SPORT

TKO TU KOGA VESLA 3

Odgovor Marijana Bakića na reagiranje VK Karlovac: Činjenice su svete, komentari slobodni

Odgovor Marijana Bakića na reagiranje VK Karlovac: Činjenice su svete, komentari slobodni
foto ilustracija - Pixabay.com

Daj Bože da sin Marine i Tihomira Jarnjevića postane olimpijac – bolji od tate. Ja mu to od srca želim. Imat ću tada o čemu pisati i uživati u novom velikom dosegu karlovačkog sporta. Neće me u tome spriječiti oni kojima je to pusta želja. Da - neće jer ne mogu!

KAportalov kolumnist Marijan Bakić odgovara na reagiranje od Veslačkog kluba Karlovac, objavljeno na stranicama ovoga portala 12. rujna 2021. godine pod naslovom: „Analiza autora je subjektivna i ničim utemeljena“ osvrćući se ovime na kolumnu našeg kolege objavljenu 8. rujna 2021. pod naslovom “Prvi ili četvrti? Tko tu koga vesla!” 

Odgovor Marijana Bakića objavljujemo u cijelosti...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

NITI JEDNOM NISAM OPOVRGAO ČINJENICU DA JE VESLAČ BIO PRVI U GRUPI

Što se tiče prigovora na tekst o rezultatima s regate objavio sam službene rezultate sa stranice HVS-a https://furkisport.hr/rezultati/index.php?page=summery&id=992&ln=hr i takve ih plasirao u izvješću https://www.kasonline.eu/ostali-sportovi/veslanje-kavekasica-ema-hodak-i-dalje-nepobjediva-u-svojoj-kategoriji/ Nakon toga sam napisao i kratki osvrt na to natjecanje https://kaportal.net.hr/kas/4099086/prvi-ili-cetvrti-tko-tu-koga-vesla/ potkrijepivši ga još jednom argumentima sa službene liste HVS-a. Koga sam uvrijedio time što sam javnosti predočio točne rezultate, za razliku od „pamfleta“ roditelja kojega svi mediji baš i nisu objavili?!

U reagiranju navodi se: „Analiza koju je napravio g. Bakić isključivo je subjektivna i ničim utemeljena ...“

Ponavljam, pisao sam objektivno, naveo fakte i neprijeporne činjenice, što se može vidjeti iz priloženih linkova. Tako bih naravno pisao i da je posrijedi bilo tko, a ne sin veslača i olimpijca. Štoviše, niti jednim slovom nisam opovrgnuo podatak da je veslač Karlovca bio prvi u grupi, već sam to napisao više puta – i u izvješću i u osvrtu.

Tvrde: „Bakić je upravo ovim tekstom dokazao da ne razumije niti zna išta o natjecanju i skupinama na regatama koje slaže HVS, a ne klubovi ili novinari ...“

NEPOZNAVANJE OSNOVNIH STVARI

Podsjećam kad već ne znaju da organizator 2. Otvorenog prvenstva Zagreba nije bio Hrvatski veslački savez već Veslački savez Zagreba i sudačka organizacija VSZ-a, a regata je održana po Pravilniku o natjecanjima HVS-a. Prema tome, nije točno da se rezultati skupina i vremena ne mogu uspoređivati. Točno je da se mogu uspoređivati jer su utrke izveslane na istoj dionici od 1000 metara i pod istim vremenskim uvjetima. Primjerice, na ovogodišnjoj regati Croatia Open bilo je prijavljeno 30 posada 1xKM A i finalna skupina formirana je po vremenima, a ne po plasmanima u skupinama. 

Navode: „ ... Pogrešna analiza čovjeka koji nikad u čamac nije sjeo“.

Ova konstatacija je potpuno deplasirana. Ako pišem o boksu znači li to da trebam biti boksač, ili strijelac ako pišem o streljaštvu, skijaš kad pišem o skijanju...? Mora li glazbeni kritičar biti ekspert na klaviru Pogorelićeve kategorije, a novinar nogometne rubrike dribler poput Messija? Smiješno!

UVREDA

Sljedeće: „Marijan Bakić, inače samoproglašeni sportski novinar ... „ 

Ne pada mi na pamet opravdavati svoj gotovo 50-godišnji rad u sportskom novinarstvu koji je mnogima dobro znan, ne samo u Karlovcu. Upozoravam ih da je riječ  „samoproglašeni novinar“ čista provokacija i klasična uvreda. 

Nadalje navode: „Godinama je član VK Korana i blizak osobama u upravljačkoj strukturi ...“

VK Korana je klub moje mladosti i kvartovske pripadnosti, kao i RK Dubovac. Nisam u sukobu interesa - kako mi se želi podmetnuti - zato što sam član klupske komisije jer za taj posao ne primam nikakvu naknadu. Sličnu aktivnost nemam samo u VK Korani, nego i u mnogim drugim karlovačkim klubovima koji su to od mene zatražili, što se može provjeriti. I što mi pričinjava amatersku obvezu, veliko zadovoljstvo i ne manju čast. Pitam sve: Što je onda gđa Jarnjević…?

