba zahvaliti što je ova ploča danas ovdje – kazala je Jelica nakon što je uz pomoć unučice otkrila ovu spomen ploču.

Ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Krešimir Šamija slaže se da je neminovna činjenica da su povijest karlovačke atletike obilježila su dva imena, olimpijci Krešimir Račića i Jelica Pavličić – Štefančić. 

-Današnji dan obilježava i povijest i sadašnjost i budućnost karlovačke i hrvatske atletike. Hvala gradonačelniku g. Mandiću što je prepoznao važnost atletike i da je napravljen projekt na stadionu što je Ministarstvo podržalo s 3,5 milijuna kuna. To je jedan od 99 infrastrukturnih projekata koji su napravljeni u proteklih 5 godina vrijednih nešto manje od 50 milijuna kuna – naglasio je ravnatelj Uprave za sport Šamija.

PRVENSTVO HRVATSKE NA NOVOM STADIONU

U dva dana Prvenstva Hrvatske održat će se natjecanja u 40 disciplina, a očekuje se dolazak više stotina najboljih atletičara iz svih  klubova u Hrvatskoj. Među njima će prva zvijezda biti bacač kugle Filip Mihaljević, osvajač brončanih medalja sa svjetskog i europskog dvoranskog prvenstva. Dolazak je potvrdio i skakač u dalj Marko Čeko, sudionik mitinga Dijamantne lige koji je već nastupio u Karlovcu na lanjskom otvorenju novouređene staze. Bit će tu još nekoliko aktera s odličnim međunarodnim rezultatima, poput visašice Ana Šimić ili diskašice Marije Tolj, a  svakako se isplati obratiti pozornost i na dvije velike nade hrvatske atletike – kopljašicu Veroniku Šokotu i svestranu Klara Koščak koja će ovom prilikom nastupiti na 100 m i u skoku u dalj. 

Karlovčani svoje adute imaju u utrci na 3000 metara sa zaprekama u kojoj imaju aktualne prvake, Brunu Belčića i Helenu Valentić. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!