SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Gostovanje NBA košarkaša prije 57 godine brand je s kojima se mnogi ne mogu pohvaliti, ali Karlovac može!

Gostovanje NBA košarkaša prije 57 godine brand je s kojima se mnogi ne mogu pohvaliti, ali Karlovac može!

Iz "magistrata" je rečeno da će ploču postaviti nakon što bude uređen Šanac jer da za to već postoji projektna dokumentacija i da će radovi ubrzo uslijediti. Valjda nećemo čekati još 17 godina da se pokrene jedan dobar prijedlog koji Karlovac stavlja na jednu višu razinu?

Kao uvertira u povratak atletskih zbivanja u grad na 4 rijeke na starom atletskom stadionu, uz prostorije AK Karlovac, otkrivena je sportsko-turistička ploča u spomen na karlovačke atletičare olimpijce, Krešu Račića i Jelicu Pavličić. Bio je to pun pogodak, potez koji je došao kao „šlag na tortu“ dvodnevnog natjecanja uz Koranu. Predlagač za postavljanje ove ploče prije nešto više od godine dana bila je Sekcija Hrvatskog zbora sportskih novinara Karlovac uz potporu KŠZ i Turističke zajednice Grada. Inicijativu Sekcije podržao je i Izvršni odbor HZSN.

Gradskoj upravi urudžbiran je još jedan sličan prijedlog za postavljanje sportsko-turističke ploče za obilježavanje košarkaške utakmice na igralištu u Šancu (2. lipnja 1964.) koja je odigrana između selekcija U.S. All Starr National Basketball  Association (NBA) i Hrvatske. Naime, kompletna američka momčad, (Bob Cousy, Tom Gola, Tom Heinsohn, K. C. Jones, Jerry Lucas, Bob Pettit, Oscar Robertson, Bill Russell) kao i njen trener, članovi su Kuće slave košarke. Suprotstavila im se momčad Hrvatske (Giuseppe Giergia, Nemanja Đurić, Živko Kasun, Zlatko Kiseljak, Slobodan Kolaković, Dragan Kovačić, Boris Križan, Stjepan Ledić, Mirko Novosel, Marko Ostarčević, Petar Skansi, Željko Troskot). U sastavu hrvatske reprezentacije igrala su pet igrača karlovačkog Željezničara, a trener je bio Karlovčanin Berislav Radišić

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjećamo da je povodom 40-te obljetnice, prije 17 godina (2004), bila postavljena manja ploča na objekt KK Šanac na košarkaškom igralištu ali je ubrzo iza toga netragom nestala. 

Gostovanje NBA košarkaša u Karlovcu prije točno 57 godine brand je s kojima se mnogi ne mogu pohvaliti, ali Karlovac može! Moglo se primijetiti da je grad premalo prisutan u medijima na nacionalnoj razini, a pozitivna promociju koju su postavljanjem ploče na Foginovom dobili atletika i grad prilika je da se informacija o gostovanju NBA košarkaša u Karlovcu ponovno aktualizira. Iz "magistrata" je rečeno da će tu ploču postaviti nakon što bude uređen Šanac jer da za to već postoji projektna dokumentacija i da će radovi ubrzo uslijediti. Valjda nećemo čekati još 17 godina da se pokrene jedan dobar prijedlog?

STADIONU VRATITI IZVORNO IME 

Nova atletska staza na atletsko-nogometnom stadionu s desne obale Korane (danas nogometnom stadionu „Branka Čavlovića-Čavleka" kako su ga nogometaši samoinicijativno preimenovali i praktički atletičarima oduzeli) napravljena je prošle godine. Unazad nekoliko dana kompletirano je cijelo atletsko borilište sa svim spravama kako bi bio osposobljen za prvo veliko natjecanje nakon - seniorsko Prvenstvo Hrvatske. Sad je prilika ispraviti nepravdu i stadionu vratiti izvorno ime.

Karlovac je tako protekli vikend (5. i. 6. lipanj) mogao ugostiti brojne atletičare/ke iz Hrvatske na prvenstvu za seniore/ke. Raniji termin zbog Olimpijskih igara te naputak HAS-a o važnosti samog natjecanja kao jednog od glavnih kriterija za formiranje reprezentacije za predstojeća natjecanje jamčili su izvrsne rezultate, što se i dogodilo. U ova dva dana nastupili su: izvrsni bacači Filip Mihaljević i Marija Tolj, odličan skakača u dalj u lovu na olimpijsku normu Marko Čeko, mlada Varaždinka Klaru Koščak koja iako još uvijek mlađa juniorka ruši i juniorske i seniorske rekorde u više disciplina, najbolji hrvatski dugoprugaši predvođeni Dinom Bošnjakom i drugi.  

Atletski klub Karlovac je na ovom prvenstvu osvojio šest odličja: zlato Brune Belčića (3000 zapreke), srebra Hrvoja Neralića (400 prepone) i Brune Belčića (1500 metara) te bronce Helene Valentić (3000 zapreke), Tomislava Novosela (3000 zapreke) i Lee Novković (100 prepone).

KARLOVAČKI CENER 

I to nije sve što se tiče atletike u Karlovcu. Već u petak trči se Karlovački Cener, utrka u kalendaru svjetske atletske federacije World Athletics i jedina hrvatska utrka s World Athletics labelom. Poznata je karakteristika karlovačke utrke, a osim dionice od 10 km, na rasporedu su i utrke štafeta, dječje utrke i popularna Karlovačka milja.

Tako će pet dana nakon PH na stadionu, Karlovac 11. lipnja 2021. ponovo uživati u atletskom natjecanju. Ovoga puta u 9. Heineken 0.0 Karlovačkom ceneru. Svoj dolazak potvrdila je izvrsna etiopska trkačica Likina Amebaw, nedavna pobjednica krosa u Portugalu, dijela Svjetske serije, uz najavu rušenja dosadašnjeg ženskog rekorda. Osim nje, vidjet ćemo još mnogo kvalitetnih i brzih trkača u muškoj i ženskoj konkurenciji, a start i cilj ove godine bit će ispred Školske sportske dvorane. 

KA-cener je prvi puta održan 2013. godine došao je do svog devetog izdanja i sada pod nazivom Heineken 0.0 Karlovački cener privlači sve najbolje dugoprugaše u Karlovac. Službeno je to najbrža utrka na 10 km u Hrvatskoj. Utrka koja se trči gradskim ulicama i prolazi samim povijesnim središtem grada postala je jedan od simbola Karlovca. S nešto više od 150 trkača prve godine i hrvatskim rekordom Lise Stublić (33:20), utrka je vrlo brzo došla do brojke od 1000 trkača, a prije dvije godine Moses Kurong je pobijedio s 28:30 što je najbrže istrčanih 10 km na tlu Hrvatske. 

Izdvojeno


Reci što misliš!