Gospođa Marina Jarnjević niti jednim argumentom nije osporila ono što sam napisao, ali je na svom Facebook profilu napisala huškački tekst kojega je komentiralo 50-ak njenih Facebook prijatelja (u subotu ga je izbrisala, nedovoljno brzo da ga ne bih arhivirao). Vrlo dobro može se razaznati da većina tih njenih prijatelja/pratitelja ali i podržavatelja govora mržnje prethodno nisu pročitali što sam napisao o aktualnoj regati. Da jesu, tako ne bi reagirali, iznoseći o meni niz neutemeljenih, sramotnih i teško uvredljivih riječi. Oplemenjenih prijetnjom koju sam dokumentirao i dostavio policiji kako bih zaštitio sebe i obitelj. Koliko znam, vlasnici Facebook profila morali bi brisati uvredljive komentare.

SPORNA IZJAVA NAKON 21. GODINE

„Uz naveden motiv tu je još i onaj osobne prirode koji proizlazi iz revolta gosp. Bakića spram predsjednika VK Karlovac Tihomira Jarnjevića, radi objavljivanja demantija njegova teksta o karlovačkim olimpijcima u kojemu su navedene krive činjenice i netočne informacije pod naslovom „Na OI u Sydneyu u pratnji reprezentativne posade Jukić - Jarnjević je bio trener Krešimir Ižaković a ne Zlatko Katušin“ objavljen 3.8.2021. na KAportalu. No, to je samo jedan od osobnih motiva koje nećemo iznositi u ovom tekstu.“, navodi se u reagiranju.

Nisam tada smatrao potrebnim oglasiti se jer nisam izravno prozvan, a nisam niti demantiran. No kad me se već sada prozvalo, mogu odgovoriti. Zanimljivo je da niti u jednom mediju u proteklu 21 godinu od OI u Sydneyju 2000. Tihomir Jarnjević nije spomenuo zasluge trenera Krešimira Ižakovića za njegov nastup na OI, kao ni to da Zlatko Katušin nije bio njegov trener! Nikada! A nebrojeno puta napisao sam da je u Jarnjevićevoj pratnji na OI bio Zlatko Katušin. 

Uobičajeno je u HVS-u da trener posade (u ovom slučaju dvojca na pariće) koja odlazi na velika međunarodna natjecanja bude onaj čiji je veslač u toj posadi brži. U konkretnom slučaju, Osječanin Ivan Jukić bio je brži od Tihomira Jarnjevića. To nikako ne isključuje i odgovornost klupskog trenera za dobru pripremljenost veslača koji tijekom cijele godine, a ne samo na pripremama, radi prema planu i programu HVS-a. Dakle, kao što je Ižaković u Iktusu trenirao Jukića, tako je u Korani Katušin pripremao i trenirao Jarnjevića. Stoga je promašena i potpuno netočna Jarnjevićeva konstatacija da je isključivo i samo trener Krešimir Ižaković zaslužan za njegove uspjehe. Posebno je licemjerna njegova konstatacija da je Katušin u Sydney putovao turistički. Putovao je valjda zato što je kao njegov klupski trener bio zaslužan te za to nagrađen. 

BEZ TRENERA KATUŠINA NE BI BILO OLIMPIJCA JARNJEVIĆA

Zlatko Katušin neosporno je najzaslužniji što je Jarnjević bio uspješan veslač i olimpijac. To je nepobitnost koju se ne može poreći. Znam o tome puno jer sam Jarnjevićevu veslačku karijeru pratio od početka do kraja, od njegovih prvih zaveslaja. Veseleći se svakom njegovom uspjehu i bio tužan kad je ranio petu motornom kosilicom pa neko vrijeme nije mogao trenirati i nastupati...  

Zaključio bih da je Jarnjevićevo reagiranje o tome nakon 21 godine isključivo osobne prirode. 

NE MIRI SE S PORAZOM 

Sve što se događa je, na žalost, posljedica toga što je Jarnjevićeva ekipa izgubila izbore u VK Korani i što on nije prošao za predsjednika kluba. Čime se nikako ne miri. Neuspjeh ga tišti, poraz boli. Premda javnost od sportaša koji je bio i olimpijac očekuje da takve okolnosti zna i može prihvatiti sportski pa pobjedniku pružiti ruku i čestita. Na nesreću, ili na sreću, on je ovime karlovačkoj sportskoj javnosti pokazao svoje pravo lice.

Može se razumjeti ambicioznost i subjektivnost roditelja koji već u ranoj dobi svoga djeteta vide asa, ali nikako se ne može shvatiti odbojnost prema onima koji ne aplaudiraju njihovim težnjama, bezuvjetno, po svaku cijenu. Pa se ide u difamiranje bez presedana, neovisno o starom prijateljstvu, suživotu u rodnom gradu, zajedničkom društvu, povezanosti i strasti prema istom sportu... 

Makar je doista sve jasno: činjenice su svete, komentari slobodni. Međutim, ta sloboda ne podrazumijeva mržnju i svojevrsni poziv na linč. 

Na kraju bih im poručio da mi ne pada na pamet ikome se ispričavati za istinu i točnost koju sam napisao. Ako bi se netko trebao ispričati, onda je to gđa Jarnjević za javno huškanje i blaćenje. Ne meni. Meni njena isprika ne treba jer sam vjernik i katolik pa im sve opraštam. Ispričati bi se trebala onima koje je „istinom“ na Facebooku izmanipulirala.  

Daj Bože da sin Marine i Tihomira Jarnjevića postane olimpijac, bolji od tate. Ja mu to od srca želim. Imat ću tada o čemu pisati i uživati u novom velikom dosegu karlovačkog sporta. Neće me u tome spriječiti oni kojima je to pusta želja. Da - neće jer ne mogu!

Marijan Bakić

Izdvojeno


Reci što misliš!